Categories
ISLÁNDIA

10. HÚSAVÍK I ASBYRGI: HÚSAVÍK + TOUR PER VEURE BALENES + ASBYRGI CANYON

I comença el segon dia sencer a la zona del llac Mývatn. Avui us proposarem una ruta totalment imprescindible i espectacular: anirem fins a Húsavík a veure el museu de les balenes, i pujarem amb un vaixell d’una excursió contractada per veure balenes en l’oceà. Posteriorment, a la tarda, li farem una visita a un dels congostos més espectaculars d’Islàndia, el Asbyrgi Canyon, i així acabarà la nostra jornada en el dia d’avui.

Abans de començar, però, s’ha de dir que aquí en la zona de Myvatn hi ha la possibilitat de contractar una excursió al Volcà Askja. Es tracta d’una de les excursions més aventureres d’Islàndia: endinsar-se en les Terres Altes per arribar al volcà Askja. Aquesta zona està totalment deshabitada i els paisatges son d’estil lunar. Les carreteres que et porten a l’Askja son de tipus F, per lo què només son accessibles en 4×4 a l’estiu. A més, encara que hagis llogat un 4×4, és recomanable que ho facis a través d’una agència local perquè s’han de creuar rius. Per el camí faràs diverses parades quan passis per muntanyes i llocs d’interès. La recompensa arriba quan tens el volcà Askja davant teu: un cràter enorme amb un llac amb aigua calenta en el seu interior en el que banyar-te. Des de dalt del volcà, tindràs unes vistes espectaculars dels paisatges de les Terres Altes. Estaràs en el més remot d’Islàndia. L’excursió s’ha de reservar amb temps per assegurar-te plaça. L’excursió inclou el transport d’anada i tornada a l’Askja; banyar-te en el llac termal del volcà; i un guia amb anglès. Té una durada de 12 hores (sortida a les 8h del matí a Reykjahlið) i tornada al mateix lloc a les 20h. Una de les empreses que ho gestiona és Civitatis. Els preus son de 161,40€ pels adults, i 81€ pels nens de 6 a 12 anys. Adjuntem l’enllaç de l’excursió per si t’interessa: Excursión al volcán Askja, Lago Myvatn (civitatis.com)
Volcà Askja i cràter Viti

Nosaltres creiem, que amb l’excursió que vàrem fer a Landmannaulagar ja vàrem poder contemplar una part de les Terres Altes islandeses. Si no fos per aquests preus tant desorbitats, clarament ens tornaria a interessar fer una excursió similar.

Així, doncs, anem cap a Húsavík, el qual és un pintoresc poble a 50 minuts del llac Mývatn. Té un petit port i una bonica església. El fet de que hi hagi tours per anar a veure balenes, et dónes compte amb aquesta tradició que està molt arrelada al poble.

Prèviament haurem reservat el tour amb una de les dues principals empreses que el fan: Gentle Giants; i North Sailing. El punt de trobada és al port, i fan diverses sortides al llarg del dia. Els preus son una mica més econòmics que les sortides de Reykjavík. Els tours tenen una durada de 3h. Per exemple, reservem amb Gentle Giants: els preus son de 10.79ISK (76,6€) pels adults i 4.490ISK (31,9€) pels nens de 7 a 15 anys. Els més petits de 7 anys els hi surt gratuït.

Embarca’t i uneix-te a l’excursió tradicional per veure balenes. Húsavík és considerada pels propis visitants com la capital d’Europa en quan a albirament de balenes. Es tracta d’una aventura única en la que podràs gaudir de les meravelles que ofereix la naturalesa en un entorn impressionant com és el de la badia Skjálfandi amb les magnífiques muntanyes de Vík al fons.

Les balenes arriben a la badia de Húsavík atretes per les aigües riques en plàncton. També arriben a aquesta badia i es poden observar orques, marsopes petites, balenes de nas d’ampolla del nord, balenes sei, balenes pilot, balenes fi, balenes geperudes, diferents espècies de dofins i, en certes ocasions, la balena blava!

Existeixen nombroses excursions en vaixell que s’organitzen amb l’objectiu d’albirar balenes. En general, encara que cap agència pot garantir al 100% l’albirament de balenes, els percentatges son alts i la majoria de la gent torna entusiasmada. Algunes empreses fins i tot ofereixen un segon viatge gratuït si no s’ha albirat cap balena.

Us aconsellem que porteu roba d’abric, ja que fa molt fred en alta mar, encara que sigui a l’estiu. La pròpia agència ens donarà uns bussos impermeables.

Hi ha excursions que solen incloure també l’observació de la colònia de “frarets”(puffins) que habiten l’illa Lundey. Hi ha centenars de “frarets”, alguns pescant o nedant en les aigües de la badia.

L’empresa Gentle Giants és la primera empresa que va començar a fer aquests tours i conta amb una gran experiència en la zona, per el que amb ells és més fàcil poder albirar balenes que amb altres empreses. Si voleu reservar aquesta excursió amb Gentle Giants, aquí et deixo l’enllaç: Húsavík: tour tradicional de observación de ballenas | GetYourGuide.

El nostre consell és que la millor època per l’albirament de balenes és des de mitjans d’abril a mitjans de setembre ja que és l’època en la que les balenes es troben en aquesta zona.

Realitzat el tour d’albirament de balenes, anirem a conèixer una mica millor el poble de Húsavík. O ho podem fer abans del tour, depèn de l’hora que el contractem. A Húsavík hi ha un museu que per nosaltres és molt interessant. Es troba en el port del poble. És el museu “Whale Museum Húsavík”, on et donen informació detallada i interessant sobre les balenes. Els horaris d’obertura son tots els dies de 9h a 18h.

El Museu és una organització sense finalitats lucratives, fundada en el 1997. L’objectiu del museu és transmetre informació sobre les balenes, l’ecologia marina i la interacció de les balenes i els humans al llarg de la història d’una manera entretinguda i interessant. Centrar-se en la col·laboració i el treball amb institucions educatives en el país i en l’estranger enforteix la base del museu.

El museu ofereix 1.600m² per l’exhibició de nombrosos esquelets de balenes diferents i dades fascinants sobre les balenes.

El Museu de Balenes, juntament amb el Centre d’Investigació de la Universitat d’Islàndia, formen el component educatiu dels viatges d’observació de balenes que es gaudeixen a Húsavík durant els mesos d’estiu.

Visitat el museu de les Balenes i vista la zona del port de Húsavík, serà el moment de continuar amb la nostra ruta. I ho farem dirigint-nos per la carretera 85 cap a l’est, circumval·lant la península on es troba Húsavík, perquè amb uns 50 minuts aproximadament estiguem a l’entrada del Congost d’Asbyrgi (Asbyrgi Canyon). L’objectiu de la visita és endinsar-nos amb el vehicle lo més possible, agafant la carretera 861 i aparcar al fons, al cap de 3,7km, en un parking habilitat. Però abans, a l’entrada on hi ha el càmping, també hi ha un centre de visitants del congost. Serà interessant poder-hi entrar i contrastar les diferents caminades que es poden arribar a fer per aquest lloc.

El congost d’Asbyrgi té una forma de ferradura amb unes espectaculars parets de fins a 100 metres d’alçada.

Mapa del Congost d’Asbyrgi, on es veu a la part sud, l’aparcament on deixarem l’autocaravana. També es veuen les rutes senderistes que hi ha

Asbyrgi és un gegant de 3,5km de llarg i més de 1km d’ample. En el seu extrem interior s’hi troba Botnstjörn, un petit estany, rodejat d’exuberant vegetació. I per últim una formació rocosa coneguda com Eyjan (la illa) s’eleva des del centre d’Asbyrgi fins 250m d’amplada.

La zona està poblada de bosc baix, i les espècies predominants son el bedoll, el salze i el freixe de muntanya. Varis milers de pins plantats recentment també prosperen. El fulmar boreal (Fulmarus glacialis), una au pròpia d’aquestes latituds, nia en els penya-segats, mentres que moltes altres aus prefereixen els boscos i prats.

El Congost d’Asbyrgi està format per dues o més “inundacions catastròfiques” causades per les explosions i erupcions volcàniques subglacials en el Vatnajökull (la massa de gel més gran d’Europa), una fa entre vuit i deu mil anys i la segona aproximadament fa tres mil anys. Des de llavors, la llera del riu s’ha mogut cap a l’est.

La llegenda d’Asbyrgi explica que Sleipnir (Sleipnir era un gegantí cavall de vuit potes del déu Odín) va posar la seva peülla allí i va deixar-hi una petjada gegant. Tanmateix, com que la petjada té 3x1km, anem a assumir que això és una mica improvable. Asbyrgi és part del Parc Nacional de Vatnajökull mantingut pel Servei Forestal d’Islàndia. En la zona, a part del Centre de Visitants i un càmping, hi ha una botiga de souvenirs i un restaurant.

L’estany Botnstjörn

Un cop aparcats, farem una petita ruta senderista d’aproximació al congost. Es tracta de la ruta anomenada A-1 Estany Botnstjörn (n’hi ha un total de 9 en el Congost). Té una distància de 1 sol kilòmetre i és una ruta circular, tenint algunes possibilitats per allargar-la una mica. La durada de la ruta és d’una mitja hora (més si ampliem les possibilitats). El punt de partida és l’aparcament dins el congost d’Asbyrgi (on hem deixat l’autocaravana), i la dificultat de la ruta és fàcil.

Hi ha varies rutes fàcils i interessants en la part inferior d’Asbyrgi, començant per l’aparcament. Un passeig per les escales de pedra condueix a una plataforma en el petit estany Botnstjörn.

També hi ha una bonica vista sobre l’estany en una plataforma situada per sota de la paret oest del barranc. La ruta a aquesta plataforma, des de l’aparcament és adequada per tot tipus de persones. A poques passes de la plataforma hi ha graons de pedra que condueixen fins a un petit turó amb una bonica vista sobre el congost d’Asbyrgi.

Si ens ha sabut a poc, hi han moltes més possibilitats de fer una bona caminada panoràmica. Si aquest dia fa bon temps i ens ve més de gust, en comptes de fer la caminada A-1, podem fer la caminada “A-8 Klappir”. Té una durada de 2,5 a 3h, una distància de 9km, la dificultat és mitja, i el punt de sortida és el Centre de Visitants, a prop de l’entrada al congost.

Aquesta ruta ofereix una excel·lent vista sobre Asbyrgi i el congost del riu Jökulsá. La ruta la començarem en el centre de visitants, des d’on hi ha dues opcions per a pujar al penya-segat:

  • És més fàcil anar cap a l’est al llarg del camp de golf i un cop aquí cap al sud des d’on la ruta segueix la vora del congost.
  • La ruta més difícil és caminar 700 metres al sud del Centre de Visitants, girar a l’esquerra en el creuament i pujar per el penya-segat des d’allí. Hi ha una corda de recolzament. Des d’allí el sender que porta al llarg de la vora oriental de Asbyrgi ens mostrarà algunes formes sorprenents llaurades en la roca fruit de les inundacions catastròfiques del Riu Jökulsá.

La vista sobre Asbyrgi és simplement impressionant. Ruta que dóna la volta a Klappir i va per el mateix camí. La ruta ofereix una excel·lent vista sobre Asbyrgi i es poden apreciar uns monticles únics a Klappir, formats per les inundacions catastròfiques en el riu Jökulsá.

Vistes de la ruta A-8. Increïble

Una altra ruta que està entre les dues que hem explicat, és a dir, en un nivell intermedi, però també té unes grans vistes, és la ruta “A-2 Turó de Eyjan a Asbyrgi”. Té una distància de 4,5km (anar i tornar), un temps de caminada de 1,5 a 2 hores, una dificultat fàcil (color blau), i el punt de partida és l’aparcament enfront a la casa del servei del càmping.

El camí a Eujan (“la illa”) a Asbyrgi comença en l’aparcament del càmping. El camí es dirigeix primer cap al nord i llavors puja per el penya-segat on és apte per l’ascens. S’hi han col·locat graons de fusta per facilitar l’accés. Quan pugis a Eyjan, el camí passa aviat per un vell monticle de pedra. Si es dóna la volta allí, el recorregut té 2 kilòmetres, però si se segueix el camí més al sud, s’arriba a la vora del penya-segat. Des d’allí hi ha una bonica vista sobre Asbyrgi. Aquesta ruta és un agradable passeig si es fa al capvespre, o de nit!

Vistes des de Eyjan (ruta A-2)

Doncs haguem fet la ruta que haguem fet, serà el moment de donar per finalitzada la jornada i entornar-nos-en al càmping de Reykjahlíð, per la carretera 85 (l’opció de retornar per la carretera 862 la posem en dubte, ja que presenta trams molt llargs sense asfaltar i no sabem les condicions en què està).

També cal dir que hi havia la possibilitat d’anar a veure la vall de Vesturdalur, prop d’Asbyrgi, que té l’accés per la carretera 862. La vall conté una magnífica xarxa de camins senyalitzats per fer senderisme, alguns dels quals recorren les més interessants formacions geològiques. Però hem desestimat la seva visita i hem proposat Asbyrgi, pel tema de l’accessibilitat que no està garantida, a l’haver-hi trams de carretera sense asfaltar (carretera 862).
Formacions rocoses a Vesturdalur

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les atraccions visitades i/o anunciades, en un mapa de google maps (hem realitzat un total de 237,00km en un temps de 3h 8min):

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m49!1m12!1m3!1d102.81701128141768!2d-16.919010285782146!3d65.64949591725635!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m34!3e0!4m4!1s0x48cd9e6a6c71df8b%3A0x4d79d0021e0d9302!3m2!1d65.6494818!2d-16.9186862!4m4!1s0x48cd42154de8a2c9%3A0x6ae0f84e345c2611!3m2!1d66.0463754!2d-17.343647!4m4!1s0x48cd42159e4b2c3b%3A0xff41ffc4343727f9!3m2!1d66.04686219999999!2d-17.3446694!4m4!1s0x48cd1bcf53143709%3A0xebccd5c9dbe4b006!3m2!1d66.0017337!2d-16.5130347!4m4!1s0x48cd19597f3321db%3A0x47ca8c6aa69ffc8e!3m2!1d66.0284848!2d-16.4871014!4m3!3m2!1d66.0466448!2d-17.3451176!4m3!3m2!1d65.6494622!2d-16.918799099999998!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1647693004133!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Igualment adjuntem els supermercats que ens hem trobat pel camí (nom i l’adreça), amb la possibilitat en cadascun d’ells de poder-hi realitzar una compra:

NETTÓ SUPERMARKETGarðarsbraut 64HÚSAVÍK

I per finalitzar, anunciem el càmping (nom i adreça) on ens allotjarem la nit del dia d’avui:

CAMPING: REYKJAHLÍÐ CAMPSITEHraunbrúnREYKJAHLÍÐ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *