Categories
DOLOMITES

Dia 7: Seceda + Ortisei + Església de San Giacomo + Chiusa/Klausen. Nit a Chiusa/Klausen

El despertar a Alpe di Siusi és espectacular, enmig d’aquestes praderies verdes i paisatges típics dels Alps. Un cop esmorzats i contemplades les últimes vistes del panorama, ens dirigim a la població d’Ortisei on anirem a buscar un telecabina que ens durà a les immediacions de Seceda, una cresta muntanyosa molt espectacular i un altre dels imprescindibles de veure als Dolomites. A dalt, farem una petita ruta de trekking. Després baixarem amb el telecabina al poble d’Ortisei i el visitarem. Seguidament, anirem a buscar l’Església de San Giacomo perquè també val la pena acostar-s’hi per veure una altra de les postals dels Dolomites. Acabarem el dia al poble de Chiusa (o Klausen), passejant pels seus carrerons i anant a buscar-hi el nostre allotjament.
Índex:
1. Seceda
2. Ortisei
3. Església de San Giacomo
4. Chiusa / Klausen

1. Seceda

Amb el permís de l’Hotel de Compastch vam baixar per la carretera d’Alpe di Siusi i ens vam dirigir al poble d’Ortisei, a 22,4km al nord-est d’on ens trobàvem (conduïnt hi vam estar uns 40 minuts). Vam entrar a Ortisei i vam aparcar a un aparcament cobert al costat de l’estació inferior del Funivie Seceda (telecabina d’estiu).

Funivie Seceda, a Ortisei

Entre el Val di Funes i el Val de Gardena ens trobem amb la increïble Seceda, amb el seu cridaner pic en forma de cresta. Per arribar al mateix s’han de concatenar dos telefèrics que surten de la localitat de Ortisei. En quan baixes del segon (després d’una impactant pujada) et dónes de cara amb aquesta “monada”. T’aconsello anar-hi ben d’hora, dels primers, per a poder gaudir de la gran quantitat de senders que surten entorn a ell pràcticament en solitari. La recompensa és un bon cafetó mirant-lo des de la cafeteria del refugi. És un dels nostres imprescindibles dels Dolomites i això que no n’havia sentit parlar mai abans.

Rutes de senderisme a Seceda

Com hem dit, es tracta d’un lloc emblemàtic perquè és un dels miradors més espectaculars dels Dolomites. És una enorme extensió de prats d’alta muntanya, circumdats per muntanyes punxegudes i crestes tallades amb ganivet. La visió dels núvols jugant a plaer amb les arestes dels tallats és sublim. Aquí hi ha opcions per a tots els gustos. Pots pujar en el telefèric de Seceda des d’Ortisei per observar el panorama i fer un petit passeig o, un cop a dalt, realitzar una ruta de senderisme més completa. Et recomanem fer una ruta circular d’unes 5 hores (adjuntem track de wikiloc de la ruta de Seceda) que condueix fins al Refugi Firenze i retorna passant per Col Raiser. Ens va semblar una passada però no ens vam atrevir a fer-la. Avui necessitàvem una mica menys d’acció i ens vam quedar pels miradors.

Telefèric de Seceda

La cresta muntanyosa Seceda, ubicada en la Val de Gardena, en el Parc Natural de Puez Odle, arriba a 2.500 metres d’altura, és un d’aquests llocs que no pots deixar d’incloure en la teva ruta pels Dolomites en cotxe. Coneguda entre els viatgers per lo escènic del lloc i la seva bellesa natural, pots gaudir de la zona recorrent varis senders. El més famós de tots, i el que et recomanem fer en la ruta pels Dolomites, és el sender 1, un recorregut circular, de dificultat baixa, que transcorre a través d’un terreny relativament pla, excepte alguna pendent, que et portarà a varis dels miradors més espectaculars de Seceda.

Inici de la ruta a dalt de Seceda

Tingues en compte que en aquesta zona hi ha dotzenes de senders, tots ells molt visibles ja que discorren a través de varies valls molt clares. Entre els més famosos també hi ha el sender nº7, que pots agafar un cop arribis del telefèric i que passa per varis refugis. Aquest també és molt interessant encara que has de tenir en compte que a l’inici t’allunya de Seceda, per lo què després, hauràs de salvar una forta pendent per arribar als miradors de Seceda. Depenent de l’hora a la que facis aquesta caminada, pots aprofitar per a menjar en el Refugi de Seceda, al costat del telefèric, on entre molts altres plats, serveixen unes milaneses delicioses.

Natura a Seceda

Et recomanem, doncs, que facis el sender dels miradors. Fent això, i tenint en compte el temps dels telefèrics, creiem que com a mínim hi has de dedicar unes 2 o 3 hores fent aquesta visita. Encara que hi ha varies formes d’arribar a la cresta de Seceda, nosaltres vam optar per la més escènica. Des d’Ortisei, on havíem aparcat el cotxe,  vam agafar el telefèric Ortisei – Furnes enllaçant després amb el de Furnes – Seceda (45€ per persona anada i tornada, amb un horari d’obertura a l’estiu de tots els dies de 8:30 a 17:30 hores). Adjunto la pàgina web del telefèric perquè tinguis més informació. Un cop en la part alta, pots seguir el sender 1 que és el més famós. Per baixar, pots fer-ho caminant (poc recomanable a no ser que estiguis molt en forma) o desfer el camí agafant els mateixos telefèrics.

Camins als miradors de Seceda. Espectacular
Una altra opció, més econòmica, és agafar el telefèric de Col Raiser que té un preu de 30€ anada i tornada. Aquest et deixa en la ruta circular de Seceda i la única diferència amb l’altre és que hauràs de pujar una pendent bastant pronunciada per arribar a les vistes de la cresta. El pàrking del telefèric de Col Raiser té un preu de 7€. El telefèric de Col Raiser s’agafa a la població veïna de Santa Cristina de Val Gardena.
Seceda. Sense paraules

2. Ortisei

Ubicada en la Val Gardena, és una zona coneguda especialment per la producció d’objectes de fusta. Ortisei és una de les localitats més conegudes de la zona i que a més de ser una de les més utilitzades a l’estiu pels viatgers per fer senderisme, a l’hivern aquesta localitat es converteix en el cor dels amants de l’esquí. Amb més de 175 kilòmetres de pistes, com pots imaginar, Val Gardena i especialment Ortisei, és una de les bases més cotitzades pels amants de la naturalesa.

Ortisei

Creiem que val la pena invertir unes 2 o 3 hores en coneixer els seus racons més bonics o si tu vols, fer-hi nit. Aquest municipi, famós per les seves talles de fusta, té varies places i carrers amb encant envoltades de cases amb façanes de vius colors propis de l’arquitectura romàntica d’aquesta zona que et traslladaran per moments a poblacions del Tirol Austríac com Innsbruck.

Ortisei

A més de botigues d’esports i coquetes cafeteries on prendre una deliciosa xocolata calenta, disposa d’una gran oferta gastronòmica amb restaurants recomanats com la Pizzeria Vedl Mulin o el Tubladel. A Ortisei et recomano que facis dues de les seves excursions més populars: Seceda i l’Església de San Giacomo, de la que et parlarem més endavant. Et recomanem que vagis fins a l’església de Sant Antonius i des d’allí, recórrer els carrers adjacents.

Església de St Antonius, Ortisei

3. Església de San Giacomo

Després de visitar el poble d’Ortisei ens vam dirigir cap a l’església propera de San Giacomo. Es troba a 2 kilòmetres i mig a l’est del poble. Una altra de les millors coses que fer als Dolomites és arribar a la preciosa església de San Giacomo, la més antiga de Val Gardena (del segle XII) i situada a prop d’Ortisei, com hem dit. Encara que hi pots arribar caminant des d’Ortisei, has de tenir en conte que la pujada és bastant dura, per lo que, si no estàs molt en forma, és preferible acostar-te en cotxe o en bus fins al petit poble de San Giacomo i escurçar al màxim la distància.

Església de San Giacomo

En el nostre cas hi vam anar a la tarda en cotxe, ja que no volíem estar subjectes als horaris del bus, i el vam deixar en un dels pocs pàrkings de terra ubicats en la carretera d’accés a San Giacomo, a uns 15 minuts caminant del poble. Si no trobes plaça pots demanar a algun dels hotels amb pàrking privat de San Giacomo si pots deixar el cotxe una hora per fer la visita a l’església. Nosaltres no ho vam fer però coneixem d’algú que ho va demanar i li van donar el permís.

Església de San Giacomo

Un cop en el poble tens de pujar una empinada pendent d’uns 800 metres a través d’un bosc fins que arribes a un banc que ofereix una de les postals dels Dolomites amb la bonica església envoltada de bosc en primer pla i les muntanyes nevades de fons. Una vegada arribis a l’església et recomanem pujar el petit turó que et queda a l’esquena, on hi ha un banc, per gaudir de les millors vistes. Un espectacle!

Església de San Giacomo

L’església es localitza a un xic menys de 3 kilòmetres d’Ortisei. En la carretera d’accés hi ha dues zones petites de pàrking (4 o 5 cotxes cadascuna) en la que pots deixar-hi el teu vehicle. Des d’allí només tens que seguir un sender que discorre entre boscos, fins arribar a l’església (1,5 kilòmetres anar i tornar). Tingues en compte que el sender, no és difícil però sí que té pendent. L’horari d’obertura de l’església durant els mesos d’estiu son tots els dies de 10:00 a 16:00 hores.

Església de San Giacomo

4. Chiusa / Klausen

I finalment, i per acabar amb la planificació del dia, ens vam desplaçar fins a la bonica població de Chiusa / Klausen. Es troba a 18,9 kilòmetres d’Ortisei (uns 25 minuts de cotxe), sortint de la Val Gardena, per entrar més endavant, en la Val di Funes. Per nosaltres, es tracta d’un dels pobles més bonics que veure en els Dolomites. No us portarà massa temps recórrer els seus carrers peatonals plens de casones antigues pintades amb tonalitat pastel i fèrries muralles medievals. Aquest poble sembla tret d’un llibre de fantasia.

Chiusa / Klausen
Chiusa / Klausen

A més, si contes amb temps, et recomano pujar a peu o en cotxe fins a l’Abadia de Säben, un meravellós monument fortificat, envoltat de vinyes i meravelloses vistes de la vall.

Chiusa / Klausen
Chiusa / Klausen

I aquí, a Chiusen / Klausen és on tenim l’allotjament en el dia d’avui i on passarem la nit, esperant conèixer, demà, la Val di Funes.

Abadia de Säben, Chiusa/Klausen

Adjunto un mapa de google maps amb la previsió de la ruta del dia feta amb cotxe, sortint des de l’allotjament d’Alpe di Siusi i acabant a l’allotjament de Chiusa/Klausen, a punt pel dia següent, i amb els principals atractius del mateix (després de 48,30km i de 1 hora i 18 minuts de ruta):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *