Categories
OCCITÀNIA

25. La Couvertoirade

El poble medieval de La Couvertoirade està ubicat en ple cor de la Causse de Larzac, en una naturalesa salvatge i preservada. Del seu passat templer i hospitalari conserva un conjunt fortificat extraordinari. Torres i camí de ronda de les muralles, portes fortificades, castell templer de finals del segle XII, església-fortalesa del segle XIV, carrerons empedrats amb cases de pedra típiques, i velles mansions com la casa de la Scipione i l’Hotel de Grailhe, fan de La Couvertoirade un lloc de visita imprescindible i obligada.

Accés a La Couvertoirade
Accés a La Couvertoirade

Un poble enmig de les Causses

En les immediacions del poble, en ple cor del Causse du Larzac, ens quedem sorpresos per dues torres que sorgeixen d’un caos de roques. Entrarem per l’antiga porta fortificada en un entramat de carrerons, passadissos coberts i cases del segle XV. Pujarem al camí de ronda de les muralles i dominarem el poble classificat entre “els més bonics de França”. Admirarem la naturalesa circumdant excepcionalment ben conservada. Unes paradetes i botiguetes artesanals animen el poble.

Entramat de carrers a La Couvertoirade
Entramat de carrers a La Couvertoirade

L’únic castell templer de França

El castell, construït en el segle XIII, segueix sent l’únic testimoni de la presència dels templers en La Couvertoirade. Depenia de la Comandància de Sainte-Eulalie-de-Cernon. El castell està construït sobre un promontori rocós que es classifica com a monument històric. Es conserven lo què havia sigut una masmorra i les restes de la fortificació original: la barbacana.

Vistes des de dalt de les muralles de La Couvertoirade
Vistes des de dalt de les muralles de La Couvertoirade

L’església

S’accedeix a l’església de Saint-Christophe per una escala tallada en la mateixa roca. Construïda en part pels templers, i després pels germans Hospitalaris, posseeix vitralls contemporanis que ens sorprendran: firmats per el mestre vidrier Claude Baillon, tenen la particularitat de ésser figuratius, cosa rara quan es tracta de vitralls contemporanis.

L’església de Saint-Christophe i els vitralls
L’església de Saint-Christophe i els vitralls

Del molí al forn

El molí de vent del turonet del Rédounel és l’únic del seu gènere en tot l’Aveyron que ha estat restaurat. Pujant en aquest turó, tindrem una bonica vista panoràmica de La Couvertoirade.

El forn “banal” del poble (en l’Edat Mitjana, forn que pertanyia al senyor local i del que els habitants tenien l’usdefruit), abandonat durant molt de temps, ha estat restaurat i posat de nou en funcionament. Un cop a la setmana, podrem degustar pa, “fouaces” i altres especialitats locals. Fins i tot pot ocórrer que, en algunes ocasions, el molí es transformi en “teatre de butxaca”.

La Couvertoirade
La Couvertoirade

Altres atraccions a veure

  • El “Don de l’Eau” (la “donació de l’aigua”): petit abeurador que permetia als habitants de La Couvertoirade oferir aigua potable a visitants sense tindre que obrir les portes del poblat.
  • El cementiri i les seves esteles discoïdals.
  • La lavogne, basalt natural empedrat.
Esteles discoïdals al cementiri
Teulades de la Couvertoirade

Adjuntem la documentació gràfica que disposàvem per realitzar la visita a La Couvertoirade:

Vam fer la visita en el dia de desplaçament del canvi de regió: el dia que passàvem d’Albi a Carcassonna, juntament amb la visita a les coves de Roquefort Société, i al Viaducte de Millau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *