Categories
SUÏSSA

14. Matterhorn Glacier Paradise i Sunnega – Rothorn: Matterhorn Glacier Paradise + Schwarzsee + Rothorn Paradise + Peak Collection Rothorn + Zermatt

Després d’haver provat el primer dia de pujar a Kleine Matterhorn i de no haver pogut veure pràcticament res per la perturbació, se’ns disposa un altre dia favorable, climatològicament parlant.

Avui ho tornarem a intentar, ja que creiem que val la pena. Substituïrem la caminada del mig del dia per la pujada al domini de Sunnega – Rothorn. O sigui, que farem dues ascensions.

Tornem-hi doncs. La idea és pujar en el telefèric més alt dels Alps, ja que la Matterhorn Glacier Paradise és l’estació més alta d’Europa a la que es pot pujar còmodament en telefèric en uns 45 minuts. Estem parlant de 3.883 metres, i per tant, no està permès viatjar amb nens menors de 3 anys per si sofrissin mal d’altura. El Matterhorn Glacier Paradise és una estació d’esquí en la qual es pot practicar l’esquí durant tot l’any, inclús a l’agost hi ha gent pujant amb esquís des de Zermatt. Com varem comentar el primer dia a Zermatt, per arribar a dalt (parada de Klein Matterhorn) és necessari passar per 3 parades:

L’estació del telefèric del Matterhorn Glacier Paradise està al final del poble cap al sud. Ens hi dirigirem en bus (línia verda 571 – Bergbahnen). Des de la parada de bus de “Rothornbahn”(“Sunnegga-Rothorn”) o de “Getwingbrücke” son uns 1000 metres de distància que es poden fer a peu en 14 minuts. En el bus de la línia verda tardarem uns 7 i 6 minuts respectivament.

El preu del bitllet d’anada i tornada a Klein Matterhorn ens costaria 114,50chf, però amb la PEAK PASS és gratuït.

Aspecte de com està el Matterhorn al sortir de Zermatt
Ascendint a Trockener Steg
Arribant a Kleine Matterhorn, amb el dia completament clar

El primer que fem quan arribem al cim del Kleine Matterhorn, és anar a veure si està oberta la plataforma d’observació, ja que l’altre dia estava tancada producte de la perturbació. I sí, tenim sort, està oberta. Per arribar-hi hem de pujar amb un ascensor que no va tant de pressa com el de la Jungfrau.

Això sí, un cop a fora, és com estar en el paradís. Diuen que en dies assolellats pots arribar a veure el Montblanc. Avui no aconseguim veure’l, per cert.

Vistes des de la plataforma d’observació
Vistes des de la plataforma d’observació, amb el Breithorn en primer terme
Des de la plataforma d’observació, s’observa la glacera per on hi ha muntades les pistes d’esquí d’estiu
Aspecte del Matterhorn des de la plataforma
Ubicació de la caseta de la sortida de l’ascensor, a la plataforma d’observació
Vall de Zermatt al fons

Un cop vista la plataforma i havent-nos quedat amb la boca oberta per l’impacte de les vistes, entrem a l’edifici de l’estació i ens dirigirem als llocs que no vam anar l’altre dia, com per exemple la sortida a la neu (plateau).

El dia d’avui és bastant clar, i divisem en la llunyania unes quantes excursions que van fins a la propera muntanya del Breithorn, la qual també és un 4000 metres, diuen, però, que és de les més senzilles de pujar. Bé, potser algun altre dia ens animarem…

Vistes del Breithorn i dels quasi imperceptibles excursionistes que l’intenten pujar
Estació de la Kleine Matterhorn des del Plateau, a peu de glacera. S’observen la gran quantitat de màquines llevaneus que utilitzen per acondicionar les pistes d’esquí d’estiu
Passegem una mica pel Plateau. Tot està nevat
Vistes des del Plateau, en direcció Itàlia
Vista panoràmica des del Plateau

L’esquí d’estiu es practica sobre la glacera Theodul, en la qual hi ha 21 kilòmetres de pistes. Com varem dir l’altre dia, és l’estació d’esquí d’estiu més alta i més gran d’Europa.

També cal dir que volíem veure la possibilitat de realitzar una atracció sobre la neu, el “snowtubbing”, que a priori se’ns venia com una atracció molt divertida, i sobretot gratuïta. No ho varem preguntar, però no hi havia ni rastre de la possibilitat de fer snowtubbing.

Visitats els espais exteriors de l’estació de Kleine Matterhorn, ens disposavem a baixar en direcció Zermatt.

Abans, però, hi ha un lloc que ens fa especial gràcia visitar, i que avui que és un dia força clar és possible. Es tracta de la visita a Schwarzsee (el llac negre).
Per anar-hi, s’ha de baixar del telefèric a la mateixa parada de Furi i agafar el tram de telefèric que porta al Schwarzsee. Un cop baixem, s’ha de caminar uns 5 minuts fins que arribem al llac negre. És un dels llocs que s’ha de veure de Zermatt més importants, per lo que pots aprofitar el bitllet i fer-ho en el mateix dia. No s’ha de pagar cap sobrecost, i a més, amb la PEAK PASS tot entra.
Schwarzsee és un lloc estratègic ubicat a 2.552m d’alçada. Conta amb un hotel, el llac d’aigües cristal·lines i una petita capella que es reflexa en les seves aigües, als peus del Matterhorn, on ens ofereix una panoràmica de Zermatt de gran bellesa, rodejat de cims. Des de Schwarzsee surt el camí que ascendeix fins al Hörnlihütte, el refugi del Matterhorn, ubicat a l’inici de la famosa aresta Hörnli, per on pujaren els pioners que varen conquistar la muntanya més maca dels Alps, en el 1865. El llac de Schwarzsee és un dels més fotografiats de Zermatt.
Vistes des del Schwarzsee
Capella en el Schwarzsee

Un cop hem visitat el llac negre (Schwarzsee) tornarem a Zermatt amb els mateixos telecabines de l’estació Matterhorn Glacier Paradise, i ens n’anirem a dinar a l’allotjament, ja que ens vindrà de pas per enllaçar amb l’activitat que proposarem per la tarda.

Tenim moltes ganes de veure i explorar nous dominis als entorns del Matterhorn, i això és el què continuarem fent aquesta tarda. Hi ha una tercera zona a explorar, que és la zona de Sunnega – Rothorn Paradise, on en principi hi teníem pensat fer una caminada (no la farem, però sí l’explicarem per si a algú li interessa). Es tracta de la caminada que els turistes solen fer en primera opció, ja que és una de les més famoses.

Per arribar al cim més alt del Rothorn Paradise serà necessari que arribem al cim de la muntanya “Unterrothorn”. Per arribar al seu mirador, serà necessari primer de tot d’agafar un funicular soterrat que ens durà a Sunnegga, i d’allà un telefèric ens durà a Blauherd i de Blauherd un altre telefèric ens durà al cim de l’Unterrothorn, o dita l’estació d’una altra manera, el Rothorn.

Anirem a peu a la parada del funicular de Sunnega, ja que la tenim a només 150 metres del nostre allotjament.

Estació inferior del funicular Sunneggabahn
[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m26!1m12!1m3!1d2770.4172919286275!2d7.750511415473351!3d46.02282182911144!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m11!3e2!4m4!1s0x478f36754c934b21%3A0xe2c3e65d7ffbe288!3m2!1d46.022442399999996!2d7.753476999999999!4m4!1s0x478f35dffa94c355%3A0xb49f304d0311c195!3m2!1d46.022428999999995!2d7.752261!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1642519132021!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

El funicular subterrani o “Sunneggabahn”, és un dels funiculars subterranis més moderns i ràpids del món. L’antic funicular de Sunnegga fou el primer funicular subterrani de Suïssa, inaugurat en 1.980. En l’estació superior del funicular, trobarem un bucòlic restaurant i una preciosa terrassa panoràmica que convida a prendre el sol durant tot l’any, amb l’imponent Matterhorn com a teló de fons.

Sunneggabahn

El preu del bitllet d’anada i tornada del funicular “Sunneggabahn” ens costaria 27,50chf, però amb la PEAK PASS és gratuït.

Els seus horaris son de 8:00h a 18:00h amb pujades de funicular cada 10-20 minuts, segons demanda.

De Sunnegga agafarem el telefèric fins a Blauherd, que és la parada que faríem per iniciar la caminada, però la faríem quan baixem de Rothorn.

Blauherd
Pujant al Rothorn amb el seu telefèric

I de Blauherd pujarem amb telefèric a Rothorn, al cim del domini “Rothorn Paradise”. Els horaris del telefèric de Blauherd (Sunnegga-Blauherd) son de 8:10 a 17:00h amb l’última baixada a les 17:10h. Els horaris del telefèric de Rothorn (Blauherd-Rothorn) son de 8:20 a 16:40h amb l’última baixada a les 16:50h. El temps total aproximat des de Zermatt fins al Rothorn, son entre 20-25 minuts. El preu del bitllet del telefèric d’anada a Rothorn ens costaria 32,00chf, però amb la PEAK PASS és gratuït.

Ja som al mirador del Rothorn. La vista des d’aquí és espectacular, sorprenentment increïble.

Vistes des del Rothorn
Des del Rothorn es veu perfectament bé el Matterhorn
Glaceres des del Rothorn
Vistes del Matterhorn i entorns des del Rothorn
També s’observa Zermatt des del Rothorn

Potser és la millor vista al Matterhorn, ja que l’agafa més de perfil i no tant de cara. La vista des d’aquí mostra els pics més alts dels Alps de Valais. A l’estiu, aquest punt és el punt de partida popular per a una varietat d’exigents caminades. A l’arribar del telefèric observem el preciós panorama, però hem de mirar més enllà, i és que des d’on es tenen les millors vistes és a la terrassa del restaurant que hi ha al davant (a la part posterior del restaurant). A la nostra esquerra la glacera de Gorner que ve de la zona del Gornergrat, també quatre mils com els bessons Castor i Pollux o el Liskamm. Un espectacle que us deixarà sense veu, sobretot perquè aquí hi haurà molta menys gent que en el mirador.

Estació superior del Rothorn
Aquí també es troba “The Peak Collection” la qual és una exposició de 18 escultures que exploren el mon alpí de Zermatt i els seus pics més famosos. Les obres inclouen detalls de les diverses cimes, inclosa la altitud, la geologia i els primers ascensos, junt amb les reflexions dels guies de muntanya. Cada una porta un panell d’informació en quatre idiomes i estan col·locades perquè formin part d’una caminada panoràmica que en total dura uns 30 minuts.
Abans de marxar contemplarem als aventurers que es llancen en parapent, i és que en aquesta zona aquest esport és molt popular. Contemplar el Matterhorn i la resta de quatre mils a vista d’ocell té que ésser una experiència inoblidable.
The Peak Collection des del Rothorn

Baixem amb el telefèric fins a Blauherd. El preu del telefèric entre Rothorn i Blauherd ens costaria uns 16,50chf, però amb la PEAK PASS és gratuït.

A Blauherd només hi sortirem a estirar les cames i a fer-nos una foto amb el Matterhorn de fons. Aquí és d’on parteix la Ruta dels 5 Llacs, la qual és una ruta de 9km que es tarda a fer-se unes 2h i 30min, i que com hem dit, no podem fer per la falta de temps, però sí que val molt la pena. L’expliquem a continuació.

Matterhorn des de Blauherd
Ovelles a Blauherd
Vistes des de Blauherd
Blauherd

Si hi ha una excursió imprescindible que fer a Zermatt és la Ruta dels 5 llacs. La ruta comença a Blauherd (2.571m) i acaba a Sunnegga (2.288m). D’aquesta forma tota la ruta és en baixada. Com el seu nom indica, aquest trekking de Zermatt passa per 5 llacs: el Stellisee, el Grindjisee, el Grünsee, el Moosjisee i el Leisee. El més bonic és sens dubte el primer, perquè té una vista prodigiosa al Matterhorn.

Altimetria de la caminada: quasi tot en baixada

En tres llacs es reflexa el Matterhorn. Cadascun dels llacs és diferent entre si, en termes de forma, color, caràcter i grandària, i tenen la seva pròpia atracció especial. El llac Leisee és bo per a nedar, als nens els encanta. El Grünsee està en un lloc on el paisatge és més accidentat, tot i que està envoltat de pins suïssos que arriben a créixer entre el pedregar i la sorra. Les costes del Grindjisee son la casa de flors rares. I així successivament, cada un promet una única experiència.

El terreny és fàcil (per pista tota l’estona), però no et refiïs que les baixades també costen quan portes una estona. Per cert, porta pícnic, perquè només trobareu algun restaurant cap al final. Un cop arribis a Sunnega, a l’alçada també de l’últim llac, veuràs que hi ha tot un paradís muntat al seu entorn, amb barbacoes, parc infantil, hamaques, etc… Tot gratuït.

Llac Stellisee
Llac Grindjisee
Llac Moosjisee
Una última cosa: un cop s’arriba a la part més baixa de la caminada, es té la possibilitat d’anar a veure un llogaret que manté tota l’essència de la vall de Zermatt, anomenat Findeln. Està enfilat en la vessant amb vistes a la piràmide del Matterhorn. El poblet té molta història perquè fa temps que hi vivien i treballaven moltes famílies durant els mesos d’estiu, cultivant cereals i pastant ramaderia. Avui, Findeln atrau a nombrosos visitants tant a l’estiu com a l’hivern, atrets per la seva excel·lent cuina de muntanya, ja que compta amb alguns bons restaurants en el seu entorn. A partir de la ruta dels 5 llacs ens podem apropar a Findeln sense cap problema, el camí hi va de baixada (i continuaríem fins a Zermatt si volem) en la seva part final. Si ens hi arribem (a Findeln) allargaríem la ruta dels 5 llacs una mitja hora més o menys. Creiem que val molt la pena ja que l’entorn és paradisíac.
I un cop arribats a Sunnegga ja només ens queda anar a buscar el funicular soterrat perquè ens dugui a Zermatt.
Poblet de Findeln
Poblet de Findeln

Avui, en principi hem acabat la jornada, perquè les atraccions a visitar de Zermatt ja les vam explicar els dies anteriors. Per això, si estem bé i descansats, lo millor que podem fer a Zermatt és anar a passejar per el seu centre històric i també per la seva artèria comercial principal (Banhofstrasse) i perdre’ns pels carrerons.

Durant aquests últims dies a Zermatt, et recomanem que només planifiquis i facis una excursió per dia, gaudint del dia en la muntanya amb moltes parades. Per la tarda, l’encantador poble de Zermatt t’estarà esperant. Hi ha moltes coses que fer a Zermatt, però els Alps s’assaboreixen poc a poc.

I ja per finalitzar amb l’exposició de les coses a fer a Zermatt, i que és una cosa que volíem fer però no varem poguer fer per varis motius (condicions climatològiques i el temps), acabem amb la descripció d’una última activitat que val molt la pena i la tingueu present:

La cosa aniria de “miradors”. Hem escollit dos zones de Zermatt on es tenen les millors vistes del Matterhorn, i ambdues zones estan aproximadament a 15 minuts a peu de l’estació central de tren. També posem la informació de l’autobús a agafar i les corresponents parades, en cas de que no es vulgui anar a peu, tot i que s’ha de dir que no surt gaire a compte perquè son zones que no hi passen línies de bus:

Zermatt Matterhorn Viewpoint al carrer Mürini. Autobús: l’agafarem a la parada “Matterhorn Glacier Paradise” i baixarem a la parada “Wiesti-brücke” dels busos de la línia 571 (bergbahnen – línia verda). S’ha de caminar, però, encara 11 minuts.

– Barri de Riedweg: Pujar fins l’Hotel Cervo o l’Hotel Alpenroyal. Autobús: l’agafarem a la parada “Matterhorn Glacier Paradise” i baixarem a la parada “Sunnega-Rothorn” (és la parada “Rothornbahn”, una de les que està més a prop de l’allotjament) dels busos de la línia 571 (bergbahnen – línia verda). S’ha de caminar, però, encara 10 minuts.
[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m26!1m12!1m3!1d2214.2890865031172!2d7.7503785721635845!3d46.02473265324178!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m11!3e2!4m4!1s0x478f3675de88e779%3A0xcc169fa9e5323505!3m2!1d46.02447!2d7.748289!4m4!1s0x478f37f05c93b8cb%3A0xe0e035d8d95f8b95!3m2!1d46.0255162!2d7.7562266!5e1!3m2!1sca!2ses!4v1637858099119!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]
Zermatt Matterhorn Viewpoint al carrer Mürini
[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m27!1m12!1m3!1d5266.810892289541!2d7.745892527006859!3d46.02143421644589!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m12!3e2!4m4!1s0x478f3675de88e779%3A0xcc169fa9e5323505!3m2!1d46.02447!2d7.748289!4m5!1s0x478f3585ca1656ed%3A0x61c37aafec66a00c!2sCERVO%20Mountain%20Resort%2C%20Riedweg%2C%20Zermatt%2C%20Su%C3%AFssa!3m2!1d46.0219181!2d7.7543865!5e1!3m2!1sca!2ses!4v1637858181480!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]
Riedweg: Alçada de l’Hotel Cervo

Realitzada alguna de les dues sortides als miradors (o ambdues), considerem que la jornada s’hauria ja acabat.

Ha estat un dia molt especial, segur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *