Categories
DOLOMITES

Dia 8: Rifugio de Odle + Església San Giovanni in Ranuy + Val di Funes. Nit a Val di Funes

Som al vuitè dia del viatge i avui estarem visitant la Val di Funes en exclusiva. També hi passarem la propera nit. Començarem per fer un trekking fins al Refugi de Odle. Això ens portarà mitja jornada. Després anirem a visitar un gran emplaçament com és l’Església de San Giovanni in Ranuy, que està ubicada enmig d’un prat amb boscos i muntanyes de fons, una gran postal. Seguirem entrant i aparcant al poble de Santa Maddalena, de la vall, i anirem a buscar la seva església fent una passejada fins varis dels seus miradors. Visitarem el Centre de Visitants del Puez-Odle i només tindrem temps per anar a buscar el nostre allotjament.
Índex:
1. Rifugio de Odle
2. Església San Giovanni in Ranuy
3. Val di Funes

1. Rifugio de Odle

Entrem a la Val di Funes i ens dirigim a l’aparcament de Zanser Alm. Si te’l trobes ple, com a vegades passa, pots deixar el cotxe en el pàrking de l’església de San Giovanni in Ranuy i agafar el bus 330 fins al punt de partida, el pàrking de Zanser Alm. Es tracta d’un itinerari super popular també entre locals per el cap de setmana, i es va convertir en un dels nostres preferits. El Refugi Odle (o Geisleralm) és un dels més bonics de tots els Dolomites. Aquesta cabana de fusta es situa en una vall als peus de la serralada amb la que comparteix nom. Per arribar a ella s’ha d’agafar el sender 36 que ens condueix a aquest restaurant en una hora i mitja o dues hores de pujada. La recompensa és un dinar amb menjar local deliciós (et recomano la pasta amb speck, els canederli i l’strudel de poma) tot acompanyat per una fresca i merescuda cervesa Frost.

Refudi de Odle

En el Parc Natural Puez-Odle, aquesta ruta de trekking és una de les més famoses i també una de les més belles que pots incloure en una ruta pels Dolomites. Coneguda entre els viatgers per lo escènic dels paisatges i les vistes increïbles als punxeguts monts Odle, entre els que destaquen el Sass Rigais i el Furchetta, aquest recorregut d’uns 15 kilòmetres, et portarà unes 4 hores de recorregut, depenent del ritme, a través de varis senders, que no tenen cap tipus de dificultat tècnica, però sí que son cansats ja que se salven varies pendents bastant acusades.

Pàrquing Malga Zannes a Zanser Alm

Encara que hi ha varis senders disponibles per arribar al refugi, un dels més bells dels Dolomites, la nostra recomanació és que, un cop deixis el cotxe en el pàrking “Parkplatz Zanser Alm” (8 euros), agafis el sender 36A, que és el que ofereix les vistes més impressionants. És un xic més dur que la resta d’opcions, però sens dubte, és el més escènic.

Zanser Alm és el punt d’inici de la caminada
Imatges de la caminada al refugi de Odle

La baixada pots fer-la pel sender 36, fent així una ruta circular. Aquest no té les millors vistes però és més directe, malgrat a que passa també per zones naturals i a més, passa pel restaurant Dusler Alm. Una altra opció seria agafar la pista de terra que surt directament del refugi i per la que poden circular els cotxes. Aquesta, encara que és més llarga, es tarda menys en arribar a la zona del pàrking ja que és més directa. Aquesta seria la última opció que nosaltres escolliríem ja que es perd l’essència de la caminada.

Caminada a Geisleralm

Encara que aquest trekking pots fer-lo en qualsevol moment del dia, la nostra recomanació és que el facis a primera hora del matí i aprofitis per menjar en el Refugi Odle. Allí, a més de plats més contundents, tens l’opció de demanar un assortit de formatges i embotits deliciós que, sense dubte, serà la cirereta a aquest bellíssim i intens trekking.

Caminada a Geisleralm
Caminada a Geisleralm

En aquest punt també volem ressaltar algo molt important: els aparcaments dels Dolomites, sobretot als mesos de juliol i agost, s’acostumen a omplir molt ràpid i és imprescindible arribar a primera hora del matí si no vols tenir que deixar el cotxe en algun aparcament més llunyà i agafar el bus per arribar al punt d’inici dels trekkings. En el cas d’aquest trekking, si no trobes lloc a Zanser Alm, pots deixar el cotxe en algun pàrking de la propera població de Santa Magdalena i pujar en autobús.

Arribada al Rifugio di Odle, Geisleralm

Com hem dit, la caminada té una durada d’unes 4 hores (2 d’anada i 2 de tornada aprox). Nosaltres vam aprofitar per menjar en el refugi. El cotxe l’hauràs de deixar en el pàrking habilitat “Parkplatz Zanser Alm” (son 8€). Des d’allí només tens que seguir el sender 36A en direcció al Refugi Odle. L’horari del refugi és de dimarts a diumenge de 10:00 a 17:00 hores (el dilluns tanca).

2. Església San Giovanni in Ranuy

En els últims temps una de les estampes més famoses que veure en els Dolomites és la de l’església de Sant Joan de Ranuy, en la zona del Sud Tirol (concretament a la Val di Funes). La seva privilegiada localització en un verd vall exalcen el seu protagonisme, només eclipsat per la imponent serralada de Odle que li fa de teló de fons. El pàrking per a gaudir de la panoràmica del temple costa 4€ al dia. Realment la foto la fas des d’un petit mirador elevat (una mica lluny) de l’església, que no impedeix en absolut el poder fixar-se en les seves petites arestes vermelles que ressalten sobre el blanc, o en la seva petita cúpula amb forma de ceba. Per apropar-te i visitar-la, tens que abonar una entrada.

Església San Giovanni in Ranuy
Segurament, la imatge més icònica de Dolomites. I és que, la bonica vall de Val di Funes amaga dues pintoresques esglésies emmarcades en un relaxant i quasi poètic entorn natural amb els pics Odle com a teló de fons. Una estampa idíl·lica a més no poguer.

L’església de San Giovanni in Ranuy es troba ubicada en un immens prat delimitat per una tanca de fusta. Pots veure-la gratis a certa distància en un photopoint habilitat molt a prop del pàrking o, si vols accedir al prat i apropar-te fins a la façana del temple, tindràs que pagar una entrada de 5 euros en un torn automàtic.

Església de San Giovanni in Ranuy

A tant sols 1 kilòmetre de la petita localitat de Santa Maddalena es troba l’església de San Giovanni in Ranuy, com bé ja saps, un altre dels paisatges més emblemàtics de Val di Funes que pots incloure en qualsevol recorregut pels Dolomites en cotxe. I és que l’església com a tal no és el principal objectiu dels viatgers sinó la seva ubicació, que fa que el conjunt sigui una meravella. Et recomano que deixis el cotxe en algun dels pàrkings habilitats, n’hi ha varis al llarg de la carretera d’accés (2€/h) i anar directament al conegut com mirador de l’església de San Giovanni in Ranuy. Des d’allí (a tant sols 500 metres de l’església) es tenen les millors vistes.

Església de San Giovanni in Ranuy

En el cas de que vulguis visitar l’església hauràs de pagar uns 5€. Això sí, ja t’avanço que les vistes des de l’església no son tant espectaculars ni superen a les que es tenen des del mirador ja que gran part del recinte està vallat per protegir la zona i la perspectiva és bastant més propera. Tingues en compte que estan prohibits els drons o entrar en zones que siguin propietat privada.

Església de San Giovanni in Ranuy
Església de San Giovanni in Ranuy

3. Val di Funes

No molt lluny de l’església de San Giovanni, s’hi ubica una altra església, al poble de Santa Maddalena. Es tracta de l’església de Santa Maddalena que es troba ubicada en el punt més elevat del propi poble. Punt al que tindràs que arribar-hi a peu (en uns 15 minuts des de l’aparcament) entre granges centenàries i meravelloses estampes alpines. A més, si continues caminant des de l’església de Santa Maddalena per una estreta carretera sense tràfic, arribaràs a un dels miradors més bells de la serralada i a un banc que fa les delícies dels instagramers.

Les vistes des del banc més bonic del món

Probablement els paisatges de Val di Funes son els que tots els viatgers tenim en ment quan pensem en els Dolomites. En la província de Bolzano t’esperen verdes valls esquitxades d’esglésies i casetes de fusta; que constituíen un dels secrets millor guardats dels Dolomites fins que varen arribar els viatgers ansiosos d’emportar-se’n amb ells les típiques fotos per a xarxes socials. I aquest fou el final i el principi de tot. Amb l’arribada del turisme de masses, Val di Funes va tenir que blindar-se per protegir el seu entorn i, a l’igual que Alpe di Siusi, va adoptar les seves pròpies mesures restringint el tràfic per tota la zona. Això implica que, per visitar aquesta bellíssima zona has d’aparcar en la localitat de Santa Maddalena i, des d’allí, començar el sender que et portarà fins a les zones dels miradors.

Val di Funes

Si vols visitar la zona de l’església de Santa Maddalena i veure aquestes vistes descomunals de la Val di Funes, et recomano que recorris dos senders, que et portaran a través dels miradors més coneguts i emblemàtics de la zona amb vistes a varies esglésies i al Grup Odle. Aquests son Panoramaweg i Sunnsitenweg i et portaran al llarg d’uns 3 kilòmetres (anada i tornada) pels diferents miradors i bancs de la zona, des dels que tindràs unes perspectives úniques. La nostra recomanació és que facis l’anada per un d’ells i la tornada per l’altre, per fer una ruta circular. No et preocupis ja que a mesura que els vagis recorrent, veuràs clarament la direcció que has de seguir per tenir les millors vistes. Els senders, encara que no presenten cap tipus de dificultat, en els últims trams, si que són algo cansats ja que tenen varies pendents.

Vistasses de la Val di Funes
Per fer la millor foto del Val di Funes, posa en el GPS o mapa “Santa Magdalena Viewpoint”. Al sortir el sol o capvespre, amb les muntanyes tenyides de rosa, és fantasia pura.

A part de fer aquest recorregut panoràmic per veure l’església de Santa Maddalena i la Val di Funes, aquesta vall també té altres atractius que us poden interessar:

  • Centre de Visitants del Puez-Odle: Museu-Centre de Visitants del Parc Natural del Puez-Odle. Val la pena entrar-hi, ja que a part, l’entrada és gratuïta. Els seus horaris d’obertura son de dimarts a dissabte de 9:30 a 12:30 i de 14:30 a 18:00 hores. Adjunto la seva pàgina web.
  • Museu de Minerals de Tiso: Museu interessant de minerals ubicat en el poble de Tiso. L’horari d’obertura del mateix és de dimarts a divendres de 9:30 a 12:00 i de 14:00 a 16:00 hores, i els dissabtes i diumenges de 14:00 a 17:00 hores. El preu de l’entrada és de 8€ pels adults. Adjunto la seva pàgina web.
  • Parco Avventura Funes: Parc d’acrobàcies i camins pels arbres pels nens i no tant nens. L’horari d’obertura del parc és cada dia de 9:00 a 18:00 hores. El preu de l’entrada és de 23€ pels adults i preus més econòmics pels nens. Adjunto pàgina web.
Parco Avventura Funes

I ja ha arribat el moment d’anar-nos-en al nostre allotjament ubicat aquí a la Val di Funes, a descansar.

Adjunto un mapa de google maps amb la previsió de la ruta del dia feta amb cotxe, sortint des de l’allotjament de Chiusa / Klausen i acabant a l’allotjament de la Val di Funes, a punt pel dia següent, i amb els principals atractius del mateix (després de 32,30km i de 52 minuts de ruta):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *