Categories
NAVARRA

2. Urdax

Urdax, Urdazubi en euskera: Aigua i pont. Ubicat en un entorn privilegiat, en la porta del Reino de Navarra, la vil·la d’Urdax és el complement ideal als boscos i muntanyes confrontants, a l’especial combinació dels seus llocs i les seves gents, a un lloc on s’uneixen història, naturalesa, tradició, gastronomia, art i esport. A la frontera amb França, en el seu pas fronterer de Dantxarinea, i separada del Valle del Baztán per el port d’Otsondo, varis ponts medievals de pedra salven el pas del riu Ugarana que travessa la localitat i en la depressió es troba enclavada la localitat.

Coves de Ikaburu

La història d’Urdax es remunta a la Prehistòria, tal com ho testifiquen els gravats i diverses restes trobades en dos de les coves que existeixen en Urdax. El famós espeleòleg francès, Norbert Casteret, va descobrir en 1.930 “un bell abric sota les roques”, Berroberria i “una cova amb gravats”, Alkerdi. Els gravats ubicats al fons del corredor en la cova d’Alkerdi, estan realitzats sobre una colada estalagmítica; veiem un visó i un cérvol, segurament el tercer sigui un cavall.

Coves d’Ikaburu

La seva datació correspondria al Magdalenià superior, fa uns 13.000 anys. Recentment s’han descobert varis visons més.

Així mateix en aquestes coves es trobaren diverses restes arqueològiques en pedra i os, alguna d’aquestes peces amb gravats, dipositades i custodiades a dia d’avui en el Museu de Navarra. En l’actualitat no podem visitar aquests gravats, per motius de conservació.

Coves d’Ikaburu

La Villa d’Urdax

La vil·la va néixer cap al segle XV sota el domini del Monestir de Sant Salvador i en l’any 1.774 va aconseguir la seva segregació i fou declarada lliure. Un dels principals encants de la Vil·la d’Urdax és l’estil arquitectònic predominant en les seves construccions, el qual combina de forma harmoniosa el caràcter senyorial amb el tradicional.

En els carrers de la vil·la es distingeixen les cases blasonades construïdes pels indians (veïns del lloc que emigraren en el segle XIV a Amèrica i varen tornar enriquits, construint sumptuoses mansions). Entre els seus grans atractius destaquen l’antic monestir de Sant Salvador del segle IX, el molí construït a començaments del segle XVIII, les magnífiques coves d’Ikaburu, l’exposició d’art i totes les delícies del turisme rural i cultural, un turisme de qualitat garantit.

Monastir de Sant Salvador

La població es reparteix entre el nucli de la vil·la i set barris de caserius: Alkerdi, Landibar, Leorlas, Tejería, Iribere, Larrainta i la coneguda zona comercial de Dantxarinea.

Casc urbà

La vil·la d’Urdax es distingeix per el canal que travessa el centre urbà i que alimenta l’antic Molí fariner, així com per les seves cases blasonades o cases dels indians. Son cases construïdes per habitants del lloc que emigraren a les amèriques (indians) en busca de fortuna i que després d’aconseguir-ho, van tornar al seu lloc d’origen i varen construir varies cases que imprimeixen un caràcter solemne i senyorial al centre urbà, presidit per el Monestir de Sant Salvador.

Canal de l’antic molí fariner

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *