Categories
DOLOMITES

Dia 10: Lago di Dobbiaco + Cimitero Monte Piana + Lago di Landro + Forte di Landro + Tre Cime di Lavaredo (ruta circular anada). Nit a Rifugio Locatelli

Després de la jornada de relax al Lago di Braies, tornem a l’”acció” i tindrem avui un dia força complet. Començarem visitant un altre llac, el Lago Dobbiaco, un llac també molt bonic i agradable per passejar-hi. Després passarem i entrarem al Cimitero Monte Piana, un cementiri de guerra que ens farà remoure’ns una mica per dins. Seguidament tornarem a parar-nos en un altre llac, el Lago di Landro, que també està a peu de carretera. I tornarem a trobar-nos un altre enclavament històric pels aficionats a les Guerres Mundials, el Forte di Landro. Ara sí, un cop visitat el Forte i el Lago di Landro, pujarem cap al Refugi Auronzo per aparcar-hi el cotxe i començar un dels trekkings “TOP” de la nostra visita als Dolomites: Tre Cime di Lavaredo”. La nostra intenció és començar el trekking a mitja tarda i acabar-lo vora el capvespre per fer nit al Rifugio Locatelli. Una altra jornada de muntanya per emmarcar.
Índex:
1. Lago di Dobbiaco
2. Lago di Landro
3. Tre Cime di Lavaredo (ruta circular anada)

1. Lago di Dobbiaco

Sortim d’hora del Lago di Braies en direcció al Lago di Dobbiaco, que es troba a 18,3 kilòmetres a l’est (que es fan tranquil·lament en uns 22 minuts de cotxe). Aquest llac també és accessible des de la carretera. L’entorn és molt bonic i, encara que poser no sigui dels més espectaculars, és un lloc molt agradable per a passejar, prendre algo en el bar a peu de llac i observar la fauna dels seus aiguamolls sense massificacions.

Lago di Dobbiaco

Si ets una mica ocellaire, apunta’t aquest llac. El millor lloc per l’albirament d’aus en els Dolomites. Anomenat “Toblacher See” en alemany, aquest extens aiguamoll medeix quasi 5 kilòmetres. Tanmateix, és poc profund, per lo què els camps que l’envolten son pantanosos, amb abundant vegetació com joncs i altres espècies aqüàtiques. L’hàbitat perfecte per a moltes espècies d’aus. El llac es pot rodejar per complet per un sender de terra amb passarel·les de fusta sobre l’aigua. Hi ha plataformes habilitades com observatoris o miradors per espiar sense molestar ales garses o ànecs salvatges que xipollegen per la riba. No et descuidis els binocles!

Lago di Dobbiaco

Cimitero Monte Piana

Continuem per la carretera SS51 i a 3,4 kilòmetres al sud del Lago di Dobbiaco, ens trobem amb un Cementiri de Guerra anomenat “Cimitero di guerra Monte Piana”. Creiem que val la pena una aturada.

Cimitero di Guerra Monte Piana

El cementiri ja estava en funcionament durant la Primera Guerra Mundial donada la seva proximitat a la batalla de Monte Piana i la presència d’un hospital de campanya proper amb la funció de crear un punt de recollida pels ferits procedents de Monte Piana i els seus voltants. En el cementiri es troben les restes de 1.259 soldats morts. Al final de la Segona Guerra Mundial va quedar completament abandonat fins que en els anys 50, un hoteler de Dobbiaco, va decidir intervenir; gràcies a això és possible fer una pausa en aquest lloc dedicat a la memòria de les dues Guerres Mundials.

Cimitero di Guerra Monte Piana

2. Lago di Landro

Continuem la nostra ruta cap al sud de la SS51, i en uns 5,3 kilòmetres, a peu de carretera i del carril bici que transita paral·lel per l’àrea, ens trobem amb el Lago di Landro. Aquest llac amb tonalitats verdes ens mostra una perspectiva hipnòtica del soberbi “Monte Cristallo”. Un altre paisatjàs “made in Dolomites” a l’abast de qualsevol.

Lago di Landro

El Lago di Landro resulta bastant desitjable tant per relaxar-se en la riba com per a prendre un bany. A més, molt a prop en direcció nord s’hi ubica un punt d’observació de la inconfusible figura dels Tre Cime di Lavaredo. Val la pena apropar-se a peu a veure-ho.

Lago di Landro

De camí al Refugio Auronzo, per fer les rutes de trekking del Tre Cime di Lavaredo i el Cadini di Misurina, t’aconsellem parar uns minuts en el Lago di Landro, ubicat a peu de carretera, en la vall de Landro, i considerat un dels llacs de muntanya més bonics que veure en els Dolomites. Val la pena passejar per la riba d’aquest llac les aigües del qual son de color verd turquesa i gaudir de les vistes al Mont Cristallo. A més, com hem dit, no molt lluny, en direcció a Dobbiaco, s’hi troba un famós punt panoràmic des d’on es poden veure les Tres Cimes de Lavaredo. A peu, del llac al mirador, hi ha 1 sol kilòmetre, i nosaltres el farem a peu (uns 12-13 minuts anada).

Mirador prop el Lago di Landro de les Tre Cime di Lavaredo

La nostra intenció és quan visitem el Lago di Landro, fer aquest camí a peu cap al nord, que passa pel Mirador a les Tre Cime di Lavaredo (quan portem més o menys 1 kilòmetre de camí). I continuem amb el camí a peu cap al nord fins a trobar-nos amb el Forte di Landro.

Forte di Landro

Es troba a 1,6 kilòmetres seguint el camí cap al nord des del Lago di Landro. Es tracta d’un altre enclavament històric ideal per aficionats a les Guerres Mundials.

Forte di Landro

El Forte di Landro és una antiga fortificació austríaca que es troba a una alçada de 1.500m sobre el nivell del mar en la Val di Landro. El fort pertany al gran sistema de fortificacions austríaques en la frontera italiana. El fort fou construït en el 1880 per a protegir la ruta d’accés a l’Imperi Austro-Hungar.

3. Tre Cime di Lavaredo (ruta circular anada)

I ara sí, un cop s’ha acabat l’exploració dels entorns del Lago di Landro (Mirador i Fort), ens dirigim al Refugio Auronzo, per tal d’iniciar el trekking per observar les mítiques Tre Cime di Lavaredo. Aquests tres colossos son probablement l’icona més representativa dels Dolomites. Amb noms propis: Cima Grande, Cima Piccola i Cima Ovest, son la visita estrella en la zona si decideixes fer solament un trekking. Per arribar fins a ells s’ha de pujar fins al parking del Rifugio Auronzo (costa 30 euros per cotxe i les places s’esgoten molt d’hora), i escollir alguna de les rutes que t’hi apropen. La més recomanable i la que et proposem fer és la circular d’uns 10 kilòmetres que les envolta per la base (també en pots fer una més curta lineal d’anada i tornada). Més o menys a mig camí hi ha una parada molt interessant, el Refugio Locatelli, on a més de gaudir d’un bon capuccino mirant a les Tres Cimes de Lavaredo, pots engatusar-te amb la bella panoràmica dels Llacs dei Piani i treure la foto més bonica pujant a alguna de les coves que els emmarquen.

Als Dolomites se’ls coneixen com els “Alps Rosats” d’Itàlia. Això és així perquè la seva pedra calcària amb magnesi desprèn llampades vermelloses molt particulars, especialment al capvespre.
Tre Cime di Lavaredo

És un clàssic que no hi pot faltar en un viatge per Dolomites i la imatge més representativa de la serralada. Necessites més motius per llençar-te a realitzar la ruta a Tre Cime di Lavaredo? Doncs estigues atent perquè t’explico com arribar-hi, on aparcar i els millors senders per contemplar les cimes en tot el seu esplendor. Un recorregut a l’abast de qualsevol aficionat al senderisme. Ens trobem entre les regions de Trentino-Alto Adigio i Véneto, i l’objectiu d’avui és admirar aquestes tres imponents torres pètries de quasi 3.000 metres d’alçada des de tots els angles possibles. Es tracta d’una de les visites estrella en els Dolomites i està molt freqüentada. Per això, aquí t’explico tot el què has de saber per gaudir sense contratemps d’un paratge únic.

Tre Cime di Lavaredo

Com arribar a l’inici del sender a Tre Cime di Lavaredo

El primer de tot és conèixer quines opcions tens per arribar al Refugio Auronzo, punt on comença oficialment el sender a la base de les Tre Cime di Lavaredo.

Arribar-hi amb vehicle propi:

És l’alternativa més ràpida i senzilla però també la més cara amb molta diferència. I és que, per a poder circular amb el teu vehicle per la carretera d’accés i aparcar junt al refugio Auronzo, tens que pagar una tarifa bastant elevada en un post de cobrament situat en la pròpia carretera. Actualment, el ticket és vàlid per a 12 hores, a partir de les quals tindràs que abonar de nou un altre ticket similar a la sortida:

  • Turismes: 30 euros / 12 hores (vehicles d’alçada fins a 2,10 metres)
  • Motos: 20 euros / 12 hores
  • Autocaravanes: 45 euros / 12 hores (conta amb una zona per la pernocta de campers i autocaravanes)

Aquesta carretera de pagament està oberta les 24 hores del dia des de mitjans de maig fins al novembre. Els dies concrets d’obertura dependran de les condicions climatològiques de cada any.

Pàrking ubicat al costat del Rifugio Auronzo

El parking conta amb unes 500 places però, ull! Perquè volen! A primeríssima hora del matí es formen llargues cues a l’accés i, quan l’estacionament penja el rètol de complet, es talla el tràfic. A partir de llavors, es van deixant passar vehicles segons vagin sortint.

Recomanació
Evita matinar perquè no et servirà de res. La majoria de la gent acudeix molt d’hora pel matí, el pàrking es completa ràpid i el sender s’omple de centenars de persones. Ho podeu fer així, però us en penedireu. Perquè? Doncs perquè podreu comprovar com a partir de les 15:00 hores la majoria de visitants marxen, quedant molts forats lliures d’aparcament i poca o cap cua per accedir-hi. Per tant, el meu consell és que facis la ruta per la tarda, com volem fer nosaltres, per evitar problemes d’accés i aparcament. A més, gaudiràs del sender amb moltíssima menys gent i amb una llum preciosa (el capvespre aquí és tot un espectacle).
Rifugio Auronzo

Accés en autobús

Una opció bastant més econòmica i sostenible és utilitzar l’autobús públic des d’Auronzo i Misurina (línia 31), o a través del servei llençadora que surt des de Dobbiaco (línia 444 amb reserva prèvia obligatòria). Això sí, dependràs dels horaris de l’autobús i pot ser que tampoc et lliuris d’esperar cua i pagar per estacionar prop de la parada si no t’allotges en la zona.

Ruta a peu fins al refugi

Aquesta és la única manera gratuïta d’accés al Refugi Auronzo, però en esforç físic sí que tindràs que pagar un bon peatge. Només s’ha de seguir el sender 101 des del Lago Antorno fins al Refugio Auronzo que pots completar en unes 2 hores (5 kilòmetres i 500 metres de desnivell). Un mètode bonic, econòmic i saludable però que allargarà la teva ruta per les Tres Cimes de Lavaredo en unes 4 hores més aproximadament. Una bona pallissa. Arribar en bicicleta per la carretera d’accés també és gratis, però solament recomanat per a ciclistes experimentats a causa del desnivell del traçat.

Vistes des del Rifugio Auronzo

Ruta de Tre Cime di Lavaredo al detall

I arriba el moment de calçar-nos les botes i començar un recorregut que ens apropa fins a la base de les tres torres de pedra més imponents dels Dolomites. Tens dues opcions, la ruta linial o la ruta circular. Ambdós senders son senzills i estan bastant transitats.

Dades tècniques de la ruta
L’inici és el Refugi Auronzo; el tipus de ruta és lineal o circular; longitud de 10 kilòmetres (tant lineal com circular); desnivell d’uns 450 metres acumulats de pujada i de baixada; temps estimat entre 3 i 4 hores amb parades; dificultat baixa (per a persones habituades al senderisme); senyalitzada com 101 (lineal) i 101 + 105 (circular); Adjunto el track de la ruta lineal; Adjunto el track de la ruta circular.
Ruta a Tre Cime di Lavaredo

Ruta lineal a Tre Cime di Lavaredo

Comencem la ruta de senderisme junt al refugi Auronzo i just al costat de l’aparcament a 2.330 metres d’alçada. Només hem de prendre el sender 101, perfectament indicat. Aquests primers minuts caminarem per una pista bastant còmoda que ens introdueix pas a pas en un paisatge rocós d’alta muntanya. A més de les vistes de l’entorn, destaca la pintoresca Capella degli alpini i el refugi Lavaredo, parada i fonda de molts visitants.

Rifugio Auronzo

Sense perdre les indicacions de la ruta 101, toca iniciar un ascens més pronunciat però sense dificultat fins a assolir la Forcella Lavaredo. I aquí comença la màgia. La imatge lateral del trio de torres pètries apareix davant dels nostres ulls tant propera que quasi sembla que podem tocar les cimes amb la punta dels dits. Brutal! Un cop depassat la collada, dirigim la mirada a enfront i tenim la primera visió completa de Tre Cime di Lavaredo. Les tres moles per fi revelen el seu icònic perfil elevant-se cap al cel. No pot faltar una paradeta en algun mirador improvitzat per a gaudir d’aquest moment tant emocionant i fondre la càmara de fotos.

Tre Cime di Lavaredo

Afrontem l’últim tram fins al refugi Locatelli des d’on tindrem una visió frontal dels colossos dolomítics. Però encara n’hi ha més. Treu el cap a l’altra banda del refugi per gaudir del preciós Laghi dei Piani encaixat entre bellíssimes muntanyes. Et pots animar a donar-li la volta completa al llac. Segur que us encantarà.

Laghi dei Piani

Per a posar el colofó d’or a la ruta no pot faltar el photocall oficial: les coves. Per això, tindrem que pujar amb molta cura per un camí bastant empinat fins a un promontori rocós situat més enllà de l’ermita. Allí a dalt, unes petites coves ens regalen la postal perfecta: la silueta del trio de cimes emmarcada en un contorn de roca. Més bonic impossible.

Tre Cime di Lavaredo des de les coves

Ruta circular a Tre Cime di Lavaredo

Un cop arribats al Rifugio Locatelli (adjunto la seva pàgina web per si voleu fer reserva o solament mirar la informació de que disposen) i completat el recorregut d’anada que t’he descrit en el punt anterior, haurem completat el recorregut previst per el dia d’avui. La resta de ruta circular, la farem demà al matí. Haurem de retornar breument per el camí 101 fins a la desviació cap al sender 105. Lo què farem és circumdar les cimes fins arribar de nou al Refugi Auronzo.

Consells per fer la ruta Tres Cimes de Lavaredo

Acabo amb una petita llista de recomanacions perquè tot surti perfecte en la teva ruta per les Tre Cime di Lavaredo:

  • Es tracta d’un sender molt popular durant la temporada alta d’estiu. Per evitar massificacions durant el recorregut i problemes d’accés a l’aparcament, lo millor és arribar per la tarda (sobre les 15:00 però calculant les hores de sol suficients per a la caminata), o matinar moltíssim (estar allí a la sortida del sol).
  • També pots pernoctar (camper/autocaravana) en la zona habilitada de l’aparcament o fer nit en algun dels refugis (reservant amb molta antelació). Recorda que si accedeixes en vehicle privat, el ticket és vàlid per a 12 hores i tindràs que pagar novament per cada període consecutiu de fins a 12 hores. Això sí, la sortida del sol i la seva posta aquí son al·lucinants.
  • Per norma general, la carretera d’accés es troba tancada al tràfic des de novembre fins a mitjans de maig. No obstant el període d’obertura dependrà de les condicions climatològiques de cada any, així que consulta el seu estat prèviament per evitar sorpreses.
  • Encara que el recorregut no presenta dificultats tècniques, es desenvolupa en terreny d’alta muntanya amb els riscos intrínsecs que això suposa. Valora les teves possibilitats, experiència i estat físic abans d’afrontar la ruta, i ves equipat amb calçat, roba i material adequats.
Tre Cime di Lavaredo
  • Et trobaràs varis refugis pel camí, però sempre has de portar amb tu tanta aigua com menjar suficient per poder fer la ruta sense necessitat d’utilitzar-los (millor portar-la de tornada que trobar-la a faltar).
  • Consulta la previsió meteorològica i tingues en compte que el temps en la muntanya és molt canviant. Poden donar-se situacions perilloses de tempestes, molt habituals en aquesta zona en qualsevol època de l’any. Adecua els teus plans a aquestes condicions i porta el material necessari tant a l’estiu (poca ombra i molt de calor) com a l’hivern (neu, gel i molt fred).
  • A l’arribar al Rifugio Locatelli no et perdis el Laghi dei Piani i les coves amb vistes de les cimes.
  • Estàs en un entorn natural únic, bonic i d’incalculable valor mediambiental. Respecta la naturalesa, les instal·lacions i a les persones, emporta’t les deixalles de tornada i no causis cap tipus d’impacte negatiu.
Es tracta d’una ruta fàcil per a persones habituades al senderisme o a la muntanya, sense dificultats tècniques ni grans desnivells i amb una durada d’unes 4 hores (+2 hores si fas també Cadini di Misurina, que ja en parlarem demà).
Rifugio Locatelli amb les Tre Cime di Lavaredo al darrera

Més sobre el trekking Tre Cime di Lavaredo

Coneguda per ser una de les caminades més famoses que pots incloure en qualsevol ruta pels Dolomites, Tre Cime di Lavaredo, compostes per Cima Grande, Cima Pequeña i Cima Oeste, son una de les postals més reconegudes pels senderistes, escaladors i muntanyencs que visiten aquesta zona d’Itàlia. A més de la seva bellesa natural, aquest lloc té un important interès històric ja que fou testimoni directe durant la Primera Guerra Mundial de nombroses batalles. Exemple d’això son les trinxeres que es poden veure al llarg de la caminada a més de les que es poden veure a prop del Refugi Locatelli, punt final del recorregut que et proposem fer en aquest recorregut pels Dolomites en el dia d’avui.

Rifugio Locatelli i Tre Cime di Lavaredo

Però anem per parts. Un cop deixis el cotxe en el refugi Auronzo hauràs de seguir les indicacions del sender 101 que és el que et porta fins al Refugi Locatelli, punt final del trekking per avui. Al llarg del trajecte es passa pel refugi Lavaredo, un bon punt per fer una aturada i menjar o prendre algo per després continuar arribant a la base de Tre Cime di Lavaredo i continuar fins al Refugi Locatelli. Un cop en el Refugi Locatelli et recomanem prendre’t el teu temps per descansar i inclús, si no has menjat abans i si el refugi està obert, menjar. Això sense oblidar-te de gaudir de les increïbles vistes als Lagos dei Piani (part de darrera del refugi) i pujar a alguna de les coves que es veuen a l’esquena del refugi per aconseguir una de les fotos més virals en xarxes socials d’aquest lloc.

Tre Cime di Lavaredo des de les coves naturals

Com hem dit abans, avui ens quedarem a passar la nit al Refugi Locatelli, i demà acabarem de realitzar el recorregut circular i de tornada al Refugi Auronzo. La tornada la podem fer per el mateix sender 101 o fer una ruta circular tornant pel sender 105. Aquesta opció et dóna unes vistes diferents a les que hauràs tingut a l’anada i únicament afegeix uns minuts al total del recorregut. Tingues en compte que aquest trekking, encara que no presenta cap tipus de dificultat tècnica, sí que és cansat ja que en alguns trams s’ha de superar un desnivell notable. Si vas fora de temporada alta (mitjans de juny fins a mitjans de setembre) és molt habitual trobar neu per lo que és important tenir-ho en compte i sobretot, informar-se de la situació.

Rifugio Locatelli
Rifugio Locatelli i Tre Cime di Lavaredo

Adjunto un mapa de google maps amb la previsió de la ruta del dia feta amb cotxe, sortint des de l’allotjament del Lago di Braies i acabant al Refugi Locatelli (el cotxe l’hem deixat a l’aparcament del Refugi Auronzo), a punt pel dia següent, i amb els principals atractius del mateix (després de 44,90km i de 1 hora i 7 minuts de ruta):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *