Categories
HAUTES PYRÉNÉES

6. CIRQUE DU GAVARNIE: CIRQUE DU GAVARNIE + MAISON DU PARC + PISTA DE LUGE

Finalment arriba un altre dels plats forts d’aquestes vacances, que és ni més ni menys que la visita al Cirque du Gavarnie. Aquest primer dia el què farem serà endinsar-nos més enllà del mirador i de la Hotellerie. Farem un trekking fins a la cascada de 420m. A la tarda visitarem la Maison du Parc a Gavarnie, el centre d’informació del Parc Nacional dels Pirineus. Després ens dirigirem a Gèdre per pujar a la pista de luge i així fer baixar l’adrenalina. Comencem.

La intenció del dia d’avui és anar-nos-en a topar amb l’impressionant Circ de Gavarnie i la seva gran cascada. Es tracta d’una popular excursió que ens porta des de Gavarnie fins als peus de la Gran Cascada. Té una distància total de 11 kilòmetres, un desnivell acumulat de 385m, un temps total efectiu de 3h i 20 minuts, i el nivell de dificultat és mig.

Us proposem realitzar una de les rutes més conegudes i imprescindibles del Pirineu. Es tracta de l’excursió que va des de Gavarnie fins la Gran Cascada de l’espectacular Circ de Gavarnie, per el camí principal.

El circ de Gavarnie és una veritable meravella de la naturalesa. Està format per una gran muralla rocosa amb tres grades verticals i presenta uns 1.500m de desnivell entre el fons de la vall i els pics de més de 3.000m d’alçada que la rodegen (Marboré, picos de la Cascada, Espalda de Marboré, Torre de Marboré, el Casco de Marboré…), que entre ells estan separats per petits glaciars. Enmig del circ hi trobem la Gran Cascada, que amb els seus 423m de caiguda, està considerada la més alta d’Europa. Aquest circ està ubicat just en el punt on coincideixen dos importants parcs nacionals: el Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido (Espanya) i el Parc Nacional dels Pirineus (França). Aquests dos parcs son el símbol de la gran riquesa natural i paisatgística que trobarem aquí i que la UNESCO ha catalogat com a “Patrimoni de la Humanitat”.

Mapa de la ruta que proposem fer

Comencem l’excursió en l’entrada de Gavarnie (0:00h – 1.365m)(1), just al costat de l’Oficina de Turisme, En aquesta oficina hi ha informació de la previsió meteorològica del dia i de les moltes activitats que es poden fer en la zona. Gavarnie és un petit poble de muntanya que últimament s’ha convertit en un enclavament turístic molt conegut. Es troba situat prop del circ de Gavarnie, en la capçalera de la vall, en l’extrem sud de la regió anomenada “les Vallées de Gaves”. Cada estiu i durant dues setmanes, en Gavarnie es celebra un festival de teatre que reuneix a mils d’espectadors. El poble de Gavarnie es considera el bressol del “Pirineisme”: en el segle XIX, Gavarnie es va convertir en el gran punt de trobada dels “pirineïstes” i va veure com naixia una nova professió, la de guia de muntanya. Actualment segueix sent un punt de referència ineludible per qualsevol persona que desitgi conèixer els Pirineus.

Entrada del poble de Gavarnie: aquí comença l’excursió

Avancem per el carrer principal de Gavarnie en direcció al Circ (Sud). Sorprèn que, ja des del poble, tinguem unes bones vistes del circ de Gavarnie. I enfront al circ, a la nostra esquerra, destaquen els dos pics de los Astazou, l’Oriental (3.071m) i l’Occidental (3.015m) separats per el conegut corredor Swan. A mesura que anem avançant per els carrers del poble, les vistes que tenim del circ i de la cascada, que seran visibles pràcticament durant tota l’excursió, van millorant. Arribem al pont de Broule (0:15h – 1.381m)(2), que està situat sobre el riu de Gavarnie (“Gave de Gavarnie”). En aquest punt existeix l’opció de continuar per la dreta del riu, o per una pista ampla de terra (la mateixa per la que veníem), o bé creuar el pont de Broule i avançar per el costat oriental de la vall, per una pista asfaltada. És indiferent l’opció que escollim: els dos camins es tornaran a trobar i s’ajuntaran uns 600 metres més enllà, en el pont de Nadau. Una bona opció pot ser pujar per un camí i baixar per l’altre, així l’itinerari de tornada serà un xic diferent. Així doncs. Nosaltres continuem progressant còmodament per el camí de terra de la dreta del riu sense creuar el pont de Broule.

Durant uns 600 metres, un camí avança per el marge esquerre i l’altre avança per el marge dret del riu
Víctor Hugo i el Circ de Gavarnie
En el 1843, el poeta romàntic Víctor Hugo, durant un viatge que va realitzar per els Pirineus, va visitar el circ de Gavarnie i va quedar xocat i admirat per la majestuositat d’aquesta gran i incomparable muralla natural. Víctor Hugo no es va cansar d’admirar aquest gran coliseu de la naturalesa pirinenca format per grades, roques, salts d’aigua, cornises de neu,… És per això que va deixar escrit que el circ de Gavarnie era a la vegada “muntanya i muralla, a més de ser un dels edificis més meravellosos que existeixen, obra del més misteriós dels arquitectes”. Gavarnie és un lloc molt significatiu del patrimoni dels Pirineus.

Durant els mesos d’estiu és habitual trobar-se molta gent fent aquest recorregut. La poca dificultat que té l’itinerari, el seu fàcil accés, l’espectacularitat dels paisatges que es veuen, i la seva popularitat, fan que sigui un dels llocs més visitats dels Pirineus francesos.

Avancem per el camí que deixa el riu a mà esquerra

Deixem a la nostra dreta el desviament cap al Plateau de Bellevue (0:22h – 1.391m)(3) i continuem avançant. El camí no presenta cap dificultat, el que ens permet gaudir de l’impressionant paisatge que tenim davant.

Un banc ens convida a fer una pausa i relaxar-nos contemplant el meravellós paisatge

Creuem el pont de Nadau (0:25h – 1.396m)(4) i ens situem en l’altre cantó del riu de Gavarnie. A partir d’aquest punt, tot l’itinerari fins la cascada avança per el cantó oriental (Est) del riu.

Pont de Nadau

Després de superar aquest últim pont, el camí comença a pujar una mica. Al llarg de l’itinerari anirem trobant panells informatius que ens ampliaran la informació sobre el circ de Gavarnie, un circ natural d’origen glacial.

Panell amb la foto del circ i algunes explicacions

El Parc Nacional dels Pirineus està format per dues zones: una zona perifèrica i una zona-cor. El circ de Gavarnie forma part d’aquesta zona-cor. Els gossos estan estrictament prohibits dins de la zona-cor del Parc Nacional, encara que vagin lligats. Existeix, tanmateix, una excepció a aquesta norma en la vall de Gavarnie-Gèdre: es permet portar gossos lligats per el camí principal del circ de Gavarnie i fins a l’Hotel du Cirque.

El camí avança per l’interior d’un bosc. Si fa un dia calorós, aquest bosc ens ajudarà a refrescar-nos.

En alguns trams el camí avança a través d’un bonic bosc

Poc després, el bosc acaba i la pista fa una baixada fins a una bonica zona de prats anomenada “La Prade”, antigament coberta per imponents llengües glaciars, avui en dia desaparegudes. És un bon punt per tornar a gaudir de les meravelloses vistes que tenim del circ de Gavarnie, un circ de roca calcàrea.

Zona coneguda com “La Prade”
Cada vegada ens apropem més al circ de Gavarnie

Acte seguit la pista torna a avançar en lleugera pujada i al cap d’una estona arribem a l’Hotel du Cirque et de la Cascade (1:10h – 1.562m)(5), on, si ho desitgem, podem fer un descans en el bar d’aquest hotel i prendre un refresc. L’hotel també té servei de restaurant.

Molts excursionistes acaben l’excursió en aquest punt, des d’on ja tenim unes grans vistes de la cascada, que es troba bastant a prop. Si decidiu que ja és suficient i no desitgeu continuar, per retornar a Gavarnie s’ha de desfer tot el camí que hem fet de pujada.

Hotel du Cirque et de la Cascade

Nosaltres continuem cap al fons del circ i la cascada per el mateix camí. A partir d’aquest punt el camí es converteix en un sender més estret i més pedregós.

Avançant cap al fons del circ
Un rètol ens anuncia que en aquest punt es sol formar un pont de neu durant l’hivern

A mesura que anem endinsant-nos cap al fons del circ i en direcció a la cascada, el camí té més pendent.

La cascada, ja molt a prop

Una última rampa una mica relliscosa ens permet arribar finalment a la base del circ i arribar als peus de la Gran Cascada (1:50h – 1.750m)(6). Impressiona veure-la des de tant a prop! No recomanem quedar-nos aquí gaire estona, ens trobem en una zona on la caiguda de pedres és freqüent, s’ha d’anar amb compte. Addicionalment a la Gran Cascada, en el circ veiem innombrables petites cascades per les que cau l’aigua des de les grades superiors.

Última rampa fins la Gran Cascada
Part alta de la cascada des d’on l’aigua baixa amb molta força

Amb 423 metres de caiguda, la Grande Cascade (Gran Cascada) de Gavarnie és la cascada més alta d’Europa. La cascada està alimentada, en gran part, per l’aigua que es fon de la glacera de la Cascada i per les neus que la cresta de les Druides fa acumular. L’altre aprovisionament d’aigua és un conducte subterrani natural de més de 2 kilòmetres que arriba des del Llac Gelat del Monte Perdido, en la vessant espanyola de la muntanya.

Ens trobem davant 1.500m de paret de material sedimentari. Aquests sediments foren dipositats en un mar càlid i poc profund, a finals de la era secundaria, fa uns 100 milions d’anys. La formació de la cadena pirinenca a principis de la era terciària feu que tots aquests materials emergissin a la superfície. Posteriorment, l’erosió dels grans glaciars de la era quaternària (la última glaciació fou fa uns 10.000 anys) feu que s’esculpís aquest meravellós amfiteatre format per tres enormes grades verticals successives i que estan separades per algunes cornises menys inclinades, on la neu es manté fins ben entrat l’estiu.

En el 1887, en aquestes impressionants parets, el guia Célestin Passet, acompanyat de Bazillac i De Monts, va obrir la via d’escalada denominada “clàssica” del mur de la Cascada. Més d’un segle després de la seva obertura, aquesta via no ha perdut el seu atractiu i molts escaladors vénen fins a Gavarnie per fer-la. A partir dels anys 80, el circ fou un dels primers llocs de França on els escaladors varen començar a escalar cascades de gel. El circ es va convertir ràpidament en un lloc excel·lent per practicar aquesta disciplina i les diferents cascades del circ tenen, ara, reputació mundial. Les característiques del circ i la seva situació i orientació fan que les condicions de neu i gel solen ser molt bones. Les cascades que estan situades a la primera grada, d’una alçada d’uns 300m, son les més concorregudes.

Si ens hi fixem, també podem veure el sender que surt des de l’interior del circ de Gavarnie, puja serpentejant per entre les grades de roca i arriba fins al refugi de Sarradets, just a sota de la Brecha de Rolando. Aquest sender es denomina “Las Escalas de Sarradets”.

Des del circ de Gavarnie, podem intuïr el camí de les Escalas de Sarradets que puja cap al refugi de Sarradets

La tornada la realitzarem desfent tot el camí fet en l’anada. Ara el camí, a l’avançar en baixada, es fa més ràpid. Necessitem aproximadament 1:30h per retornar fins la entrada de Gavarnie (3:20h – 1.365m)(1), punt d’inici i final d’aquesta magnífica excursió, ideal per fer amb la família, en parella o amb els amics.

De tornada a Gavarnie

Adjuntem els punts importants de pas, amb el seu temps, alçada i coordenades.

Encara que potser hi podríem haver anat abans de la caminada, quan arribem a Gavarnie, serà un bon moment per entrar en la Maison du Parc. És el centre d’informació del Parc Nacional dels Pirineus. Hi ha exposicions i projeccions de pel·lícules. Els horaris d’entrada son de les 9 a les 12h i de les 14 a les 18h. L’entrada és gratuïta.

Maison du Parc

A dins s’ofereix una exposició sobre el lloc Pirineus Mont Perdut, circs i congostos, catalogats com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. També es presenten les majors expedicions, els més bells escrits del pirineïsme i exposicions temporals al llarg de l’any.

També projecten nombroses pel·lícules sobre el Parc Nacional i el patrimoni natural. Es projecten sota demanda en la sala de projecció.

Una àrea de recepció i informació permet consultar documentació sobre el Parc Nacional, les riqueses naturals i culturals de les valls del Parc Nacional, rutes de senderisme, refugis, fauna, flora i normativa.

Es venen topoguíes, mapes, llibres, jocs, llibres per nens, i camisetes estan a la venta en la zona de botigues.

Visitada la Maison anirem a buscar el cotxe i ens dirigirem al poble de Gèdre, per a portar a terme una altra de les activitats previstes per el dia d’avui, la baixada amb trineu d’estiu. En francès es diu “piste de luge”, a l’estiu.

Pista de trineu d’estiu

T’agrada lliscar i emocionar-te? Doncs vine i llença’t per el tobogan d’estiu a tota velocitat. És un tobogan individual amb un descens de 700 metres i 8 corbes. És gratuït per nens menors de 6 anys acompanyats per un adult. El preu d’adult és de 3,6€ i els preus per nens és de 2,80€. Els horaris d’obertura durant els mesos d’estiu son de 10 a 12h i de 14 a 19h.

I així finalitzem la jornada d’avui. Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (17,70 kilòmetres, en uns 27 minuts). Com veieu, avui quasi no hem tocat el cotxe:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *