Categories
ISLÁNDIA

11. AKUREYRI I PENÍNSULA DEL TROLL (DE MÝVATN A BLONDUÓS): GODAFOSS + AKUREYRI + ÓLAFSFJARÐARVEGUR + SIGLUFJÖRÐUR + SIGLURFJARÐARVEGUR + STAÐARBJÖRG BASALT COLUMNS + GLAUMBÆR + SKAGAVEGUR + KETUBJÖRG CLIFFS I WATERFALLS + KÁLFSHAMARSVÍK

I aquest és el dia que deixarem Mývatn enrere. Serà un dia de “road trip”, fent vida pràcticament a la carretera, per les distàncies que hem de recórrer. Començarem la visita d’una de les últimes cascades del nord d’Islàndia que veurem, la imponent cascada Godafoss. Seguirem fins Akureyri, la segona ciutat més gran del país, i ens endinsarem a les carreteres panoràmiques de la península del Troll i posteriorment la península de Skagi. Comencem.

La cascada Godafoss es troba a 44 minuts de Reykjahlíð, a la mateixa Ring Road. Godafoss, també coneguda com “cascada dels Déus” és una de les més espectaculars d’Islàndia. A diferencia de les cascades del sud d’Islàndia, aquesta cascada és menys turística. També és una de les cascades que sol agradar més als turistes.

Godafoss està situada en el nord de l’illa, localitzada en el municipi de Þingeyjarsveit, a 49km de Reykjahlíð. El riu Skjálfandafljót, amb 180km de llarg, és el quart riu més llarg d’Islàndia i les aigües d’aquest cauen des d’una alçada de 12 metres, al llarg de 30 metres, formant una majestuosa cascada.

La història explica, que quan en l’any 1000, els membres de l’Alþing (primer parlament del món) varen tenir que decidir sobre la religió que adoptaria el seu país, finalment, Islàndia va adoptar la fe cristiana. Quan aquesta decisió es va prendre, varen agafar les estàtues paganes i les van tirar a la cascada. Es diu que el nom Godafoss (cascada dels Déus) prové d’aquest succés.

La cascada es pot observar des dels dos cantons del riu Skjálfandafljót, ja que en ambdós cantons hi ha un aparcament senyalitzat. Des de la carretera 1 (Ring Road) hi ha una sortida senyalitzant la Cascada Godafoss, aproximadament 400 metres fins arribar a l’aparcament. Des del mateix aparcament es pot veure el vapor d’aigua que produeix la cascada.

Un cop a la cascada, si voleu observar-la de l’altre cantó, tindreu que retrocedir fins la carretera 1 i continuar uns 500 metres fins a trobar l’altre aparcament. Des d’aquest punt, un curt camí us portarà a la cascada Godafoss.

D’una banda, com de l’altra, es pot contemplar la cascada Godafoss des de molt a prop, i lo què és cert, és que la cascada dels Déus no deixa indiferent a ningú.

Ens hem topat un altre cop amb una atracció de la qual costa molt de marxar, i fem el cor fort i marxem, ja que ens espera la segona ciutat del país, Akureyri, la qual es troba a 35 minuts de la cascada. Abans d’arribar a Akureyri, ja en l’últim tram del trajecte, el fem a través del fiord Eyjafjörður, el fiord més llarg d’Islàndia septentrional que ens ofereix unes vistes increïbles d’Akureyri.

Arribarem a Akureyri com a molt a mig matí, i la nostra intenció és passejar-hi una mica. És a dir, com a molt unes dues hores… Aparquem directament a la zona de l’església on podem estar com a màxim 1 hora sense pagar.

A dalt d’un turó, s’alça Akureyrarkirkja, una església obra de l’arquitecte de la Hallgrímskirkja que veurem a Reykjavík. Després d’una breu visita a Akureyrarkirkja, començarem a baixar cap al centre de la ciutat, que malgrat ésser el de la segona ciutat més gran d’Islàndia, és lo bastant petit com per recorre’l en poc més de mitja hora.

Aquí en Akureyri hi trobem molt més ambient que en la resta de llocs en els que hem estat fins ara, amb les cafeteries plenes i les terrasses molt animades. Ens agraden els petits comerços amb encant que ens anem trobant pel camí i les botigues de souvenirs, organitzades de tal forma que et vénen ganes de comprar-ho tot.

I vist el centre passejant, és hora d’anar a buscar el vehicle i marxar cap a la península del Troll. Seguirem la carretera panoràmica 82 (anomenada Ólafsfjarðarvegur), la qual és una carretera panoràmica que va paral·lela al fiord Eyjafjörður. El tram panoràmic és des d’Akureyri fins a Ólafsfjörður, el tram del qual son uns 61,2 kilòmetres de costat amb el fiord. Ens aturarem varies vegades, perquè les vistes del fiord son espatarrants.

 
Eyjafjörður
Ólafsfjarðarvegur

Passem per Dalvik, un poblet de pescadors típic del nord d’Islàndia. Es troba a 44 kilòmetres d’Akureyri. Ens aturem un moment en el seu port per veure les vistes i les casetes de colors.

Poble de Dalvik

Continuem amb la carretera 82 fins al poble de Ólafsfjörður, el qual és un poble que fa de mirador del fiord del mateix nom. Les vistes son espectaculars. Aquí s’acaba la carretera panoràmica 82, i comença la carretera panoràmica 76 (anomenada Siglurfjarðavegur).

Fiord de Ólafsfjörður

I seguint la carretera 76 arribem al poble més bonic de la península del Troll, anomenat Siglufjördur. És un poble que alberga diferents museus i té un bon estoc de casetes de colors. Ens aturem a estirar les cames. És el poble que està més al nord de la ruta que farem avui per les dues penínsules. També, com el poble anterior, dóna nom al fiord on es troba.

Des de Siglufjörður comença el millor tram de la carretera panoràmica 76, concretament fins a Hofstadhir, el qual és un tram de 80,2 kilòmetres.

Passat Siglufjörður, arribarem a la punta del tot, a un indret anomenat Trollaskagi, el qual alberga un far de color taronja i unes vistes per caure enrere. Ens aturem a la mateixa carretera 76.

Trollaskagi, amb el far

Continuem amb la road trip i canviem de regió d’Islàndia, entrem a la Norðurland Vestra. El paisatge canvia una mica, potser ja no és tant salvatge i grandiós, però déu n’hi do. Passarem per un punt on ens aturarem per les vistes: el punt es diu “Beach Photo Spot” i es troba a la mateixa carretera 76, tenint vistes de la platja i del fiord a Haganes. Hi ha un petit aparcament per deixar-hi el cotxe, i podem baixar a la platja a veure la immensitat del mar i del paisatge.

Prop de Haganes

Continuem amb la ruta i arribarem a les immediacions del poble de Hofsós, en el qual ens esperen 3 atraccions, alguna de les quals de bastant imprescindibles. Quan entrem al poble, deixarem el vehicle a prop de les piscines. Des d’aquí, es pot anar caminant fins a l’Staðarbjörg Basalt Columns (és un parc de columnes basàltiques en el poble de Hofsos, tocant al mar).

Per uns moments, ens recorda a la Calçada dels Gegants, a Irlanda del Nord. Salvant les distàncies i l’escala, però. Estem en un dels llocs imprescindibles de la península del Troll.

Al costat del parc, on hem aparcat el vehicle, hi ha una de les millors piscines de tot Islàndia: la Hofsós Sundlaug. És una infinity pool amb molt bones vistes del fiord Skagafjörður. Ideal per prendre un bany i passar-hi una bona estona. Els horaris d’obertura son de les 9h a les 21h, i els preus son de 1.090ISK pels adults (7,74€) i de 325ISK pels nens de 6 a 18 anys (2,31€). Podem fer un pensament…

Hofsós Sundlaug

I en els afores del poble (hem d’agafar el vehicle), a 500 metres de la carretera, s’hi troba l’església més antiga d’Islàndia, la Grafarkirkja.

Es va construir en el 1680 per ordre del bisbe de Hólar, Gisli Thorláksson. El fuster, Gudmundur Gudmundsson, era famós pel seu estil barroc, tal com es pot veure en les talles i l’altar de l’interior. Em fa l’efecte, però, que ens la trobarem tancada.

Continuarem la nostra ruta i ens dirigirem a un enclavament històric anomenat Hólar, el qual s’hi arriba després de prendre una desviació de la carretera 76, per la carretera 767 (fent uns 10,9km). Hólar fou en l’antiguitat un centre religiós, cultural i educatiu. Malgrat la seva escassa població, és seu d’una catedral i d’un col·legi universitari, el què reivindica la importància històrica de la localitat. Hólar també és un lloc d’investigacions arqueològiques. Es localitza en la vall coneguda com Hjaltadal, una vall glaciar en forma de U, en la zona oest de la península del Troll.

Baixarem a estirar les cames i ens fixarem en aquestes granges formades per casetes històriques integrades a les explotacions de turba. A Hólar s’hi pot entrar gratuïtament.

La visita a la comunitat val molt la pena, i a més amb poca estona fas. Continuem la nostra ruta ara canviant de carretera, agafant la carretera 75 i fent uns 15 kilòmetres de Skagafjördur, per aturar-nos al poble de Glaumbær. Un cop baixem de l’autocaravana, ens trobem amb una sèrie d’edificis que sembla que s’hagin tret d’un conte infantil.

A Glaumbær hi trobem el museu “Glaumbær Farm & Museum”, situat en una antiga granja de turba tradicional que data de 1750. El museu explora la vida en la Islàndia rural i també commemora les vides de Þorfinnur Karlsefni i la seva esposa Guðríður. En el segle XI, la parella va viatjar a Amèrica del Nord i Guðríður va donar a llum al que es creu que és el primer nen europeu nascut a Amèrica del Nord. Els horaris per la visita a la granja és de 10h a 18h, i els preus son de 1.700ISK pels adults (12,07€) i menors de 17 anys gratis.

A part de la granja, també es pot visitar una església antiga que es troba en un altre poble a 10 kilòmetres al sud de Glaumbær, i amb una altra entrada. Es tracta de la Viðimýri Church, on els horaris son de les 12h a les 18h (excepte els dilluns), per la qual hi ha una entrada a 1.000ISK pels adults (7,1€) i pels menors de 17 anys l’entrada és gratuïta.

Si t’interessa visitar les dues coses, hi ha una entrada combinada: 2.000ISK pels adults (14,2€) i els menors de 17 anys gratis.

En funció del temps que tinguem i les ganes, podem visitar una part o tot el complex. O ens podem quedar amb lo vist a Hólar, que ja ens ha fet el pes i a més era gratuït. Continuarem la ruta, ara cap a la península de Skagi, per iniciar el recorregut des del poble de Skagafjörður. Cal anunciar, que en aquest poble hi ha un altre dels museus interessants per fer-hi una aturada. Es tracta del museu “1238 The Battle of Iceland”, el qual és una exposició immersiva sobre una batalla. Els horaris del museu son de 11 a 16h, i els preus son de 8.900ISK preu familiar (63,19€).

1238 La batalla d’Islàndia és una exposició immersiva que va un pas més enllà del museu d’història habitual. Acollint a persones de totes les edats, l’exposició ofereix als seus visitants veure i participar en la història a través de la realitat virtual. Ja sigui que els visitants tinguin un gran o cap interès en la història, l’exposició convida als seus visitants a experimentar la història en una instal·lació interactiva súper moderna i enginyosa.

Del mateix poble de Skagafjörður parteix la carretera panoràmica que circumval·la la península de Skagi (es tracta de la carretera 745 anomenada Skagavegur, fent un total de 82 kilòmetres, que es fan en una hora i 17 minuts). La carretera és més estreta que les anteriors i presenta trams sense asfaltar, per tant, hem d’anar-hi amb temps. Si abans per la península del Troll hem trobat a pocs o alguns turistes, creiem que per la península de Skagi no hi trobarem quasi a ningú.

Skagavegur (ctra 745)

La carretera 745 és una carretera costanera molt pintoresca, ja que no està quasi asfaltada, sinó que és un camí de grava i a vegades, bastant pedregós. El camí, però, està en bon estat i no es requereixen vehicles 4×4. A vegades hi fa aparició la boira, i sol ésser molt espessa. El camí és intransitable de principis de setembre fins a finals de juny.

El viatge condueix al llarg de la costa al voltant de la península de Skagi. El primer atractiu que ens trobarem, a part del paisatge espectacular, és la zona de Ketubjörg, on ens pararem en un petit aparcament que ens farà de mirador d’uns dels penya-segats més fantàstics que es poden veure: els Ketubjörg Cliffs.

Ketubjörg Cliffs i Waterfall

Aquí també s’hi troba una cascada, la Ketubjörg Waterfall.

Ubicats entre Húnaflói i Skagafjörður en el nord-oest d’Islàndia, els penya-segats de Ketubjörg es troben fora de lo comú en la península de Skagi junt amb una sèrie d’impressionants penya-segats. Els pobles propers s’anomenen Hafnir i Hraun. Varen rebre electricitat en el 1975. Un lloc fascinant per observar, Ketubjörg també té un ric valor històric.

Més endavant, en el camí hi trobaràs les columnes de basalt més impressionants del país, creades fa uns 2 milions d’anys. El viatge condueix a Kálfshamarsvík, un poble de pescadors abandonat amb un far encara en peu.

Kálfshamarsvík és una petita cala en la part nord de la península de Skagi, amb penya-segats marins inusuals i bellament formats de roques columnars, creades fa uns 2 milions d’anys. A principis del segle XX, els vaixells de pesca solcaven les aigües i hi havia una petita comunitat d’uns 100 habitants en Kálfshamarsvík. Tanmateix, al voltant de 1940 el poble va quedar desert.

Continuarem amb la nostra ruta, que ja va fent pels últims kilòmetres del dia, entrant al fiord de Húnafjörður i arribant a la població de Blönduós, retrobant-nos un altre cop amb la carretera 1 Ring Road, que és on passarem la nit (en el seu càmping).

Blönduós és un poble típic de la zona, amb una església moderna i interessant: la Blönduóskirkja.

Blönduóskirkja és una església d’estil modern i de formigó a la vista, aconseguint un contrast visual amb tanta naturalesa i sorprenent amb alguna cosa diferent a tot el què ens anàvem trobant en el nostre viatge. L’església simula un cràter volcànic amb les seves siluetes i la seva forma cònica.

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les atraccions visitades i/o anunciades, en un mapa de google maps (hem realitzat un total de 432,00km en un temps de 6h 18min):

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m69!1m12!1m3!1d822206.3724920782!2d-21.488726784322367!3d65.52561462603065!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m54!3e0!4m4!1s0x48cd9e6a6c71df8b%3A0x4d79d0021e0d9302!3m2!1d65.6494818!2d-16.9186862!4m4!1s0x48cd7f1cafeb172f%3A0x7f9b1a45d58d122e!3m2!1d65.6842123!2d-17.5486838!4m4!1s0x48d28f0ef826d6e9%3A0x1948071dfe6f8920!3m2!1d65.67988079999999!2d-18.0906373!4m5!1s0x48d2ca166395c12f%3A0xf714c15efd39b161!2zU2lnbHVmasO2csOwdXI!3m2!1d66.1511755!2d-18.9112652!4m4!1s0x48d2cfc4d9002899%3A0x7d92c6b31b300614!3m2!1d66.0687299!2d-19.1681137!4m5!1s0x48d2e13551a4284d%3A0x1e5821e3c2e438fd!2zSMOzbGFza8OzbGkgLSAgSMOhc2vDs2xpbm4gw6EgSMOzbHVt!3m2!1d65.733563!2d-19.11334!4m4!1s0x48d31b5c28450235%3A0x76e390b3c4996d57!3m2!1d65.6103973!2d-19.504388799999997!4m4!1s0x48d32d055b6d025f%3A0x62758f883656841!3m2!1d66.0372955!2d-20.013889499999998!4m4!1s0x48d33550f5629b87%3A0xb84dfeb201304437!3m2!1d66.0172379!2d-20.4329996!4m5!1s0x48d341e440436da3%3A0xaa37508e37a58f!2zVGphbGRzdsOmw7Bp!3m2!1d65.6592509!2d-20.275915899999998!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1647794648001!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Igualment adjuntem els supermercats que ens hem trobat pel camí (nom i l’adreça), amb la possibilitat en cadascun d’ells de poder-hi realitzar una compra:

BÓNUS SUPERMARKETKjarnagataAKUREYRI
BÓNUS SUPERMARKETLangholt 1AKUREYRI
NETTÓ SUPERMARKETGlerártorg, GlerárgataAKUREYRI
NETTÓ SUPERMARKETHrísalundur 5AKUREYRI
EXTRA VERSLUN (BOTIGA DE QUEVIURES)MýrarvegurAKUREYRI
HAGKAUP SUPERMARKETGrenivellir 26AKUREYRI
KJÖRBÚÐIN (BOTIGA DE QUEVIURES)HafnarbrautDALVIK
COOP ÚRVAL (BOTIGA DE QUEVIURES)TúngataSIGLUFJÖRÐUR
SKAGFIRÐINGABÚÐ (BOTIGA DE QUEVIURES)Ártorg 1SAUÐÁRKRÓKUR
HLÍÐARKAUP (BOTIGA DE QUEVIURES)AkurhlíðSAUÐÁRKRÓKUR
KJÖRBÚÐIN (BOTIGA DE QUEVIURES)BogabrautSKAGASTRÖND
KJÖRBÚÐIN (BOTIGA DE QUEVIURES)Melabraut 3BLÖNDUÓS

I per finalitzar, anunciem el càmping (nom i adreça) on ens allotjarem la nit del dia d’avui:

CAMPING: GLAÐHEIMAR CAMPSITETjaldsvæðiBLÖNDUÓS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *