Categories
OCCITÀNIA

30. Chateaux de Lastours

Es tractava d’anar a descobrir l’emplaçament de Lastours: relacionat amb castells, el poble, el mirador i alguns bonics racons naturals.

En el segle XII hi havia en aquesta muntanya (per llavors eren terres dels senyors de Cabaret), 3 castells enfilats a mitja vessant: Quertinheux, Surdespine i Cabaret. 3 pobles fortificats, els castres, s’estenien a sota d’ells fins arribar al rierol de Grésilhou. Al final de la creuada contra els albigesos, aquest conjunt fortificat va quedar destruït: el rei de França volia esborrar fins el record d’aquest poderós senyoriu protector d’heretges. Així, doncs, manà construir 4 fortaleses reials a la cresta, marcant el domini francès sobre aquesta terra occitana. És per lo tant, la memòria dels habitants que foren expulsats dels seus poblets, el què la teva visita veurà ressorgir.

Construïts en lo alt d’una base rocosa a 300 metres sobre el nivell del mar, els castells treuen el cap orgullosament a l’Orbiel (riu de oliveres) i al rierol de Grésilhou en un paisatge salvatge estarrufat de xiprers.

Chateaux de Lastours

La vil.la medieval de Cabaret

El castrum de Cabaret és l’exemple perfecte dels pobles medievals del sud que resistiren als Creuats durant la Creuada contra els Albigesos. Avui es revelen les restes de les cases, amb estables, ferrers, tallers d’artesans, carrers empedrats… així com molts objectes de la vida quotidiana.

El nou circuït de visita

Aquest circuït ofereix un enfoc original del lloc a través del desenvolupament d’un circuït acabat de crear: vistes inèdites dels castells, paisatges, panorames, mines antigues, cavitats naturals o estructures construïdes fan que aquest sender sigui encara més atractiu. Un paisatge obligatori en una petita cova permet apreciar la frescor dels llocs. Un redescobriment del lloc en perspectiva.

Exposició arqueològica

Les exposicions evoquen la vida domèstica (olles, càntirs, gerros, vasos, ganivets,…) i també son testimonis de diverses activitats: treball del ferro, artesania tèxtil, l’agricultura, el comerç.

Le Belvédére, un panorama incomparable

Situat a 2km del poble de Lastours, el Bélvedére permet als seus visitants que tenen pressa i amb mobilitat reduïda, per a tenir un accés a una vista excepcional dels 4 castells (a només 2 minuts a peu per un camí petit i fàcil).

Es tracta d’un mirador ubicat en una situació estratègica. L’esperó rocós sembla partir el paisatge, avançant cap a la Muntanya Negra, que defensa. Aquesta cresta de roca s’eleva rodejada de valls escarpats i profunds, per on discorren el Grésilhou i l’Orbiel

Chateaux de Lastours des del mirador Le Belvédére

Exposició “Lastours, des mondes à découvrir”

Organitzat en torn a tres centres temàtics “geologia, botànica, zoologia”, aquesta exposició ens prepara per a descobrir l’entorn natural preservat de la muntanya dels castells.

Pel temps que teníem i per les condicions climatològiques (temperatures molt altes), vam decidir anar al mirador de Le Belvédére a visitar el conjunt i prou.

Els horaris d’obertura durant els mesos d’estiu son de 9h a 20h. Els preus de la visita son de 8€ pels adults i de 3,5€ pels nens de 6 a 15 anys. Hi ha la possibilitat d’un passi familiar de 2 adults i 2 nens, per 20€. Si únicament es va al Belvédére, el preu és de 3€ pels adults i gratuït pels nens de 6 a 15 anys.

Les Châteaux de Lastours estan molt a prop d’altres imprescindibles que hem anomenat, com el Gouffre Géant de Cabrespine, la Grotte de Limousis, o la Cascade de Cubserviés. Seria important tenir això en compte per a poder organitzar una visita conjunta.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *