Categories
NAVARRA

19. Almandoz

Almandoz, ubicat a 450m d’alçada (el poble més alt de la vall), és el primer assentament baztanès venint des de Pamplona per Belate, a través de la NA.121 en direcció a França. A la sortida del segon túnel trobarem la desviació a la dreta per accedir al seu nucli urbà. L’elegant poble d’Almandoz es troba acomodat en la vessant oest del mont de Santa Bàrbara, conegut per les seves cèlebres pedreres, i del qual es diu que prové el marbre que llueix el Kremlin de la Plaça Roja de Moscú.

Ubicació dins la vall

En terreny accidentat i rodejat de fagedes i pics que sobrepassen els 1000 metres (Abartan, Txaruta, Garmendi,…), resulta difícil de divisar des de la major part de la Comarca, tot i que l’encant de les seves casones, talles i escuts bé que mereixen una visita reposada.

Així és: el poble va merèixer el Premi Nacional d’Embelliment de 1.969, com a mostra del zel dels seus veïns per la cura i neteja de cases i carrers. La millor mostra la tenim en la façana de la casa Etxotoa, en la que el seu propietari va fer-hi una espectacular demostració de talla en fusta, esculpint cada nervi i pilar de la mateixa, i que val la pena admirar.

Històricament, s’ha tractat d’un important lloc de pas, ja des de 1.406 quan es projecten els camins de carreteres Pamplona-San Sebastián, i encara més entre 1.844 i 1.847, quan s’obren els camins Reials, antecedent immediat de les actuals carreteres.

Iglesia de San Pedro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *