Categories
TIROL AUSTRÍAC

20. Obergurgl – Hochgurgl

Arribem a la zona que hi ha més atraccions imprescindibles, comparable amb la zona de Sölden. Rodejat per pics de 3000 metres d’alçada coronats per glaceres, el poble de muntanya de Obergurgl-Hochgurgl (o Gurgl per abreviar), s’eleva en l’extrem posterior de la vall d’Ötztal a quasi 2000m sobre el nivell del mar. Aquells que vulguin explorar el “poble glaciar del Tirol” experimentaran una simbiosis perfecta entre naturalesa i gaudi. Gràcies a la gran altitud alpina (i els remuntadors d’estiu), està a prop de fabulosos llocs privilegiats, destins únics d’excursions i rústiques pastures alpines i refugis de muntanya. Els muntanyencs ambiciosos trobaran grans desafiaments alpins i destins turístics que valen la pena seguir-los.

Extremadament brillant! Així és com es poden descriure breument els destins de les excursions a Gurgl i els seus entorns. Definitivament, no t’has de perdre un passeig per la carretera alpina de Timmelsjoch que travessa el pas del mateix nom i connecta el Tirol del nord amb el Tirol del sud. Val la pena un viatge panoràmic en cotxe, motocicleta o inclús en bicicleta de carreres, així com una visita a les 5 estacions del “Timmelsjoch Drive”. Els visitants més joves poden mantenir un esperit explorador en el punt d’informació del Parc Natural a Hohe Mut Alm, mentre que els grans aventurers segueixen els passos dels pioners al descobrir el pont penjant únic.

En definitiva, els nostres imprescindibles a visitar a Gurgl son els següents (al final ens quedem amb 3):

A) Accedir al cim del Top Wurmkogl

B) Timmelsjoch Hochalpenstrasse: la carretera panoràmica del Timmelsjoch

C) Accedir a Hohe Mut, un gran mirador de les glaceres Rotmoos i Gaisberg

 

A) Top Wurmkogl

Per accedir al cim s’ha d’anar al poble de Hochgurgl en la seva cota 2.154m (realment no és un poble sinó un assentament d’apartaments i hotels). Allà vam aparcar el cotxe i s’ha de pujar al telecabina Hochgurglbahn II (el telecabina Hochgurglbahn I l’has d’anar a buscar abans a la carretera de la vall, també hi ha aquesta possibilitat) i després es pujarà al telecadira (!) Wurmkogl II fins a la cima. Els horaris per pujar al Hochgurglbahn II i al Wurmkogl II son en temporada d’estiu els dimarts, els dijous i els divendres únicament, de les 9:00h a les 15:45h, i els preus son de 24,00€ pels adults (30,00€ si pugem anteriorment en el Hochgurglbahn I) i 14,00€ pels nens. Amb la tarja Ötztal Premium Card surt gratuït.

Esperant el Hochgurglbahn II:

Canviem de telecabina a telecadira amb el Top Wurmkoglbahn II. Vistes de la vall d’Ötztal des del Wurmkogl II:

Arribem a dalt el cim del Top Wurmkogl, a 3.082m, on hi ha el restaurant panoràmic Top Mountain Star, i on es tenen unes vistes al·lucinants de la vall d’Ötztal:

Com hem dit, en la cima del Wurmkogl hi ha el restaurant panoràmic Top Mountain Star, el qual té una arquitectura fascinant feta de vidre i acer. És un dels restaurants més alts d’Europa:

Vistes del restaurant Top Mountain Star des de la cima:

Vistes d’Àustria i Itàlia, dels Alps i els Dolomites, des de la cima del Wurmkogl (cota 3.082m):

Vistes dels Alps i dels Dolomites, des del Top Wurmkogl:

Les vistes son impactants, igual que el lloc on estàvem en una frontera entre els dos països, veient els pics i les valls d’una banda i l’altra. Recomanem pujar al Top Wurmkogl, no us en penedireu.

B) Timmelsjoch Hochalpenstrasse

En la part posterior del Ötztal, els Alps tenen una “esquerda secreta”. La carretera alpina de Timmelsjoch: el creuament de 2.474m probablement ha estat un important eix de connexió entre el nord i el sud des de l’edat de Pedra. Avui en dia, els excursionistes ja no tenen que trepar laboriosament per el pas, sinó més aviat prendre una corba en automòbil o motocicleta en el Timmelsjoch, des d’Obergurgl fins a la Vall de Passeier del Tirol del Sud. El pas més alt dels Alps orientals ofereix als viatgers espectaculars vistes de la alta naturalesa alpina i marca l’experiència única de Timmelsjoch amb 5 estacions d’aventura.

Aquells a quin els hi agrada les carreteres sinuoses adoraran la carretera alpina de Timmelsjoch. El panorama al seu voltant permet que inclús els conductors apassionats redueixin la velocitat en alguns llocs i gaudeixin de la vista. Des de exuberants prats alpins verds i vessants de roses alpines en Hochgurgl, s’ascendeix a terrenys àrids i alpins alts, on inclús a l’estiu molts camps de neu voregen la carretera, i les ovelles, cabres i inclús cabres alpines creuen el camí fins la cima del pas. Una experiència no només en automòbil, sinó també entre els fanàtics de les motocicletes i els ciclistes de carreres, la ruta ha estat de culte durant molt de temps. El viatge de 60km des de Obergurgl a través de la carretera de peatge Timmelsjoch High Alpine Road fins la ciutat balneari de Merano, només treu al voltant de 1h i mitja, ideal per a una excursió d’un dia des de les altes muntanyes fins el clima mediterrani entre vinyes del sud del Tirol.

Atenció: La carretera només és transitable durant l’estiu, principalment des de finals de maig a octubre. El complex treball de neteja de neu comença al mes d’abril, a vegades amb profunditats de neu de fins a 10 metres que han de netejar-se.

A 2175m sobre el nivell del mar, un dels llocs més bells de tots els Alps de la Vall d’Ötz, es troba el Top Mountain Crosspoint. Amb més de 6.000m² de superfície, representa un edifici multifuncional d’impressionant arquitectura alpina que combina la nova porta de peatge de “Timmelsjoch High Alpine Road”, un restaurant de primera classe que inclou una impressionant terrassa panoràmica amb el museu de motocicletes més alt d’Europa i l’estació inferior d’un telefèric molt modern.

Els horaris d’obertura son: per la carretera panoràmica, els dies d’estiu obre de 7:00h fins a les 20:00h; el Restaurant Crosspoint, de 9:00h a 17:00h; i el Motorcycle Museu, de 9:00h a 17:00h. Els preus son els següents: El peatge de la carretera és de 24,00€ per cotxe anada i tornada; i el Motorcycle Museum son uns 10,00€ per persona.

A més de l’experiència en la natura de Timmelsjoch, també hi ha molta informació interessant per a portar al llarg de la ruta. En cinc parades, les escultures arquitectòniques brinden informació sobre la naturalesa, la història, la cultura, la societat i l’economia de la regió. Els edificis estan dedicats a diferents temes i encaixen en l’entorn original d’una manera moderna. Totes les estacions son accessibles de forma gratuïta. Aquestes son les 5 estacions que ens trobem al llarg de la carretera panoràmica de peatge:

  • Steg”, Hochgurgl: En l’estació de peatge del Top Mountain Crosspoint, la vista panoràmica del Ötztal del darrere et posa d’humor per el teu viatge. A més de les noves perspectives, els viatgers també reben informació sobre el paisatge i les seves peculiaritats (bosc de pi pinyoner d’Obergurgl, glacera i història d’assentaments).

La vall d’Ötztal des de l’Steg:

Top Mountain Crosspoint i l’Steg:

  • Schmuggler”, Timmelsbachbrücke: El cub accessible et porta a l’aventurera tradició del contraban sobre el Timmelsjoch. L’objecte emocionant es pot trobar en la intersecció de la carretera amb Urweg de Zwieselstein a Moos im Passeier.
  • Passmuseum”, Timmelsjoch: El museu del pas sobresurt com una roca des del nord del Tirol fins al sud del Tirol i resumeix el caràcter transfronterer de l’experiència de Timmelsjoch. En l’interior, els viatgers aprenen més sobre la història de Timmelsjoch i la High Alpine Road. La inscripció de l’àliga diu: “el que l’amistat uneix, els polítics no ho poden trencar”:

Passmuseum, frontera entre els 2 Tirols (nord i sud, Àustria i Itàlia), a 2.509m:

Passem d’Ötztal a Val Passiria:

Camí a Moos:

Passeiertal – Val Passiria:

Timmelsjoch Alpine Road:

  • Fernrohr”, Scheibkopf: Un meravellós panorama de 180º del Parc Natural del Grup Texel s’obre sota el Scheibkopf en terreny del Tirol del Sud. El telescopi de grans mides enfoca la vista de Granatkogel (3.304m) i Hohen First (3.403m), que sobresurten de manera prominent de l’eterna glacera.

Fernrohr:

Imatges de la Val Passiria des de l’escultura Fernrohr:

Val Passiria des de Fernrohr:

  • Granat”, Moos im Passeier: Arribada al sud: en la vessant rocosa prop de Stuls, els hostes gaudeixen de l’espectacular vista de Moos i la part de darrere del vall Passeier. Dos granades, inspirades en les formacions rocoses del Passei, serveixen com a sala d’exposició i plataforma d’observació:

Moos in Passeier:

Granat, mirador sobre Moos i Val Passiria:

Un cop aquí a Granat, tornem enrere i tornem a fer el Timmelsjoch, aquest cop cap a Àustria.

C) Accedir a Hohe Mut, un gran mirador de les glaceres Rotmoos i Gaisberg.

Primer de tot, ens acostarem al poble d’Obergurgl, on agafarem el telecabina Hohe Mut Bahn I i II. Abans, però, topem amb una escultura-monument dedicat a Auguste Piccard, físic del segle XIX. Hergé s’hi va inspirar per dibuixar el professor Tornassol:

Agafem el telecadira Hohe Mut Bahn, de dos trams (I i II), que ens durà a Hohe Mut, de la cota 1930 d’Obergurgl fins la cota 2.670m de Hohe Mut:

Hohe Mut (2.670):

A dalt a Hohe Mut, hi ha un restaurant, un parc de jocs infantil, i unes vistes espectaculars de les glaceres Rotmoos i Gaisberg. Si haguéssim disposat de més temps, és ideal per fer una caminada per aquestes vessants i acostar-nos a les glaceres, o baixar fins a Obergurgl:

Vistes impressionants de les glaceres i els rierols que formen en aquesta immensitat del paisatge alpí.

Els horaris del telecabina Hohe Mut Bahn I i II son durant els mesos d’estiu de 9:00h a 16:00h, i els preus son per l’ascens i el descens de 24,00€ pels adults i 14,00€ pels nens. Amb la tarja Ötztal Premium Card surt gratuït.

Hohe Mut Alm:

Imatge de les glaceres i els seus cims, que se’ns quedarà gravada durant una bona temporada:

Adjuntem la documentació gràfica que disposàvem per explorar les valls de Hochgurgl i Obergurgl:

https://ext.soelden.com/prospekte/pdf/gurgl_ortsinformation_sommer.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *