Categories
NAVARRA

B. Valle del Baztán

La Vall del Baztán està ubicada al nord de Navarra, en l’arrancada per l’oest de la serralada Pirinenca. És comunament apreciada per el seu idíl·lic paisatge, el seu verd mantell esquitxat de pobles i caserius, la suavitat del seu clima, la gastronomia, i la seva secular importància com a enclavament històric i cultural.

Bressol del mil·lenari euskera, terra d’artesans, “agotes”, indians, palaus senyorials, aventurers i contrabandistes, l’anomenada Suïssa navarra alberga tresors naturals com extenses fagedes, crestes escarpades, intricats barrancs, regates cristal·lines, estacions prehistòriques i racons deliciosos com les apartades valls de Aritzakun i Urritzate, indiferents al discórrer del temps sota de l’ombra del sentinella Alkaxuri, esvelta piràmide que algú batejà com la més bella cima de Euskal Herria.

Situat al nord de la península ibèrica, en ple cor de Euskal-Herria, la nostra vall llinda amb la fita francesa, i és amb els seus 376,81km2 el més extens dels 265 municipis navarresos, i una de les valls pirinenques per antonomàsia, tant per tradició i cultura com per el seu intricat relleu, avantsala d’altres (Alduides, Salazar, Roncal,…) no menys impressionants.

En ell s’hi inclouen els 14 tradicionals llocs i la Vil·la de Maya/Amaiur, agregada al 1.969, varis barris i agrupacions de caserius, i nombroses bordes disseminades, sumant els 8.000 habitants actuals (9.234h en 1900, 9.680 en 1930, 8.670 en 1970, i 8.300 en 1982). Això equival a una densitat de població de 20,72hab/km2. Es tracta, per tant de la típica vall de emigració i èxode rural, com tants d’altres.

Les 15 localitats que conformen la Vall es troben agrupades en 4 quarters diferents:

  • Baztangoiza: Erratzu, Azpilkueta, Arizkun y Amaiur
  • Elizondo: Elizondo, Elbete y Lekaroz
  • Erberea: Irurita, Gartzain, Arraioz y Oronoz
  • Basaburua: Ziga, Aniz, Berroeta y Almandoz

A grans trets el territori de Baztan és una depressió intramuntanyosa oberta entre els massissos antics de Cinco Villas i Quinto Real. Estesa de NE a SO, té aproximadament 15km de llargada i entre 1 i 3 d’amplada i es prolonga cap a l’est per dos petits diverticles, el d’Erratzu/Izpegi i el de Elizondo-Beartzun-Berdariz. En quan a l’entorn natural i paisatgístic, la Vall ha estat, i segueix estant malgrat de la desforestació soferta al llarg del temps, sinònim de boscos i amplis espais verges, tenint en el veí Parc Natural de Bertiz un clar exemple. És, darrera la impressionant Selva de Irati, la major i millor conservada massa forestal de Navarra, i encara de la península sencera.

Escut de la Vall

Adjuntem el plànol de la vall del Baztàn:

https://www.valledebaztan.com/wp-content/uploads/folletos/baztangomapaturistikoa.pdf
Escuts de la Vall

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *