Categories
SARDENYA

1. L’Alghero

Ja estàvem instal·lats a l’Alghero, i ja era l’hora de començar la seva visita. Es tracta d’una ciutat històrica en l’extrem nord de la costa occidental de Sardegna, avui dia mostra influències catalanes i és anomenada col·loquialment “la Balçaruneta”, és a dir, la Barceloneta. És també un famós centre turístic, i és una de les portes de l’illa així com una de les ciutats més apreciades pels visitants. Visitar l’Alghero et permet sentir-te en un altre moment temporal; realitzar un viatge a l’època medieval i viure els successos que aquí van tenir lloc en primera persona. En aquest viatge descobriràs lo que aquesta ciutat era quan formava part de la Corona d’Aragó en el segle XII; fita històrica que va convertir aquest poble pesquer en una de les fortaleses més importants de l’illa. Fou durant aquesta època que la ciutat fou emmurallada per defensar a les edificacions de les invasions estrangeres. A mesura que camines pels seus carrerons, notes el pas dels anys en ells; les diferents construccions arquitectòniques i la distribució dels carrers segons la època. Hi trobaràs carrers empedrats i estrets, places petites i altíssimes muralles que et permetran descobrir una ciutat fascinant i inoblidable. Quan estiguis pel centre històric, presta especial atenció a les cases antigues d’aquesta zona perquè son realment enlluernadores: amb el seu color ocre i el seu aspecte antic aporten un encant especial i singular a tot el barri, i enriqueixen més la visita a l’Alghero.

Cases i carrerons del casc històric de l’Alghero

A continuació t’expliquem els llocs més importants per visitar en aquesta ciutat medieval:

  • Les torres i la muralla: Un dels passejos fonamentals de l’Alghero consisteix en rodejar la ciutat guiant-te per la seva bonica i enorme muralla que la protegeix.
Torre de la muralla
Muralles

Des d’ella podràs obtenir vistes al·lucinants del mar i admirar el treball dels que van aixecar aquest mur pedra a pedra. Les torres de la muralla son d’estil catalano-aragonès i tenen un valor arquitectònic impressionant; et recomanem que et reservis una bona estona en aquest passeig per a visitar aquestes imponents torres i obtenir magnífiques vistes de la ciutat.

  • La Catedral de Santa Maria: Aquesta catedral del segle XVI situada en la plaça principal de la ciutat (Duomo), és realment interessant de conèixer. La seva característica més atraient és el seu estil indefinit que es troba entre l’arquitectura gòtica i la renaixentista catalana, i el seu campanar octogonal. Et recomanem que la visitis també per dins, per a poder admirar la decoració del seu absis. A més, t’aconsellem que pugis al campanar des d’on podràs accedir a unes bones panoràmiques sobre la ciutat.
Al fons dels carrers, la Catedral
  • El carrer Humberto: Alghero està plena de carrers interessants, el carrer d’Humberto és un dels més autèntics i et recomanem que no deixis de visitar-lo. En ell podràs contemplar edificis antics summament atractius; entre ells es troba la Casa Doria (en el nº11) que destaca pel seu estil renaixentista i les seves boniques finestres gòtiques del segle XVI. Més endavant es troba el Palau Cúria, que és un dels més bonics de l’Alghero i que a més alberga tots els arxius episcopals de la ciutat. Finalment, hi trobaràs l’església de la Misericordia, un punt del camí ideal per a aturar-se, sobre tot si gaudeixes dels detalls de l’arquitectura eclesiàstica.
Via Príncipe Humberto
  • El Claustre de Sant Francesc: Aquest complex clerical està format per una església, un convent i un claustre i és un lloc que val la pena conèixer si vols visitar l’Alghero. En aquest conjunt d’edificis podràs apreciar la gran influència que la cultura catalana ha exercit sobre l’arquitectura de Sardegna. Foren construïts al 1300 i han sofert importants reformes al llarg del temps, la primera en el 1500 i la última durant el segle XVIII. Conèixer aquest claustre és una interessant forma de descobrir l’estil de vida dels monjos franciscans i la seva importància en la constitució d’aquesta illa.
  • El Port de l’Alghero: Hi ha vida més enllà de les muralles de la ciutat. Et recomanem una visita al Port de l’Alghero. Es tracta d’un lloc animat, ple de turistes i sards que gaudeixen de la bellesa del mar assentats en les terrasses dels  bars que hi ha al moll. Pot ésser un bon moment per prendre’t un cafè o una cervesa ben fresca mentre descanses del passeig. En el Port de l’Alghero podràs observar catamarans i inclús, si et ve de gust, realitzar alguna de les rutes que ofereixen aquests per els turistes; una bona opció pot ser realitzar una excursió en vaixell a través de la costa de Sardegna.
Port de l’Alghero
  • Museu d’Art Diocesà de l’Alghero: Si t’interessa descobrir a fons la història de Sardegna i assabentar-te de com era la ciutat durant l’Edat Mitjana, el Museu d’Art Diocesà és el lloc adequat per fer-ho. En ell podràs descobrir totes les obres d’art sacre d’un gran interès artístic i històric i a més obtindràs informació sobre la distribució de la ciutat i l’estil de vida d’aquella època tant llunyana. El museu es troba a dins d’una església fundada en 1568 i en ell s’exposen una gran varietat d’objectes d’art sacre provinents de tota l’illa. També hi ha una diversa quantitat de relíquies i ornaments utilitzats durant el culte religiós en diferents períodes històrics, així com també obres d’art vinculades a la doctrina o el culte catòlic. Podràs observar una àmplia col·lecció de pintures, escultures de tot tipus de materials i obres d’ebenisteria, col·leccions de joieria,… Entre els nombrosos objectes i obres d’art que podràs apreciar en el museu, cal destacar una de les creus de plata, elaborada en el 1500 pels catalans; és la peça més admirada pels turistes i de valor més elevat. La segona obra favorita és una escultura de fusta de la Mare de Déu protectora dels mariners, realitzada en l’any 1400. Aquest museu es troba en el centre de la ciutat vella, just al costat de la Catedral. Pot visitar-se tots els dimarts i dijous de 10h a 13h i de 17h a 21h, i en els mesos de juliol i agost l’horari de tarda s’estén dues hores, de 18h a 22h. El preu de l’entrada és de 2,50€ (adults) i 1,50€ (nens i joves de 10 a 18 anys).
  • Platges de l’Alghero: La platja més famosa és Le Bombarde: amb les seves aigües transparents i el fons llis de sorra, és la platja ideal per a famílies amb nens, joves i aficionats al surf. A tant sols un kilòmetre de distància, està el Lazzaretto, un grup de deu cales d’arena blanca i fina. En plena ciutat, hi destaquen l’esplèndida platja del Lido di San Giovanni i, a poca distància del centre, la platja de Maria Pia amb les seves dunes cobertes de ginebre.

Visitada la ciutat…de dia, quedava la de la nit. Quan cau la nit l’Alghero s’il·lumina d’una altra manera i els carrers i carrerons agafen unes altres tonalitats i tornen a ser bonics. És una ciutat molt maca per passejar i anar sense un rumb fixe. Això és el que vam fer de dia i de nit.

Bastioni Marco Polo
Piazza Cívica

Adjuntem els documents gràfics que ens han permès visitar la ciutat i veure on son els principals monuments i imprescindibles de l’Alghero:

https://blog-italia.com/wp-content/uploads/2009/10/mapa_alghero.gif

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *