Categories
SELVA NEGRA (SCHWARZWALD)

Dia 1: Calw + Klosterruine Hirsau + Wolfsschlucht + Monastir de Maulbronn + Bad Wildbad (Baumwipfelpfad Schwarzwald + Wildline Hängebrücke) + Ruïnes Monastir Bad Herrenalb + Ruïnes Monastir Frauenalb. Nit a Baden-Baden

Un cop hem aterrat a l’aeroport de Stuttgart i recollit el nostre cotxe de lloguer, començarem la nostra ruta per la Selva Negra en 12 dies, dirigint-nos al poblet de Calw, el qual es troba a 45 kilòmetres a l’oest de l’aeroport (trigarem uns 45 minuts). Adjunto el mapa de google maps amb aquest desplaçament:

Durant el nostre primer dia de ruta, visitarem a fons el poble de Calw, ja que es tracta d’un poble desconegut on nosaltres descobrirem el seu encant. Visitarem també els voltants del poble, arribant a Klosterruine Hirshau, precioses ruïnes a 3,5km al nord de Calw. Igualment, visitarem Wolfsschlucht, on farem un passeig per la natura entorn al riu Brombach. Vist Calw i els seus entorns, agafarem el cotxe per anar-nos-en fins a Maulbronn, on visitarem el monastir cistercenc medieval que es conserva en millor estat de tot Europa. Seguirem la visita a Bad Wildbad, on hi ha dues atraccions superespectaculars de la Selva Negra: per una banda, el mirador Baumwipfelpfad Schwarzwald, i per l’altra el pont penjant Wildline Hängebrücke. Finalitzarem les visites del dia, veient dos emplaçaments on hi ha ruïnes d’antics monastirs, per una banda a Bad Herrenalb i per l’altra al municipi de Marxzell. Acabarem el dia anant a buscar el nostre allotjament en aquesta primera nit, que l’hem contractat a la ciutat de Baden-Baden.
Índex:
1. Calw
2. Monastir de Maulbronn
3. Bad Wildbad
4. Bad Herrenalb i Marxzell

1. Calw

Calw és un petit i bonic poble de la Selva Negra d’Alemania. Famós per ser la ciutat natal de l’escriptor i poeta Hermann Hesse i se la porta d’entrada al Parc Natural del centre-nord de la Selva Negra, Calw és un dels pobles que no et pots perdre en una ruta per aquesta zona d’Alemanya. No hi ha moltes coses a veure a Calw, però a vegades menys és més i si alguna cosa ens agrada de Calw és el poble en sí. Lo ideal és poder visitar-lo tranquil·lament sense quasi ningú i recorre els seus carrers sense bullicis. Calw és un poble amb un encant especial i val molt la pena visitar-lo.

Calw
Aparcaments
El centre de Calw no destaca precisament per tenir molts aparcaments, però us n’ensenyaré un totalment gratis i uns altres dos de pagament. Podeu deixar el cotxe en el Parkplatz Stadtgarden. No hi ha moltes places, però si tens sort i a l’arribar hi ha places lliures, l’aparcament està a 2 minuts caminant de la plaça central de Calw. I lo millor, és que és gratuït. Si no teniu sort hi ha varis aparcaments de pagament en el centre. Un està a Parkhaus Calwer Markt i l’altre a l’aire lliure a Parkplatz. Aquests dos estan també molt a prop del centre històric i son una bona opció.

Com hem dit al començament, Calw és un poble petit però amb molt d’encant i una arquitectura molt típica de la zona de la Selva Negra.

Calw

Si hi ha alguna cosa imprescindible a veure a Calw, és el mateix Calw. Us recomano passejar pel seu centre històric i admirar les façanes dels seus edificis amb entramats de fusta. No obstant, malgrat ser un poble petit, hi ha varies coses interessants a veure a Calw.

Stadtgarden – El parc de la poesia

El punt de partida de la visita a Calw és el Stadtgarden, traduït al català com el parc de la poesia. Deixaràs el cotxe en els aparcaments de la zona alta i anireu baixant cap al casc històric.

Stadtgarden

Lo més curiós d’aquest parc és que fou construït en el 1871 amb l’ajuda dels ciutadans del poble, éssent un dels primers senders naturals de Calw. En el 2011 els alumnes del Hermann Hesse Gymnasium van tenir una iniciativa de crear en ell, el jardí de la literatura. Al llarg del camí que dibuixa el parc, hi ha instal·lades diferents esteles de metall amb poemes ordenats per les estacions.

Georgenäum, un edifici amb molta història

Just a la sortida (o entrada) del Parc de la Poesia es troba el Georgenäum, un edifici molt important per a la història de Calw i sobretot, per les dones. L’edifici porta el nom dels seus fundadors, Emil von Georgii-Georgenau (la mare de la qual provenia d’una família important de Calw) i Sophie Emilie Georgii.

Georgenäum

Els fundadors volien millorar l’educació dels ciutadans de Calw i van fundar el Georgenäum com a centre educatiu. En la seva inauguració en el 1870 va obrir com una biblioteca amb un estoc inicial de 745 llibres i una sala de conferències oberta tant als homes com a les dones, com es reflexava en el contracte de fundació: “Homes i dones tenen dret a assistir a les conferències a partir del catorzè any”.

Georgenäum

Amb el pas del temps s’hi va afegir una escola de dibuix i modelatge, i poc després l’escola de treball de dones. Avui en dia, el Georgenäum acull la seu del cor de nens Aurelius, conegut molt més enllà de la ciutat de Calw.

Salzkasten – La caixa de sal

Uns metres més endavant ens trobem amb El Salzkasten, o caixa de sal en català. Aquest és un dels edificis més significatius que veure a Calw, construït en el 1696. En aquest lloc es guardava l’”or blanc”, la sal, que així l’anomenaven, per abastir de sal a la població. En aquell temps el comerç de la sal era un privilegi del poble.

Salzkasten

En aquest edifici s’hi trobava també l’oficina del secretari del consell. En el 1722 a la casa de la va anomenar Salzhaus, en relació a la funció que feia la mateixa. Amb el pas dels anys aquesta casa va servir també com a oficina municipal i com a escola.

Marktplatz, la plaça més bonica a veure a Calw

La Markplatz o Plaça del mercat és el centre d’interès de Calw, on es troba l’antic ajuntament i la font més famosa de la ciutat, la font del Lleó.

Marktplatz

En el 1692 un incendi va reduïr a escombraries la major part dels edificis del centre de Calw. Tanmateix, poc després, les cases fóren restaurades, donant lloc al conjunt de cases amb entramats de fusta que poden veure’s en la plaça del mercat i voltants.

Calw té més de 200 edificis de finals del segle XVII protegits.
Edificis protegits a Calw

Aquesta plaça recull el veritable encant de l’arquitectura típica de la Selva Negra. Una consecució (quasi infinita) de façanes acolorides amb entramat de fusta.

Edificis protegits a Calw

Ajuntament de Calw

Presidint la Marktplatz es troba l’edifici de l’Ajuntament. Es va construïr per primer cop en el 1454, es va destruïr en el 1634 i es va tornar a construïr en el 1672. Les figures que es poden veure en la seva façana principal simbolitzen les tres feines més importants de la ciutat cap als seus ciutadans. La figura del cavaller representa la protecció i la justícia. L’arbre simbolitza l’arrelament i floriment de la comunitat. I la figura de la mare amb els seus fills mostra la cura als necessitats.

Ajuntament de Calw

Al costat de l’ajuntament hi ha l’Oficina de Turisme de Calw. Podreu aprofitar per entrar i agafar alguna cosa d’informació o preguntar qualsevol dubte que tingueu.

Stadtkirche Peter und Paul

Un altre edifici a tenir en compte dins de la pròpia Marktplatz és l’Església de Calw. No tindreu que parar-vos a buscar-la ni perdre molt temps. La seva alta i punxeguda torre destaca entre les façanes acolorides i d’entramat de fusta que envolten per complet la plaça.

Església de Calw

Els primers informes que es tenen d’aquesta església daten de 1262, però se sap que ha estat destruïda i reconstruïda varies vegades al llarg de la història.

Casa natal de Hermann Hesse

En el número 6 de Marktplatz, es troba l’edifici on va néixer i viure durant els primers anys de vida el poeta i escriptor Hermann Hesse.

Casa natal de Hermann Hesse

Museu Hermann Hesse

En la part més al nord de la Marktplatz es troba el Museu dedicat al Premi Nobel de Literatura Hermann Hesse, que va néixer en aquest poble el 2 de juliol de 1877. Situat en l’històric palau municipal Haus Schüz, el museu té vistes a la casa natal del poeta.

Museu Hermann Hesse

En el seu interior es pot visitar una extensa col·lecció de l’autor de llengua alemanya més llegit del segle XX en el món.

L’entrada al museu és de 5€ pels adults i 3€ pels estudiants i jubilats. A Montagnola (Suïssa) hi ha el lloc on va viure durant molts anys i finalment va morir en el 1962, hi ha un altre museu dedicat al cèlebre escriptor. Adjunto la pàgina web per tenir més informació del museu.

El Museu Hermann Hesse de Calw es troba actualment tancat per reformes. S’espera que s’obri al públic durant el 2.025, així que de moment tindràs que conformar-te amb l’exposició sobre Hermann Hess en el Palau Vischer, ubicat a la Bischofstrasse, 48, al costat del riu. Adjunto pàgina web del palau.

El Llarg

Des de la Plaça del Mercat es pot veure el Llarg, la única torre que queda en peu de l’antiga fortificació medieval.

El Llarg

Aquesta torre era la residència del guarda major de la ciutat i també servia com a presó.

Pont de Sant Nicolau

Un dels llocs imprescindibles que veure a Calw és el pont de Sant Nicolau, construït en pedra en l’any 1.400. En el pont s’hi troben dos monuments molt importants per a la localitat de Calw.

Pont de Sant Nicolau

Per una banda, ens trobem amb la capella de Sant Nicolau, amb dues figures a esquerra i dreta que representen un comerciant de teles i un barquer, simbolitzant els pilars econòmics de Calw. Per altra banda, en el Pont de Sant Nicolau es localitza l’estàtua de Hermann Hesse. Un altre monument que representa la importància de l’escriptor per a Calw.

Escultura de Hermann Hesse en el pont de Sant Nicolau de Calw

Restes de l’antiga muralla

No és molt el tram que es conserva de l’antiga muralla que envoltava la ciutat, però si que n’ha quedat un petit reste on ens podem fer una idea de com era la muralla que defensava la ciutat.

Antiga Muralla de Calw

Les restes es troben molt a prop de la Marktplatz, en un dels carrerons que hi ha prop de l’oficina de turisme. El casc històric de Calw és molt petit i es pot recórrer en pocs minuts, però com hem comentat al començament de l’entrada, lo què sol agradar més d’aquesta localitat és el seu conjunt. Les cases amb façanes acolorides i entramat de fusta, els carrers empedrats i el verd de la naturalesa que sempre es deixa veure en tota aquesta regió, fan de Calw un punt de parada obligatòria en una ruta per la Selva Negra.

Klosterruine Hirsau

Visitat el centre històric de Calw, agafem el cotxe i ens acostem a les ruïnes de Klosterruine Hirsau, ubicades a 3,5 kilòmetres al nord del poble de Calw. Ens trobem amb les ruïnes de Klosterruine Hirsau i el Castell de Hirsau Schloss. Adjunto pàgina web. Es tracta d’una abadia històrica ubicada en un bonic entorn, i a més hi ha un museu. L’accés a les ruïnes és lliure. L’horari d’accés al Museu és de dimarts a divendres de 13 a 16h i dissabte i diumenge de 12 a 17 hores. El preu pel museu és de 2,5€ pels adults.

Klosterruine Hirsau

Si teniu temps, també heu de visitar el congost de Wolfsschlucht, a 4,7 kilòmetres al nord del poble de Calw. És un lloc ideal per fer un passeig per la natura entorn al riu Brombach. Adjunto pàgina web.

Wolfsschlucht
Finalment, cal dir que també val la pena pujar fins a les ruïnes del Castell de Waldeck i visitar la Capella de Sant Nicolau, a 7,2 kilòmetres al sud de Calw.

2. Monastir de Maulbronn

Ha arribat el moment d’agafar el cotxe i anar-nos-en fins al Monastir de Maulbronn, ubicat un xic fora de la Selva Negra, a 44,1 kilòmetres al nord de Calw. Es tracta d’un Monastir Cistercenc medieval en molt bon estat de conservació.

Monastir de Maulbronn

Veuràs que en el moment que traspassis la porta del Monastir de Maulbronn et transportarà a l’Edat Mitjana, ja que és un dels complexes monàstics medievals més complets i millor conservats d’Europa. Per les seves dates de construcció, és una combinació eclèctica de varis estils arquitectònics, des del romànic al gòtic tardà, tots junts en un sol lloc, i malgrat això transmet una armonia i una atmosfera de pau en un ambient quasi místic.

Monastir de Maulbronn

La construcció de l’antiga abadia cistercenca, en els turons Stromberg, es va iniciar en el 1147. Aquí es va implementar per primera vegada en el món germànic l’estil gòtic, i junt amb la seva història i gran estat de conservació el varen portar a ésser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en el 1993. Les parts més antigues de l’edifici son d’estil romànic monumental, envoltats per muralles i torres medievals, que els protegien dels atacs enemics. Els edificis més destacats del monastir son l’església romànica, el claustre gòtic, i la casa de la font.

Font ornamental al Monastir de Maulbronn

L’ala sud del claustre i el refectori dels monjos fóren construïts en estil gòtic primerenc de transició del romànic tardà, i tot el conjunt transmet un testimoni viscut de la vida cistercenca, una ordre que treballava tradicionalment la terra, i per això va estendre la seva influència més enllà dels murs del monastir, amb àmplies parcel·les agrícoles i innovadors sistemes de reg.

Monastir de Maulbronn

L’agricultura dels monjos fou exemplar en la regió, i fins i tot varen practicar la piscicultura dins del monastir i van construïr un complexe sistema de reg, amb embassaments, canals de reg i drenatges, utilitzats per subministrar aigua a la comunitat, a la granja de peixos i pel reg de les extenses propietats agrícoles. Després de la Reforma, el Duc de Württemberg Christoph, va convertir el complexe en un internat protestant, amb un alt nivell acadèmic, que va incloure a alumnes com el científic Johannes Kepler, i l’escriptor Hermann Hesse. L’escola existeix encara avui, però és un seminari teològic.

Claustre del Monastir de Maulbronn

Durant la Guerra dels Trenta Anys el monastir fou tornat als cistercencs per l’emperador Maximilià en el 1630, però hi varen estar pocs anys, ja que amb la firma de la Pau de Westfalia en el 1648 es va convertir en una institució protestant que s’ha mantingut fins als nostres dies. S’entra al monastir per una enorme portalada, que dóna a una gran esplanada on treballen els germans laics en la forja, l’estable, el molí i la premsa, edificis que es conserven en perfecte estat.

Monastir de Maulbronn

El pati del monastir està ple de vistosos edificis que s’utilitzaven per l’administració i vivendes del monastir, així com de torres de vigilància i una muralla de quasi un kilòmetre de perímetre. La resta d’edificis com l’infermeria, el refectori, la bodega, el molí i la capella, daten del segle XIII. El claustre és del segle XIV, i té en un lateral una fabulosa font on els monjos anaven a rentar-se les mans abans dels àpats i que funcionava també com a barberia.

Monastir de Maulbronn

L’església romànica del monastir, de tres naus, és la construcció més antiga de tot el complexe monàstic, i té un espectacular cor per a 92 monjos, tallat en fusta de roure i profusament decorada. La nau de l’església està dividida en dos per una balaustrada de pedra, que separava les activitats espirituals dels monjos i el treball secular dels frares laics.

Interior de l’església del monastir

El Höllentreppe o escala de l’Infern, ornamentada amb rosasses, conduïa al dormitori i a l’habitació de calderes, la única part del convent que tenia calefacció. El centre de visitants té informació completa i variada, inclús en espanyol, de la història i programa d’activitats del monastir, ja que gràcies a la seva bona acústica hi ha concerts amb certa freqüència.

Detalls de l’interior del monastir

A més, també hi ha una cafeteria amb terrassa i una botiga de souvenirs amb productes de la regió.

Detalls de l’interior del monastir

Els horaris d’obertura de les visites a l’estiu son tots els dies de 9:30 a 17:30 hores. El preu de l’entrada és de 9€ pels adults. Amb l’abonament de la Selva Negra “Schwarzwald Card 365” entres gratuïtament. Adjunto la seva pàgina web per tenir més informació.

3. Bad Wildbad

Visitada aquesta joia de Monastir, ens desplaçarem fins a Bad Wildbad, un altre cop dins l’àrea de la regió de la Selva Negra, a uns 45 minuts de distància en cotxe. Bad Wilbad és un poble famós per les seves termes i per la plataforma Baumwipfelpfad Schwarzwald, que ofereix unes vistes panoràmiques de la Selva Negra. Sens dubte, un lloc que ens deixarà bocabadats.

Aparcaments
Per visitar Bad Wildbad no tindràs problema en trobar aparcament doncs hi ha varies zones per aparcar en l’exterior amb màquines expendedores de tickets o pàrkings coberts. Et recomanem que aparquis en una zona exterior del pàrking del Palau Termal. Aquest tipus d’aparcaments en el carrer son més econòmics que els coberts. Si en aquesta zona no en trobes pots provar en el pàrking privat cobert del Palau Termal. La ubicació és la mateixa que el pàrking del Palau Termal: Kuranlagenallee 2.
Bad Wilbad

Bad Wildbad és molt visitat per les seves termes i per la plataforma enmig del bosc coneguda com Baumwipfelpfad Schwarzwald. Nosaltres no tenim intenció de visitar el poble, sinó que tenim la intenció de quedar fascinats amb la plataforma ubicada enmig del bosc.

Bad Wilbad

La plataforma, Baumwipfelpfad Schwarzwald, es troba ubicada en el bosc de Sommerberg. Allí no només hi ha la plataforma, sinó que hi ha moltes més activitats i rutes per visitar.

Sommerberg, un entorn natural imprescindible que veure a Bad Wildbad

Si hi ha un lloc que no us podeu perdre en la vostra visita a Bad Wildbad és Sommerberg, el bosc d’estiu. És en aquest lloc on hi ha la plataforma de la que us hem parlat anteriorment i altres moltes atraccions de les que poder gaudir.

Bosc de Sommerberg, a Bad Wildbad

Per arribar a aquest bosc preciós hi ha dues formes d’arribar-hi, en funicular o en el teu propi vehicle. Lògicament nosaltres escollirem anar amb el nostre cotxe de lloguer. Us aconsellem que aparqueu en el pàrking Sommerberg, que es troba a menys de 10 minuts caminant a l’entrada del Treetop Walk, que és un recorregut per unes plataformes de fusta que porten a la plataforma Baumwipfelpfad.

Pàrking de Sommerberg

La ubicació del Pàrking Sommerberg és el camí Peter-Liebig-Weg, 12, de Bad Wildbad. Els preus son de 3€ per 2 hores, 5€ fins a 3 hores i 6€ fins les 4 hores.

Funicular Bad Wildbad
Com hem dit abans, també s’hi pot arribar amb funicular que s’agafa en el centre del poble de Bad Wildbad. És un dels funiculars més moderns de tot Alemanya i porta més de 100 anys funcionant. El preu és de 4€ pels adults i joves a partir de 15 anys, i 2,5€ pels nens. El funicular surt cada mitja hora des de les 8:45h fins a les 20:45h. Podeu veure més informació en la seva pàgina web.
Funicular de Bad Wildbad

Treetop Walk. Passeig per les copes dels arbres a Sommerberg

El primer que fas un cop arribes és dirigir-te a les guixetes per accedir a l’interior del bosc Sommerberg i poder gaudir de les seves activitats.

Camí a Baumwipfelpfad

El Treetop Walk és un camí amb passarel·les de fusta, amb una longitud de 1250 metres i una altura de 20 metres sobre el terra. Al voltant podràs veure boscos d’avets i faigs, i al tenir tal alçada podràs quasi tocar la copa dels arbres.

Treetop Walk

En el camí també ens trobarem alguns trams amb activitats pels nens com ponts, salts, i alguna que altra aventura. També ens trobarem panells d’aprenentage al llarg del camí. En aquests s’expliquen les espècies d’arbres que hi ha al voltant, la vegetació i els animals.

Treetop Walk

El Treetop Walk està obert tots els dies de l’any. A l’estiu els horaris son de 9:30 a 19:00 hores. Per pujar-hi val 12,5€ els adults, 10,50€ pels nens de 6 a 14 anys, i els nens menors a 6 anys gratis. Hi ha també tarifes especials per grups i families. Podeu consultar-ho a la seva web. Amb l’entrada al Treetop Walk pots entrar gratuïtament a la plataforma-mirador Baumwipfelpfad.

Baumwipfelpfad Schwarzwald, un dels llocs més impressionants a veure a Bad Wildbad

Un cop acabes les passarel·les de fusta, pots veure de fons la impressionant plataforma Baumwipfelpfad. Impressiona veure aquesta obra arquitectònica de fusta enmig d’aquells boscos.

Baumwipfelpfad

La plataforma, en forma d’espiral, té una alçada de 40 metres. La pujada no es fa per res pesada, però és veritat que conforme vas arribant a la zona superior de la plataforma et pot donar un xic de vertigen. Això sí, les millors vistes en 360º que podràs observar de la Selva Negra.

Vistes des del capdamunt de la plataforma-mirador Baumwipfelpfad

Un cop a dalt tens la opció de baixar caminant o estalviar-te el camí i tirar-te per un tobogan. La baixada en tobogan costa 2€ per persona i ho recomanem perquè a part de ser divertit, t’estalvies la baixada caminant.

Interior de la plataforma Baumwipfelpfad

Wildline, el pont penjant

I pels amants de les alçades, també podeu experimentar la sensació de creuar un pont penjant de 380 metres de llarg i una alçada de 60 metres. Les vistes des del pont cap a la Selva Negra son un pur espectacle. Tindreu als vostres peus la naturalesa en estat pur.

Vistes des del pont penjant cap a la Selva Negra

Els preus del pont penjant son de 9,5€ per majors de 14 anys, i 7€ per nens de 6 a 14 anys. Els horaris d’estiu son de les 9:00 a les 9:30h. Heu de contemplar que pot estar tancat en alguns moments quan les condicions meteorològiques ho exigeixin. Podeu veure més informació a la seva pàgina web.

Termes de Bad Wildbad

Bad Wildbad també és molt conegut per les seves termes. Això sí, si us sembla relaxar-vos després de viure les aventures a Sommerberg, no estaria malament de gaudir d’aquests espais. A Bad Wildbad s’hi troben dues termes: el Palais Thermal i el Vital Thermal.

Vital Thermal a Bad Wildbad
Amb l’entrada-abonament “Schwarzwald card 365” hi ha la possibilitat d’entrar al recinte “Vital Thermal” unes 3 hores de forma gratuïta. Nosaltres a l’hora de comprar l’abonament ja ho vam planificar.

4. Bad Herrenalb i Marxzell

Visitades les atraccions de Bad Wildbad, ens queda per finalitzar la ruta en el dia d’avui, la visita a dos recintes monàstics en ruïnes. De camí ja al nostre allotjament d’aquesta nit, ubicat a Baden-Baden, primer de tot, ens dirigirem a Bad Herrenalb, a 24,7 kilòmetres de Bad Wildbad (una mitja hora per carreteres interiors de la Selva Negra). A Bad Herrenalb ens trobarem amb les ruïnes del Monastir de Bad Herrenalb. Es troben al mig del poble. Fou un monastir fundat a mitjans del segle XII i destruït durant el segle XVI degut a la Guerra dels Camperols i a l’abandó posterior per la Reforma. A prop de les ruïnes s’hi troba un museu, però no tenim intenció d’entrar-hi, només de veure les ruïnes de pas.

Ruïnes del Monastir de Bad Herrenalb

Seguim amb la carretera, i a 5,5 kilòmetres al nord de les ruïnes anteriors, ens apareixen també unes altres ruïnes, en aquest cas del Monastir de Frauenalb, en el municipi de Marxzell. Fou construït a finals del segle XII on només hi podien viure monges, filles de famílies nobles. Fou destruït a l’any 1.508 per un incendi degut a un descuit d’una de les monges.

Ruïnes del Frauenalb Monastery

I continuem amb la ruta que acabarà a la població de Baden-Baden per buscar el nostre allotjament. Demà a primera hora tenim previst la seva visita.

Adjuntem un mapa de google maps amb la previsió de la ruta del dia, i dels principals atractius del mateix (després de 164,00km i de 3 hores i 6 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *