Categories
SUÏSSA

6. Bern: 11 imprescindibles a veure + Lauterbrunnen

Tornem a estar en un dia diferent, ja que avui ens traslladarem a l’allotjament de Lauterbrunnen, però no serà fins que acabem de gaudir de la jornada d’avui. Se’ns presenta l’oportunitat d’anar a visitar la ciutat capital del país, Suïssa. La ciutat és Berna, i es troba a 1 hora aproximadament d’Interlaken. Per tant, deixarem les excursions per les valls i muntanyes del país i ens endinsarem en un viatge amb tren fins a Berna. Un cop tornats de Berna, ens desplaçarem fins a Lauterbrunnen, el qual és un desplaçament fàcil que es fa en uns 20 minuts.

La sortida la faríem des de l’estació mateix d’Interlaken West, ja que és d’aquesta estació que agafarem el tren “SBB” (Swiss Railways). Per tant, anirem cap al punt de partida, Interlaken West (a menys de 100 metres del nostre allotjament). Anirem a buscar el tren de la companyia SBB.

SBB (Swiss Railways) és coneguda a casa i a l’estranger per la promesa als seus clients de que se sentiran “com a casa mentre es desplacen”. 456 milions de passatgers viatgen amb SBB cada any, i fan de Suïssa la capital ferroviària d’Europa. Amb la seva xarxa de 3.230 kilòmetres, SBB posseeix una gran part de la xarxa ferroviària suïssa de 5.196 kilòmetres de longitud. Els trens paren en 800 estacions de tren una vegada cada hora o cada mitja hora. Al voltant de 33.000 empleats ferroviaris treballen les 24 hores del dia per garantir operacions ferroviàries puntuals i segures. Això significa que SBB no solament és l’empresa de viatges i transport més gran de Suïssa, sino també una de les que més treball i empleats dóna.
Estació Hauptbahnhof de Berna

El trajecte que farem serà: Interlaken West – Spiez – Thun – Berna. Els trens surten cada mitja hora, en les hores i 5 minuts i a i 35 minuts. El primer tren SBB de sortir ho fa a les 5:05h de la matinada.

El bitllet a Berna anar i tornar en 2ª classe, ens costaria uns 28,00chf, però amb la BORP ens surt gratuït. El trajecte dura uns 47 minuts. Per tant, arribarem a l’estació de Berna Hauptbahnhof a l’hora i 22 minuts i a l’hora i 52 minuts.

Un cop hem gaudit del viatge anirem a buscar l’Oficina de Turisme, la qual es troba als baixos de l’edifici principal de la mateixa estació, a la Bahnhofplatz. Ens aprovisionarem de plànols i mapes.

                 Interior de l’oficina de turisme de Berna

Seguidament començarem la visita a la ciutat pel seu Centre Històric, el qual és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. La totalitat de la visita, així com també el dia de Lucerna, es realitzarà sense agafar cap mitjà de transport, o sigui, a peu.

Anunciem els 11 imprescindibles per a visitar a Bern:

Casc històric de Berna
Casc històric de Berna
El cor de Berna és el pintoresc casc antic amb les seves arcades de 6 kilòmetres de llarg, que protegeixen els visitants de la pluja i donen ombra mentre passegen. A més d’aquestes singulars arcades, hi ha el Zytglogge (campanar del temps), la Käfigturm (torre de la presó), les fonts de figures renaixentistes, la catedral i les façanes de pedra sorrenca que caracteritzen la imatge de la ciutat fundada al 1191. El casc antic de Berna està rodejat pel riu Aare. La ciutat es va construir en una península, per tant tot està molt a prop i s’hi pot arribar a peu, en tramvia o autobús.
Berna també és anomenada “la ciutat de les fonts”, i això es deu a les seves 10 fonts amb escultures variades que estan repartides per la ciutat vella i en particular per el seu carrer principal. La majoria d’elles foren construïdes durant el Renaixement (segles XV i XVI) estant entre elles les més famoses de Suïssa. La temàtica d’aquestes fonts és bastant variada: animals, figures al·legòriques, bíbliques,… encara que la més singular és la “Font de l’Ogre (kindlifresser)”, que es menja als nens. En les afores del centre podràs trobar-te amb més de 100 fonts construïdes entre els segles XVII i XVIII. El passeig per el casc històric de Berna és per agafar-s’ho amb calma, no només per admirar les seves nombroses fonts, sinó per les façanes dels seus edificis i boniques porxades. Perdre’s per els seus carrers és ja en sí la millor manera de conèixer aquesta ciutat medieval.
La ciutat de les fonts

1. Carrer Kramgasse

Passejar pel carrer Kramgasse, el cor del casc antic, és una de les millors coses que es poden fer a Berna. Aquest carrer que forma un dels trams més llargs dels 6 kilòmetres d’arcades que té Berna, té en els seus preciosos edificis medievals de teules vermelloses, el seu reclam turístic, a més de varies fonts acolorides amb figures del Renaixement en la meitat del carrer, i botigues d’artesania sota de les arcades.

Carrer Kramgasse
Carrer Kramgasse

Una de les curiositats son les portes de fusta que veuràs en la majoria de locals, per les que s’accedeix a locals situats en els soterranis i que antigament eren magatzems, i que a dia d’avui son bars o botigues amb un encant especial. Una interessant forma de recórrer la ciutat coneixent la història de cada lloc i al teu propi ritme.

Carrer Kramgasse

2. Zytgloggeturm

La torre del Rellotge o Zytgloggeturm, ubicada al principi del carrer Kramgasse, és un altre dels llocs que visitar a Berna imprescindibles. Aquesta torre medieval, construïda entre 1191 i 1256, fou la primera porta occidental de la ciutat i es va utilitzar com a presó de dones fins que es va cremar en el 1405. Al 1540 es va incorporar el rellotge del calendari astronòmic i un joc de figures, formant un carilló que es comença a moure tres minuts abans de cada hora.

Zytgloggeturm
Zytgloggeturm

Es pot entrar en el seu interior a les 14:30h amb un tour guiat per a veure el precís mecanisme que fa funcionar els rellotges i les figures. Es tracta d’una visita guiada amb anglès. El preu és un xic car: 18,50chf per persona.

3. Kafigturm

La torre original es va aixecar en 1256 com a porta de la ciutat. Posteriorment, en 1640, fou necessari demolir-la per a reconstruir-la novament, ja que es trobava en mal estat. Darrera un incendi en 1405, la presó de dones que estava en la primera torre, Zytgloggeturm, es va traslladar a la Kafigturm. Al mateix temps, es va utilitzar com a torre de vigilància i de senyals.

Kafigturm

4. Catedral de Berna

La Catedral és l’església més alta de Suïssa, amb una torre de més de 100 metres d’alçada. Aquest edifici d’estil gòtic tardà, va començar a construir-se al 1421 i no es va acabar fins el 1893. Abans d’entrar en el seu interior, et recomanem observar durant uns minuts el fantàstic portal amb una representació del Judici Final.

Portal de la Catedral de Berna

Des del seu interior, pots pujar els 312 graons que et portaran a lo més alt de la torre, des d’on gaudiràs d’unes increïbles vistes del casc històric i fins i tot, dels pics nevats dels Alps Suïssos. El preu per pujar a la torre, a tots 4 ens costarà 14,00chf.

Acostant-nos a la Catedral de Berna
Catedral de Berna
Catedral de Berna
Vistes de la torre de la Catedral
Vistes des de la torre de la Catedral
Vistes des de la torre de la Catedral
Vistes de la torre de la Catedral
Vista panoràmica des de la torre de la Catedral
Des de dalt la torre de la Catedral

5. Ajuntament

L’Ajuntament, ubicat en la Postgasse i construït entre 1406 i 1416, és un altre dels edificis medievals més bonics per veure de Berna. A l’interior d’aquest edifici del gòtic tardà, es reuneixen cinc vegades a l’any el Gran Consell del Cantó de Berna, i és el lloc des d’on s’administra la ciutat. El seu exterior destaca per una façana amb un baldaquí suportat per varies columnes i dues escales laterals d’entrada.

Ajuntament de Berna
Ajuntament de Berna

6. Palau Federal de Suïssa

El Palau Federal de Suïssa, en el que s’ubica el parlament del país, és l’edifici més important que visitar a Berna. S’ha de tenir en compte que Berna fou nombrada capital de Suïssa a l’any 1848 i fins 4 anys més tard no va començar a construir aquest enorme edifici, que es va completar al 1902. Impressiona el seu exterior, amb la seva enorme cúpula de coure, i el color verd turquesa de les seves parets. Si es vol visitar, únicament es pot accedir al seu interior cada dissabte a les 14h, amb una visita guiada. Des de la terrassa pública posterior pots veure una maqueta de bronze del palau i gaudir de les vistes als Alps Suïssos i al barri de Marzili.

Palau Federal de Suïssa

7. Einsteinhaus

En la Casa Museu Einstein, ubicada en el número 49 del carrer Kramgasse, hi va viure durant més de set anys el científic més famós de la història, Albert Einstein. Durant l’etapa d’Einstein a Berna, de 1902 a 1909, desenvolupà algunes de les seves teories més importants i que revolucionarien la física com la teoria de la relativitat i la seva cèlebre fórmula E=mc2. En la segona planta pots veure com vivia Einstein amb la seva dona i el seu fill, al conservar el mobiliari de l’època, mentre que en la tercera planta es troba la seva biografia i varis documents originals. L’horari de visita és tots els dies de 10h a 17h. El preu de l’entrada és de 16,00chf per tots 4.

Einsteinhaus
Einsteinhaus
Einsteinhaus

8. Kunstmuseum

El Kunstmuseum, amb més de 3.000 quadres i escultures, és el museu més imprescindible de veure a Berna, i un dels més importants de Suïssa. En aquest museu d’art es troben obres que van des de l’Edat Mitjana fins l’època contemporània, amb grans mestres com Pablo Picasso, Paul Klee, Van Gogh, Salvador Dalí o Pollock, entre d’altres molts. L’horari de visita és de dimecres a diumenge de 10h a 17h, dimarts de 10h a 21h, i els dilluns està tancat.

9. Barri de Marzili

El barri de Marzili, situat a sota del Parlament a les vores del riu Aar, és una de les zones per veure a Berna més de moda. Les façanes posteriors de les boniques cases que donen a l’Aar, les cafeteries i locals de disseny, i sobre tot, la famosa piscina Marzili, fan que cada vegada més turistes incloguin aquest barri en el seu itinerari. La piscina Marzili (entrada gratuïta) està formada per un gran espai verd amb varies piscines, trampolins, gespa per prendre el sol, àrees per menjar, dutxes i tots els serveis. A més de divertir-te a les piscines, pots deixar-te arrossegar per la corrent del riu i provar un deliciós gelat en la Gelateria di Berna.

Des d’aquest barri pots pujar en un minut al casc antic amb el Marzilibahn, un petit funicular que surt cada dos minuts.

10. Grosser Muristalden i Bärengraben

Una de les millors coses que fer a Berna és creuar el pont Nydeggbrücke, per pujar pel carrer Grosser Muristalden, des d’on s’obtenen unes fantàstiques vistes del casc antic i el riu Aar. Abans d’arribar a aquest mirador, passarem per el parc Bärenpark en el que es troben vivint varis ossos, símbols de la ciutat i que per lo què hem pogut saber, actualment es troben en millor estat, degut a l’actualització i ampliació de les instal·lacions. En aquesta zona també es troba el restaurant local Altes Tramdepot, on podràs gaudir d’un gran ambient i d’un magnífic menjar acompanyat d’una gran gerra de cervesa artesanal.

Vistes des del Nydeggbrücke
Bärenpark

11. Rosengarten

El jardí de les roses és el millor mirador i un dels llocs imprescindibles de veure que té Berna. Aquest parc amb un magnífic jardí en el que es troben més de 200 varietats de roses i altres flors, és perfecte per relaxar-se i gaudir d’un magnífic capvespre amb vistes a les teulades vermelles del casc antic medieval.

El jardí es troba en una posició elevada sobre un turonet, lo que permet veure una part del meandre que forma el riu Aare al seu pas per la ciutat i tot l’entorn natural. A més d’un pavelló i d’un estanc, en el parc trobaràs el restaurant Rosengarten, un dels més ben recomanats, amb vistes a la ciutat. També trobaràs un banc on està l’estàtua d’Albert Einstein assegut.

Banc amb l’estatàtua d’Albert Einstein

Per arribar al jardí es pot agafar l’autobús nº10 que surt des de l’estació de trens, o anar-hi caminant, al trobar-se a prop del centre històric. Nosaltres varem optar per aquesta opció.

Vistes des del Rosengarten
Vistes des del Rosengarten

Adjuntem el croquis amb els monuments que hem explicat i que ens serviran per muntar-nos la nostra ruta d’1 dia a la ciutat de Berna:

https://ontheworldmap.com/switzerland/city/bern/bern-sightseeing-map.jpg

Igualment adjuntem mapa de google maps amb els 11 imprescindibles que volem veure de la ciutat de Berna:

https://www.google.com/maps/d/u/3/edit?mid=1L6UvJZ2qUSSW98jltdeRRU0TJOgh1o4V&usp=sharing

Després de descobrir cadascun dels monuments descrits i preparats per veure’ls en un sol dia, ha arribat l’hora de marxar cap a Interlaken West. Els trens de tornada també passen cada mitja hora des de l’estació de Berna, a les hores i 4 minuts i a i 34 minuts. L’últim tren no passa fins a les 0:22h de la matinada. Arribarem a l’estació d’Interlaken West a les hores i 22 minuts i a i 52 minuts.

Arribats a l’estació de tren d’Interlaken West, anirem a buscar el cotxe i i les maletes, per tal de desplaçar-nos cap a l’allotjament de Lauterbrunnen. Un cop al cotxe, hi ha ben poc fins a Lauterbrunnen, uns 17 minuts (12km). Hem de sortir d’Interlaken per la Wagnerenstrasse i la Unspunnenstrasse que ens duran a la carretera local cap a Lauterbrunnen (amb 1 carril per sentit de circulació).
Lauterbrunnen és un municipi del Districte d’Interlaken, al Cantó de Berna. El municipi comprèn la major part de la Vall de Lauterbrunnen i els seus pobles, com Wengen, Mürren, Gimmelwald, Stechelberg i Isenfluh. Lauterbrunnen i la seva vall apareixen en moltes escenes tant de la literatura contemporània com del cinema. Té 2.732 habitants censats (el 2016), i en ell es troba la Cascada Staubbach, la qual és el tercer salt d’aigua més alt de Suïssa amb 300 metres d’altura. Forma part d’un grup de 72 cascades que es troben a la Vall de Lauterbrunnen.
[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m26!1m12!1m3!1d61984.38443021607!2d7.861040539239279!3d46.639628586775196!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m11!3e0!4m4!1s0x478fa48fe2fc91e5%3A0xd5bb1254550bbdbd!3m2!1d46.681999499999996!2d7.851634799999999!4m4!1s0x478fa1b51c900059%3A0xcdcefd74e9a1bd0d!3m2!1d46.5925644!2d7.907302499999999!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1642505862700!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]
L’allotjament contractat a Lauterbrunnen, és un petit hotel, el “Hotel Hornerpub”, en el qual hi tenim contractada una habitació per a 4 persones durant les properes 5 nits, per la plataforma “booking”. A part de l’habitació tenim també una plaça d’aparcament per a deixar-hi el cotxe els pròxims dies i no tocar-lo.
Hotel Hornerpub

Un cop assentats a l’allotjament de Lauterbrunnen, anirem a comprar menjar, per carregar la nevera de l’allotjament. Com ja vàrem dir, a tots els pobles com a les ciutats, a prop de l’estació central de tren s’hi troben els Supermercats Coop o Migros (son suíssos). En el cas de Lauterbrunnen no hi ha l’excepció, i hi ha un supermercat Coop davant de l’Estació de tren.

Supermercat Coop de Lauterbrunnen

A prop també hi ha l’oficina de Turisme, sempre necessària per tot lo què pugui passar.

Oficina de Turisme de Lauterbrunnen
Ubicació de l’allotjament, de l’Estació de Tren i de l’Oficina de Turisme, de Lauterbrunnen

Abans de donar la jornada com a finalitzada, i si no és el dia d’avui serà el dia de demà o demà passat a Lauterbrunnen, anirem a visitar la 3ª cascada més alta del país, i una de les 72 que hi ha per tota la vall. Ens arribarem fins a la cascada Staubbach Fall, la qual es troba únicament a 900 metres de l’Estació de Tren, en direcció sud (i a 250 metres del nostre allotjament). Per mitjà d’un corriol es pot accedir a prop de la cascada, i per un túnel excavat a la roca pots arribar a posar-te a sota mateix. És espectacular veure com a davant teu (i a sobre teu) cauen tants i tants litres d’aigua, amb el seu brogit i espectacularitat.

Ubicació de la cascada Staubbach Falls a Lauterbrunnen, i vistes de la mateixa amb el seu apropament
Lauterbrunnen, amb la cascada Staubbach Fall
Staubbach Fall
Sota la Staubbach Fall
Vistes de Lauterbrunnen des de sota la cascada Staubbach Fall
Staubbach Fall de nit, a Lauterbrunnen

S’adjunta el mapa de la vall de Lauterbrunnen, on es veuen ubicades les cascades principals i altres elements varis i bàsics:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *