Categories
NAVARRA

1. Zugarramurdi

Molt propera a França, al nord del Valle del Baztán, entre paisatges verd-blavosos, es situa Zugarramurdi, el famós “Poble de les Bruixes”. Un paisatge conformat per bells caserius, vaques pasturant i el típic entramat urbà pirenaic perfectament custodiat per l’església de l’Assumpció. Es tracta d’un poble d’allò més animat, amb serveis i atractius que bé mereixen una visita per si sols.

Casa típica a Zugarramurdi
L’església ho domina tot

En el poble s’hi troben dues atraccions que per si soles ja mereixen una visita:

  • Cova de Zugarramurdi
  • Museu de les bruixes

Cova de Zugarramurdi

A tant sols 400 metres del poble, donant un agradable passeig per el bosc que l’acull, hi trobaràs l’accés a la gruta. No esperis grans estalactites ni pintures rupestres perquè aquesta no és aquest tipus de cova. Aquesta és una cova que, segons la llegenda, fou escenari d’aquelarres on cents de persones  adoraven al mateix diable. Es necessitava molt espai per a celebrar-los, i això és justament el què ofereix aquesta cova. Grans galeries excavades per el transcórrer de les aigües del Orabidea al llarg dels segles.

Accés a la cova

Les seves dimensions son impressionants: un túnel natural de 120 metres de llarg amb alçades de fins a 12 metres i dues galeries elevades. El lloc perfecte –ampli però allunyat de qualsevol control- per a deixar-se portar per el desenfrenament pagà al voltant d’una foguera.

El mite de Zugarramurdi es va consolidar en el 1.610, quan el Tribunal de la Inquisició de Logronyo va investigar a 40 dones acusades de bruixeria per els seus veïns. D’elles, 11 foren condemnades a morir a la foguera, i un panell amb els seus noms les recorda a l’entrada de la cova.

Tot aquest bagatge converteix la visita a la Cova de Zugarramurdi en una experiència de lo més intrigant, que podràs complementar amb la visita al Museu de les Bruixes.

L’entrada a la cova ens costa a tots quatre uns 16€, i els horaris son de 10:30h a 19:30h cada dia.

Cova de Zugarramurdi
Cova de Zugarramurdi

Museu de les Bruixes

Et recomanem que abans d’entrar a la cova, passis pel museu de les bruixes, així tindràs la ment ben disposada per a la fantasia. El museu és un espai que explora els orígens socioculturals de les llegendes sobre la bruixeria i el paper de la Inquisició en el seu tràgic esdevenir. Personatges de la mitologia local, com Mari i Aker, la pràctica de ritus pagans i el paper de les dones com a sanadores t’ajudaran a comprendre millor el què va significar la cova per els habitants de Zugarramurdi.

L’entrada al Museu ens costa a tots quatre uns 16€, i els horaris son de dimarts a diumenge de 11:00h a 19:30h.

Expositor al Museu de les Bruixes
Durant tot el nostre viatge a Navarra, vam estar allotjats a Zugarramurdi. Vam decidir allotjar-nos al poble i fer d’aquest el centre d’operacions del viatge, ja que volíem veure atraccions a banda i banda de la frontera. Ens va semblar el destí més idoni per passar els 15 dies. Ens vam allotjar a l’alberg del poble, anomenat “Graxiana Aterpea”, i el recomanem plenament ja que va complir amb totes les previsions d’espai, netedat, menjars, etc… En definitiva, la relació qualitat-preu és molt bona. L’allotjament disposa de 68 places repartides entre 9 habitacions d’alberg i 4 confortables habitacions de casa rural amb TV i bany. En el Restaurant que hi ha, es proposa una àmplia selecció de productes i menjar típic de la zona.
Graxiana Aterpea
Graxiana Aterpea

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *