Categories
VALL D'ARAN

15. MIEI ARAN I TORNADA: RUTA AL BOSC DE VARICAUBA I BASSA D’OLES + ÀREA DE PÍCNIC DE PLAN BATALHER + TORNADA A MANRESA

I arribem a l’últim dia de les vacances. La intenció d’avui és descobrir un altre dels indrets màgics de la Val d’Aran, en aquest cas, dos indrets màgics, per una banda el bosc de la Varicauba i per l’altra la bassa d’Oles. Els enllaçarem fent una passejada d’uns 20 minuts des de l’aparcament de la Bassa d’Oles que es troba al municipi de Gausac. A l’hora de dinar ens acostarem a l’àrea de pícnic de Plan Batalher, ubicada a 5,5km de la Bassa d’Oles, en un gran bosc i entorns, i després del dinar serà l’hora que retornarem a casa.

La ruta d’avui és a la Bassa d’Oles i al bosc de Varicauba. És una volta a la bonica Bassa d’Oles rodejada pel bosc de Varicauba. La caminada té una dificultat baixa, una distància total de 700 metres, un desnivell acumulat de 10m, un temps total efectiu de 20 minuts, i el punt d’arribada i el de sortida son el mateix, el Pàrking de la Bassa d’Oles.

La Bassa d’Oles

Passeig fàcil i curt, de caire familiar, que dóna la volta a l’estany de la Bassa d’Oles situat en un indret natural d’especial bellesa. El majestuós bosc de Varicauba amaga entre mig de tota la seva massa forestal aquest petit tresor d’aigua.

La Bassa d’Oles és un espai molt conegut i força freqüentat pels aranesos i també pels turistes. El fet que es pugui arribar fins al mateix estany en cotxe per una carretera de muntanya en bon estat facilita molt que la gent el visiti. Molta gent acostuma a anar al paratge de la Bassa d’Oles i passar el dia amb els amics i la família. És un lloc idoni per a gaudir amb els més menuts de la família.

És indiferent el sentit que s’agafi per fer la volta al llac. Si la passejada se’ns fa curta i volem caminar una mica més, sempre podem allargar el passeig donant una volta pel frondós bosc de Varicauba, el bosc que envolta la bassa. Per altra banda, pels amants de la bicicleta de muntanya, des de la mateixa Bassa d’Oles surten dos circuits de BTT (verd i blau) que baixen fins a l’àrea de pícnic del Plan Batalher (per a més informació: Aran Bike Park). Si en canvi, sou aficionats a la pesca, a la Bassa d’Oles es pot practicar la pesca intensiva de truita de repoblació, des del mes d’abril fins al mes d’octubre, sempre que disposeu del permís de pesca necessari.

Mapa de la caminada

L’accés a la Bassa d’Oles es pot realitzar des dels pobles de Gausac, Es Bòrdes i Aubert. Si venim de Vielha, el més fàcil és anar fins a Gausac (a 1 km de Vielha) i prendre la pista asfaltada que travessa el bosc de Varicauba. A uns 3 km prenem una desviació senyalitzada cap a la Bassa d’Oles, a on arribem per carretera en uns aproximadament 5 km.

Iniciem aquest plàcida i curta passejada des del mateix aparcament de la Bassa d’Oles (0:00h – 1.596m)(1). Només deixar el cotxe ja podem observar la bassa artificial de ben a prop, totalment envoltada d’arbres. Ens trobem en un indret idíl·lic en mig d’una gran massa forestal.

Vista de la Bassa d’Oles des de l’aparcament
Bassa d’Oles

Just al costat de l’aparcament, a pocs metres de la riba del llac, hi trobem el refugi de la Bassa d’Oles. Es tracta d’un originari edifici forestal remodelat com a refugi per a grups organitzats. Passem pel costat del refugi i prenem la bassa per la seva esquerra. El camí, força ben definit, ens permet donar la volta al llac en sentit horari. 

Refugi de la Bassa d’Oles (no guardat).

Al cap de pocs minuts ens plantem al final de la Bassa d’Oles (0:10h – 1.600m)(2), just a l’extrem oposat de la bassa, des d’on hem començat a caminar. Al llarg de tot el recorregut diversos racons ens convidaran a fer una parada i a tombar-nos plàcidament per fer una pausa. 

Arribant ja a l’altra punta de la Bassa d’Oles
Passejant pel costat de la bassa

La tornada per l’altre costat de la bassa ens permet gaudir d’unes vistes immillorables del Montcorbison, una muntanya situada ben a prop, just a sobre de la Bassa d’Oles. Es tracta d’una muntanya de cim arrodonit, molt tranquil·la i poc exigent. Els excursionistes que pugen fins al seu cim gaudeixen d’una de les panoràmiques més extenses de la Vall d’Aran. 

El Montcorbison (2.176m) s’alça per sobre la Bassa d’Oles, ben a la vora.
Des de l’altra banda de la bassa, tornem a veure el refugi.

Aviat, sense adonar-nos-en, haurem recorregut tota la llargada de la bassa i tornarem a estar a l’aparcament de la Bassa d’Oles (0:20h – 1.596m)(1), on hem deixat el cotxe. Finalitzem, així, aquesta tranquil·la passejada per un dels racons que val la pena conèixer de la Vall d’Aran. 

Altre cop a la presa de la Bassa d’Oles
Bassa d’Oles

Adjuntem els punts importants de pas de la passejada:

Ja a l’hora de dinar, o abans, ens desplaçarem fins a l’àrea de pícnic del Plan Batalhèr, la qual es troba a 5,5km de l’aparcament de la Bassa d’Oles.

Just al costat de la carretera que hi ha entre Es Bòrdes i Gausac, en ple bosc de la Varicauba, trobem l’àrea de pícnic del Plan Batalhèr. Es tracta d’una zona força gran on podrem descansar i menjar. És un lloc ideal per anar-hi amb família i nens. En aquest indret també hi trobem un refugi.

Àrea de Pícnic Plan Batalhèr

L’àrea està integrada en un bosc d’avets on tot és d’un verd intens. Consta de 10 taules de pedra i 6 barbacoes. Tingueu en compte que si fa fred necessitareu alguna manta o tovallola que us aïlli del banc de pedra. Hi ha molt espai per jugar i relaxar-se. A l’àrea hi ha un refugi i un petit altar.

També té una peculiaritat encantadora, es tracta d’una tradició de la zona adaptada de l’original de Suècia. Es tracta del “Er Auet des Chuquetes” que en català seria l’avet dels xumets. Les famílies porten aquí els xumets perquè el nen deixi d’utilitzar-lo i el pengen. A l’agost fan una festa de celebració. Podeu trobar més informació a la seva pàgina del facebook o al següent enllaç:

 http://www.geocaching.com/geocache/GC53WXN_er-auet-des-chuquetes

L’avet dels xumets

També hi ha una “caseta” amb una llibreta ben protegida per les inclemències del temps; a la llibreta s’hi pot deixar un missatge. És fantàstic que la gent torni a deixar on toca, fa il·lusió veure que encara hi ha molta gent cívica.

I ara sí, ha arribat el moment d’anar a buscar el cotxe i entornar-nos-en a casa, i donar per finalitzades les vacances a la Val d’Aran. Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (236,00 kilòmetres, en 3 hores i 48 minuts):

I fins aquí ha arribat el nostre viatge per la Val d’Aran. Només resta dir que espero que hagueu gaudit del viatge i que en pugueu fer molts més com aquest i de millors i tot.

Salut, i ens veiem de ruta…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *