Categories
HAUTES PYRÉNÉES

7. CIRQUE DE TROUMOUSE: CIRQUE DE TROUMOUSE + MUSÉE MILLARIS + PISTA DE GEL

Avui serà un dia molt semblant amb el d’ahir: avui també descobrirem un Circ muntanyós, el Cirque de Troumouse, el qual és més gran i més obert que el de Gavarnie, amb una circumferència d’uns 11 kilòmetres. Explorarem el circ i hi dinarem de pícnic, com ahir. A la tarda, anirem a Gèdre a visitar el Musée Millaris i la Pista de Gel. Som-hi doncs.

El Circ de Troumouse, menys vertical que Gavarnie, és tanmateix el més gran i el més obert dels tres (Gavarnie, Espiaubé, Troumouse). A l’estiu Troumouse acull nombrosos ramats de vaques i ovelles. La seva grandesa, junt a un ambient tranquil i de vegetació, li proporciona un encant particular, La carretera que porta a Troumouse és per sí sola un veritable espectacle: es pot accedir en cotxe fins al Plateau du Maillet, i llavors seguir a peu o en trenet turístic per arribar al circ. Un paisatge de muntanya protegit i emblemàtic!

Circ de Troumouse – Sender a Lac des Aires

El Circ de Troumouse és un enclavament natural idíl·lic, en el que, l’aproximació és senzilla, no implica un gran esforç. Això és algo a ressaltar perquè no sempre és possible visitar un lloc d’extraordinària bellesa al que és fàcil accedir, sense aglomeracions, que permeti passejar amb assossegament i assaborint cada racó màgic.

La ruta que farem avui tindrà una longitud de 4,9km, una durada de 2:30h, una dificultat baixa, un desnivell de 134 metres, i és apta per a tota la família.

El Circ de Troumouse és una de les joies dels Alts Pirineus, junt amb Gavarnie i Estaubé. Es troba rodejat per una muralla rocosa d’uns 4 kilòmetres de diàmetre que protegeixen les praderies de muntanya per on pasturen els animals i per la que, nombrosos rierols llisquen cap als Llacs de l’Aire. És un lloc idíl·lic, ple de color i unes impressionants vistes cap a algunes de les cimes més emblemàtiques del Parc Nacional dels Pirineus com el pic de Troumouse (3.085m), Soum des Salettes (2.976m), Pene Blanque (2.905m) o el pic d’Estaubé (2.810m).

Alberg de Maillet

Des de Gèdre, seguirem la carretera en direcció a Gavarnie. A la sortida del poble, hi ha una desviació a l’esquerra cap a Heas-Circ de Troumouse. Un cop en la localitat de Heas és necessari pagar un peatge (aproximadament uns 6€) que és destinat a la conservació i protecció de la zona. A més, ofereixen un mapa i informació del Parc Nacional.

Una carretera de muntanya (la D922) amb nombroses llaçades que passa junt a l’alberg de Maillet, i que, ja deixa veure la immensitat del paratge natural, ens portarà fins a l’aparcament del Circ de Troumouse (Plateau du Maillet)(2.095m). Des de Gèdre, en total hem estat uns 16,8 kilòmetres (uns 28 minuts amb cotxe).

Senda a Lac des Aires

Només baixar del cotxe, ens n’adonem que l’espai natural que ens rodeja és d’una bellesa única. Només pujar cap a l’aparcament haurà valgut la pena, però no ens en podem anar sense assaborir a fons aquest paratge.

Per tant, dirigim els nostres passos cap al rètol informatiu que hi ha ubicat en el parking i del que hi surt un sender que es dirigeix cap a una prada. Un petit pont de pedra ens ajudarà a vorejar el rierol de Ruisseau du Cot que porta les aigües del circ cap als Llacs de l’Aire. Una senyalització vertical ens informa de la direcció correcta a prendre si desitgem pujar fins al Mirador de la Vierge de Troumouse (Verge de Troumouse, a 25 minuts) o si volem anar al Lac des Aires (Llac de l’Aire, a 45 minuts). Nosaltres, en primer lloc, volem anar al Llac de l’Aire, i a la tornada, pujarem a veure la Verge de Troumouse.

Lac des Aires

Girarem a la dreta després de creuar el pont i prendrem el sender amb un traçat clar que va paral·lel al rierol. Passarem junt a petites basses i bestiar pasturant. El passeig és còmode i no implica cap dificultat, inclús per els més petits.

Observarem que el camí gira pronunciadament cap a l’esquerra i comença a baixar amb un desnivell acusat. Seguint aquest traçat arribarem al Llac de l’Aire, un espai natural perfecte perquè els nens gaudeixin i facin una merescuda pausa. La llacuna es pot vorejar, segons el cabal de Gave des Touyeres, per la dreta i continuar el camí fins a un segon llac proper. O bé per l’esquerra, en el que, prenent com a referència el punt de desaigüe del Llac de l’Aire i seguint el curs del riu Touyeres, podrem anar fins a les cascades de Matacas. Ambdós recorreguts son recomanables i es poden fer sense dificultat, encara que impliquen un major esforç que l’emprat fins ara.

Un cop gaudit d’aquest meravellós entorn, tornarem sobre els nostres passos cap al pont de l’inici, junt a l’aparcament.

Mirador de la Vierge de Troumouse

La ruta al Mirador de la Vierge de Troumouse comença en el pont sobre el rierol de Ruisseau du Cot, però si venim de tornada dels Llacs de l’Aire no és necessari anar-hi, exactament, fins a aquest punt. Podem avançar per la prada, seguint els petits senders que el creuen, en direcció a la Verge que es veu des de baix. Passarem junt a la Cabane de la Vierge, una construcció dedicada a les feines del pasturatge i pujarem muntanya amunt en zig-zag fins arribar a la Verge de Troumouse.

Es troba ubicada enmig del circ glaciar i és un mirador privilegiat de la vall, les praderies i les cimes que la protegeixen. És un lloc màgic, en el que ens n’adonarem de lo grandiosa que és la naturalesa. Ara, només ens queda desfer el camí i retornar a l’aparcament.

Vierge de Troumouse, al mig del Circ de Troumouse

Cal dir, per últim, que hi ha a disposició turística, un petit tren que des de l’aparcament t’acosta un xic més endins del Circ de Troumouse. Nosaltres l’hem descartat, però potser a algú li pot resultar útil. Pujar al tren val pels adults un total de 9€ (anar i tornar) i 6€ pels nens. Els horaris del trenet son des de les 10h del matí fins les 16:30h de la tarda.

Le Petit Train de Troumouse

Un cop hem finalitzat la caminada i tinguem ganes de tornar, agafarem el cotxe i ens dirigirem a la població de Gèdre, per anar a veure dues atraccions més. Per una banda, hi ha el Musée Millaris, un centre d’interpretació museïtzat d’interès pels nens, i per l’altra, hi ha una pista de gel on poder patinar. Si us sembla bé, començarem per explicar el Museu.

Els horaris d’obertura del Musée Millaris en els mesos d’estiu son de 9 a 12h i de 14 a 18h. L’entrada val uns 3€ pels adults i 2€ pels nens de 6 a 12 anys.

El Museu és un recorregut lúdic i interactiu durant el qual s’assisteix a un espectacle audiovisual que presenta cinc personatges de la zona. És un bonic edifici de quatre plantes, on aprendràs sobre el patrimoni mundial, la vida en la muntanya, la agricultura i el pasturatge, les tradicions, l’aigua i el seu ús. Aquests temes es presenten d’una forma pedagògica i cultural per fer que la visita sigui tant sorprenent com enriquidora. La visita durarà 1 hora i tindreu total autonomia amb una audioguia (francès, anglès o espanyol) que t’explicarà la història de Gavarnie-Gèdre i les pràctiques dels homes del territori. Millaris té l’etiqueta “Turisme i Discapacitat” per els quatre tipus de discapacitat.

Musée Millaris

Visitat el museu, qui voldrà resistir-se a anar a patinar sobre gel? Gèdre té una pista de patinatge sobre gel. Els aficionats a lliscar i derrapar en el gel poden gaudir en la pista de patinatge. Amb amics o en família, principiants o experts… La pista és per a tots els públics i permet gaudir de les alegries de patinar sobre gel al teu ritme i depenent dels teus gustos. Els més petits poden iniciar-se fàcilment gràcies als pingüins que els permeten mantenir l’equilibri. A més, hi ha cascs gratuïts per a totes les edats. Una activitat d’oci que ni grans ni petits podran perdre’s, ideal per gaudir i refugiar-se si no fa bon temps. Què millor que tornar amb un somriure i amb els millors records!

Els horaris d’obertura de la pista son durant els mesos d’estiu, tots els dies de 15 a 20h. Els preus amb els patins inclosos son de 7€ pels adults i de 5€ pels nens de 6 a 17 anys.

Pista de gel de Gèdre

I així finalitzarem la jornada d’avui. Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (34 kilòmetres, en uns 56 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *