Categories
NAVARRA

17. Aniz

Vam fer una ruta per el poble d’Aniz i pels seus voltants i barris perifèrics, seguint les indicacions dels plànols de l’oficina de turisme. Vam fer un recorregut marcat amb traces de color vermell en el plànol:

Ubicació dins la vall
  1. Esteles discoïdals: Apareixen en l’entrada de l’església d’Aniz. És un monument funerari tradicional de la cultura basca esculpides en general en baix relleu sobre pedra calcària.
  2. Caserius Bascs: Aniz és un poble de tradició ramadera i d’això donen fe les enormes cases, on en la seva planta baixa es guardava el bestiar, en les golfes l’herba, i en el primer pis hi havia l’habitatge.
  3. Forns: En algun dels caserius podrem contemplar els antics forns adossats a les seves façanes.
  4. Passeig amb vistes: El recorregut no té gaires costes, va vorejant les cimes passant junt a algun aïllat caseriu i oferint boniques vistes.
  5. Pastures: En les vessants de les muntanyes s’alternen les pastures, on el bestiar troba el seu suport, amb els densos boscos i les falgueres.
  6. Pobles en la distància: Passejar per Baztán té la recompensa de les boniques siluetes dels seus pobles en la distància, com les que ens ofereix Aniz en el tram final del camí.

Adjuntem la ruta que vàrem seguir:

https://guiailustradadenavarra.com/wp-content/uploads/GUIA-ILUSTRADA-ANIZ.pdf
Nº1: Esteles discoïdals
Nº5: Pastures i paisatge als volts d’Aniz
En el poble d’Aniz, vam visitar una formatgeria típica de la Vall del Baztán. Es diu “Quesería Jauregia Esnekiak”, ubicada en el centre del poble. Ens van oferir una visita guiada, on vam tenir la oportunitat de descobrir el seu model de vida integrat en l’entorn natural. Es tracta d’una ramaderia ecològica. Ens van convidar a un petit viatge per el seu poble, tradicions, forma de vida i treball. Ens vam acostar a la granja de vaques per descobrir com transcorre la seva vida des del moment del seu naixement fins el dia que comencen a produir llet. Es veu la importància que per ells té l’alimentació, el benestar animal i el desenvolupament rural sostenible. Prevalent el benestar de les seves vaques, amb la llet obtinguda ens dirigirem a visitar la formatgeria. Ens expliquen  com elaboren el formatge, iogurt i llet pasteuritzada. Ens inviten a conèixer una filosofia de vida i treball diferent a les impulsades per les grans indústries. Tot en el marc del meravellós Mirador en el que es divisa tot Baztán. La visita ens va costar 5,00€ per persona, amb dret a degustació de formatge, batut de llet o iogurt. Les visites guiades s’han de reservar amb antelació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *