Categories
HAUTES PYRÉNÉES

5. CANVI D’ALLOTJAMENT: COL D’ASPIN + COL DU TOURMALET + PIC DU MIDI

I arriba el primer dia de canvi d’allotjament. Passarem d’allotjar-nos a Saint-Lary-Soulan a fer-ho a la zona de Gavarnie-Gèdre. Serà una jornada d’enllaç, i per carretera. Agafarem el cotxe i farem dos ports de muntanya que tenen la seva història, el Col d’Aspin i el mític Col du Tourmalet. Tots dos estan a la carretera D918. Seguidament a l’ascensió del Tourmalet ens trobarem en l’estació inferior del telefèric que porta al Pic du Midi. Pujarem aquesta muntanya amb el corresponent telefèric per gaudir de les vistes des de la seva cima. I d’aquí, anirem a buscar el nostre allotjament a Gavarnie-Gèdre.

Un cop fetes les maletes, sortirem amb el cotxe per la carretera D929 en direcció Nord. A l’alçada de Arreau trencarem a mà esquerra per la carretera D918 i ens encaminarem a fer el primer dels dos ports del dia, el Col d’Aspin. Aquest col es troba a 12,5 kilòmetres de la població d’Arreau. Té una alçada de 1.489m sobre el nivell del mar, i a dalt del mateix hi ha habilitat un petit descampat que funciona com si fos un aparcament.

Rampes del Col d’Aspin

El port connecta les localitats de Sainte-Marie-de-Campan i Arreau. El port ha format part del Tour de França unes 66 vegades, degut a que serveix d’enllaç a nombrosos ports de muntanya, com el Col du Tourmalet (2.115m) i el Col de Peyresourde (1.569m). La primera vegada que es va pujar fou en l’any 1910 i la més recent en el Tour de 2016.

Un cop contemplades les vistes des del col, continuarem la nostra ruta fins a l’altre col, el del Tourmalet. Es troben a 24,7 kilòmetres l’un de l’altre (a una mitja hora en cotxe), i la ruta és completament panoràmica.

Col du Tourmalet

Té una altitud de 2.115m sobre el nivell del mar. El port de muntanya roman tancat durant la temporada hivernal, temps en el que forma part del domini esquiable de l’estació d’esquí de La Mongie, ubicada en la part Est del mateix. El port no va tenir carretera fins que en el 1846 Napoleón III va ordenar la construcció d’una ruta termal. El Tourmalet és especialment conegut per la seva relació amb el Tour de França, ja que des de que es va pujar per primera vegada en el 1910 s’ha convertit en un dels ports més famosos per la seva duresa i història.

I no caldrà que anem gaire lluny un cop hem vist les vistes des de dalt del coll, ja que l’estació inferior del telefèric del Pic du Midi es troba únicament a 850 metres del Tourmalet. L’estació es troba integrada a l’estació d’esquí de La Mongie, i el telefèric compta amb un immens aparcament. Pujar al Pic du Midi és tot un esdeveniment…

El telefèric del Pic du Midi

Enlaira’t cap a una ascensió espectacular còmodament instal·lat en una cabina acristallada. El, o millor, els telefèrics, ja que n’hi ha 2, del Pic du Midi, et permeten franquejar més de 1000 metres de desnivell amb rumb a un lloc excepcional.

Des del cor de l’estació de La Mongie, el telefèric del Pic du Midi et porta en 15 minuts a 2.877 metres d’altitud: un ascens espectacular a l’alta muntanya en dues etapes, amb un canvi de cabina a 2.341m, en el Pic du Taoulet. És el moment del veritable enlairament… Suspesos en l’aire, avancem en la silenciosa quietud del cel. En el seu punt de mira, i cada cop més propera, la cima, una fortalesa gegantina que sembla dominar el món.

Aquest viatge digne d’un conte de fades et propulsa a un univers extraordinari filat amb història, ciència i majestad. Admira, en aquest instant privilegiat i solemne, un paisatge embadalidor desbordant de llum i bellesa. Les planícies del sud-oest francès es perfilen a lo lluny… Has arribat al teu destí!

Donades les circumstàncies meteorològiques i l’altitud, es recomana encaridament vestir-se i preparar-se de forma adequada. T’aconsellem portar roba d’abric, inclús en període estiuenc, ulleres de sol i protector solar d’índex elevat.

Només arribar, les terrasses panoràmiques et reben per desvelar-te el més majestuós dels paisatges: 300 kilòmetres de cimes es despleguen davant dels teus ulls. Unes vistes que et deixaran sense alè. Però, respira, aprofita la puresa de l’aire i deixa’t transportar uns instants per aquesta bocanada d’oxigen pirinenc abans de començar el viatge!

Al llarg de tot el seu recorregut en la cima, les taules panoràmiques o explicatives et permetran descobrir l’entorn del Pic du Midi, la seva història, la fauna, la flora i inclús el sol, que podràs observar amb un minicoronògraf. Un simpàtic equip d’animació pendent del més mínim detall et proposarà una lectura del paisatge a través de les anècdotes, en un ambient on hi regna el bon humor. I si et ve de gust gandulejar al sol, en les cadires i gandules a la teva disposició podràs gaudir d’un moment del més pur delit o introspecció. Després, el museu t’espera per prosseguir amb la visita.

Un viatge dins del paisatge. Suspesa per sobre del buit, una passarel·la metàl·lica de 12 metres de longitud, de l’extremitat vítrea tuteja els núvols per a un punt de vista únic i vertiginós. Agafa’t a l’horitzó perquè sota els teus peus, el buit crida! Sensacions inèdites! Admira la vista excepcional. L’accés és lliure.

Pont sobre el buit

El Pic du Midi, a més d’un majestuós lloc natural, és una extraordinària aventura humana. La seva epopeia comença en el segle XVIII, quan científics com François de Plantade, Monge ou D’Arcet varen començar a fer aquí medicions atmosfèriques i observacions astronòmiques. En el 1870 comença la construcció de l’observatori, les primeres dependències del qual es varen acabar al cap de dotze anys. Les condicions extremes fan d’aquest projecte científic un autèntic repte per tots aquests homes. En l’interior del museu s’explica, amb paraules i imatges, aquesta fabulosa història de varis segles.

Museu del Pic du Midi

Com que no es pot estar tant a prop del cel i les estrelles sense convidar-les a que se’ns uneixin, el museu del Pic du Midi presenta igualment els més bonics paisatges nocturns i de cel estrellat. Descobreix perquè el Pic du Midi és un lloc excepcional i reputat per l’observació astronòmica.

Els horaris per pujar amb telefèric durant els mesos centrals de l’estiu son de 9:30h a 12:30h i de 14h a 17:30h. Les sortides son cada quart d’hora i el trajecte dura uns 15 minuts. La capacitat de la cabina és d’unes 45 persones. Els preus inclouen el trajecte d’anada i tornada així com la visita de la cima i del museu, del pont penjant i l’histopad. Els preus son per adults de 47€, pels menors de 18 anys, 29€, i hi ha una tarifa familiar (2 adults + 2 menors de 18 anys), que val 116€. Déu n’hi do amb els preus! De totes formes creiem que val la pena pujar-hi, per tant, faríem aquesta inversió. Recomanem reservar el bitllet per la web del lloc. Aquí l’adjuntem: a | Pic du midi

Un cop visitat el pic du Midi i retornats a l’aparcament, només ens quedarà prosseguir amb el nostre viatge fins a les immediacions de Gavarnie-Gèdre, uns 34,2 kilòmetres (uns 53 minuts amb cotxe) per uns paisatges increïbles dels Pirineus.

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (85,50 kilòmetres, en unes 2 hores i 1 minut):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *