Categories
SUÏSSA

9. Lauterbrunnen: Trummelbach Falls + Grütschalp-Winteregg + Mürren + Allmendhubel + Wasserweg + Minigolf

La intenció inicial del dia d’avui és baixar una mica l’intensitat de visites i explorar més meticulosament la pròpia vall de Lauterbrunnen. Iniciarem el dia agafant l’autobús de la vall per anar a veure un fenòmen de la naturalesa que és a prop d’aquí, com son les cascades Trummelbach Falls.

Un cop de tornada amb l’autobús de la vall, baixarem a la plaça de l’estació de tren de Lauterbrunnen i combinarem un telefèric fins a Grütschalp amb un tren de via estreta, que ens durà al petit poble de Mürren. Des d’allí tindrem unes vistes de la vall i de les muntanyes super-espectaculars. Un cop visitat el poble, pujarem amb un funicular al mateix Mürren, que ens durà a un racó de cel, un lloc anomenat “Allmendhubel”, per encara més endinsar-nos en la naturalesa i el paisatge de la vall.

Així doncs, comencem el dia anant a buscar l’autobús groc de la casa Post Bus i de la línia 141, que travessa la vall de Lauterbrunnen. L’agafarem a qualsevol de les properes parades que tenim de l’allotjament, i hi ha la possibilitat de baixar a la parada de les cascades (“Trummelbach Falls”). El bitllet d’autobús ens costaria 2,20chf, però amb la BORP és gratuït. L’últim bus passa a les 23:58h, o sigui que tenim molt de temps encara. La freqüència de pas del bus és de mitja hora, i el trajecte son uns 8 minuts des de Lauterbrunnen.

Vistes del camí a la parada de bus a Lauterbrunnen, a prop de l’església
Ubicació de la cascada Trummelbach Falls, dins la Vall de Lauterbrunnen

Amb el bus arribarem a la cascada “Trummelbach Falls”. Es tracta d’unes cascades singulars, “amagades” a dins de la muntanya i que no es van fer accessibles fins el 1877. S’alimenten directament de les glaceres, tot i que la quantitat d’aigua en les cascades varia molt en funció de l’època de l’any. De desembre a març només hi ha un petit rierol que goteja sota grans capes de gel. Després de les gelades nits d’abril i octubre, el flux d’aigua mesura solament unes poques dotzenes de litres per segon. Però entre abril i juny, quan la neu es desfà, i entre juny i setembre, quan el gel del glaciar també es desfà, així com després de fortes pluges i tempestes elèctriques, fins a 20.000 litres per segon poden arribar a través de l’engorjat rocós. El petit rierol es converteix en un cabalós riu. L’aigua rugeix i cau a l’estiu, i a l’hivern es congela en silenci.

El preu per entrar a veure les cascades és de 12,00chf pels adults, i 5,00chf pels nens. L’horari és de 8:30h a 18:00h.

Pujada per l’interior de la muntanya mitjançant una plataforma-funicular
Trummelbach Falls
Trummelbach Falls
Trummelbach Falls
Trummelbach Falls
Trummelbach Falls

Un cop visitades, anirem a buscar l’autobús groc de la línia 141, que en 9 minuts ens portarà directament a la parada de “Lauterbrunnen Bahnhof”.

Un cop a Lauterbrunnen, anirem per agafar un nou mitjà de transport, que serà un telefèric combinat amb un tren alpí, per arribar al poblet de Mürren.

Ens presentarem al mateix Lauterbrunnen a l’estació del telefèric de Grütschalp, la qual la qual es troba a 50 metres de l’estació de tren, a l’altra banda de la carretera (a 700 metres del nostre allotjament).

El telefèric pot transportar fins a 100 persones en una cabina, i el viatge dura uns 4 minuts, portant-nos de la cota 795m de Lauterbrunnen, fins la cota 1.486m de Grütschalp.

Telefèric a Grütschalp, a Lauterbrunnen

Com veiem els horaris son força irregulars, hi ha hores que surten fins a 4 cabines. Però també veiem que la distància entre les sortides és com a molt de mitja hora. Ens indica també l’arribada a Mürren amb el tren, considerant el viatge de telefèric + tren, com una sola cosa.

El bitllet d’anada de Lauterbrunnen a Mürren passant per el telefèric de Grütschalp i pel tren, ens costaria 11,20chf, però amb la BORP ens surt gratis.

Telefèric de Grütschalp

Un cop a Grütschalp agafem el ferrocarril de muntanya Grütschalp-Mürren (BLM) cap a Winteregg (propera parada) i Mürren. El tren és de color vermell, amb una franja de gris i un tram de color blanc. La ruta del tren de via estreta té una longitud de quatre kilòmetres i una pendent màxima del cinc per cent. És de via única i els trens es poden creuar a l’estació de Winteregg.

El viatge en tren de via estreta des de Grütschalp a Mürren dura uns 12 minuts.

Tren de Grütschalp a Mürren
Vistes des del tren

A l’arribar a Mürren (1.650 metres d’alt), ho farem per la seva banda nord. A partir de l’estació de tren, i si ens interessa, podem organitzar una ruta passant per l’oficina de turisme, segons el plànol que adjuntem:

Mürren

Mürren és un poblet acollidor que no és gaire gran. Es considera un gran balcó cap a la Vall de Lauterbrunnen. Els cotxes també tenen prohibit accedir-hi, per tant es respira un aire molt pur i molta tranquil·litat.

Des de Mürren es pot gaudir d’una vista impressionant als pics que té enfront (Eiger, Mönch i Jungfrau, entre d’altres). El centre turístic és punt de partida per excursions (200 kilòmetres de camins per a excursionistes) i aventures. El poble és ple de parcs infantils pels nens, i llocs on fer pícnic. Aquí varem dinar en aquest dia, amb unes vistes panoràmiques espectaculars.

Visita al poble de Mürren
Visita al poble de Mürren
Visita al poble de Mürren
Vistes des del poble de Mürren
Vistes des del poble de Mürren
Vistes de l’imponent massís del Jungfrau des del poble de Mürren
Vistes de l’imponent massís del Jungfrau des del poble de Mürren
Vistes des de Mürren
Vistes des de Mürren

Un cop hem visitat el poble de Mürren, serà quan decidim de prosseguir amb la planificació del dia. Ha arribat el moment d’agafar un funicular vertical que ens portarà a Allmendhubel directament, el qual és un turó que està a sobre el poble de Mürren, a una alçada de 1.907m. Com es pot suposar, aquí tampoc trobarem cotxes i les vistes seran més espectaculars.

L’estació del funicular es troba a 550m de l’estació de tren (uns 8 minuts a peu per dins el poble de Mürren), i a 350m de l’estació del telefèric al Schilthorn (uns 4 minuts a peu, també per dins el poble).

Estació del funicular de Mürren a Allmendhubel

El bitllet d’anada i tornada de Mürren a Allmendhubel ens costaria 14,00chf, però amb la BORP ens surt gratis. El funicular (Standseilbahn) surt cada 20 minuts, de les 9:00h a les 17:00h, a tenir en compte per a l’últim viatge, tot i que una proposta seria de fer la tornada a peu, en funció de si s’hagi caminat o no abans durant el dia. Nosaltres varem fer la tornada també amb el funicular, reservant-nos forces.

Funicular a Allmendhubel

Des d’Allmendhubel s’ofereix des de la seva gran terrassa, un gran paisatge de pel·lícula i les millors vistes de la cara nord dels Alps Bernesos. És un autèntic paradís per a senderistes i sibarites, ja que conté un bon restaurant.

També, per les famílies, amb una zona de relaxació anomenada “Skyline Chill”, ofereix a l’aire lliure amb vistes a l’impressionant paisatge muntanyós.

Igualment, hi ha una zona de jocs infantil anomenada “Flower Park”, on les famílies amb nens s’introdueixen en un fantàstic món de flors alpines, herbes i insectes gegants.

Vista panoràmica amb Allmendhubel en primer pla
Allmendhubel
Allmendhubel
Allmendhubel
Allmendhubel

Finalment, quan arriba l’hora de marxar, ens dirigirem un altre cop al poble de Mürren baixant amb el funicular. Seguidament farem el camí invers al què hem fet amb anterioritat en el matí: pujarem al tren alpí que ens durà al telefèric a Grütschalp, i d’allí baixarem a Lauterbrunnen.

Un cop a Lauterbrunnen, volem explorar encara més la vall i la seva forma característica en “U”. Lo millor que podem fer és una passejada per un camí central de la Vall de Lauterbrunnen, el qual es diu “Wasserweg“, que vol dir, el camí de l’aigua.

El camí Wasserweg, segueix el curs del riu Lütschine, i travessa perpendicularment algun dels seus afluents que desboquen a la vall en forma de cascada, com per exemple, la cascada Staubbach Fall. És un camí quasi circular, pavimentat amb grava i asfalt, que té una longitud de 6,10Km, és pla, i es pot fer amb 1h i 30 minuts.

El camí discorre pel tram central de la vall i obté moltes panoràmiques i una gran visual de les seves vessants. El varem fer quasi tot al complet. Les vistes de la vall bé valen la pena.

Wasserweg
Vall de Lauterbrunnen, pel camí Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg

Empapats de la bellesa de la vall de Lauterbrunnen, i per casualitat, ens trobem amb un trencall força especial des del camí Wasserweg. El trencall diu “Minigolf” entre altres coses. I ara sí, com és tradició en la nostra família, anirem a jugar al minigolf de la vall de Lauterbrunnen. Ha estat la millor manera d’acabar el dia.

Minigolf de Lauterbrunnen
Minigolf de Lauterbrunnen

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *