Categories
ALPS FRANCESOS

12. Basse Vallée: Tramway du Mont-Blanc + Glacera des Bossons + Bellevue + Prarion + Caminada Tête du Prarion

Avui serà l’últim dia que farem servir la tarja abonament Multipass a la vall de Chamonix. Visitarem la part baixa de la vall. Començarem per agafar el Tramvia del Mont-Blanc, que passa per l’antiga via de pujada al Mont-Blanc. Seguirem pujant a un telecabina d’on es veu, a 1.425m, el Glaciar des Bossons. Continuarem des de Les Houches, agafant dos telecabines (Bellevue i Prarion) més per obtenir grans vistes panoràmiques, i en el segon (Prarion) hi farem una caminada de 1 hora de durada fins a un mirador.

El Tramway du Mont-Blanc surt del poble de Le Fayet, a 580m (un dels primers pobles de la vall de Chamonix). Ens dirigirem a l’estació de tren de Chamonix (ubicada a 450m de l’estació de turisme, a uns 5 minuts a peu) per tal d’agafar el Mont-Blanc Express que ens durà a Saint-Gervais-Le Fayet (és l’última parada, a 11 parades de Chamonix).

Surt cada hora i el trajecte dura uns 45 minuts:

Un cop arribem a St.Gervais-Le Fayet, anirem a agafar el Tramvia a la mateixa estació de tren:

El Tramvia del Mont Blanc o TMB és una línia de ferrocarril cremallera del Massís del Mont Blanc, que uneix l’estació de tren de la SNCF de Saint-Gervais-les-Bains Le Fayet, amb una alçada de 580m fins a la glacera de Bionnassay, a l’estació de Nid d’Aigle, amb una altitud de 2.372m a l’Alta Savoia. El tramvia passa per quatre estacions intermitges.

Els horaris del tramvia son els següents (surt aproximadament a cada hora):

El trajecte dura 1 hora i 10 minuts, i és molt espectacular. Els preus son de 34€ pels adults, 28,90€ pels nens de 5 a 14 anys, i el passi familiar 105,40€. Amb la tarja del MBM ens surt tot gratuït.

És el tren de cremallera més alt de França, i t’espera per a un viatge meravellós al peu del Mont Blanc. El TMB és un dels últims trens de cremallera de França.

A l’hivern porta als vianants i esquiadors fins la planície de Bellevue (1.800m) i el domini esquiable de Prarion, per el plaer d’un passeig pintoresc i la magnitud d’un panorama excepcional.

A l’estiu, t’apropa fins al Nid d’Aigle (2.372m). Des d’allí, els alpinistes experimentats i equipats podran accedir als refugis de Tête Rousse i Goûter, per a pujar al Mont Blanc.

Les vistes des del Nid d’Aigle (Niu de l’Àliga) son impressionants. Aquí, la glacera Bionnassay està a tant sols 30 minuts a peu. Un passeig accessible per a tota la família, per apropar-se lo més possible al gel, observar les esquerdes i sentir en el propi rostre, l’alè fresc de la neu eterna.

És un escenari de roca, escarpat i abrupte, on finalitza de cop la via i per tant el somni d’atrapar el sostre dels Alps mitjançant el tren.

És un lloc agreste i on el fred es nota més que en altres miradors de Chamonix. Això és naturalesa en estat pur, i la prova és quan dels vagons surten curtits muntanyencs que es disposen a fer la cima somniada del Mont Blanc.

Camí des del Niu de l’Àliga al refugi

Deixarem enrere el tren i la locomotora i caminarem cap endavant. En uns 5 minuts arribarem a l’espectacular refugi del Nid d’Aigle.

Aquí si que ens podem assentar i gaudir d’una excepcional panoràmica del Glacier de Bionnassay. Però si voleu quasi tocar de prop la glacera, llavors només teniu que caminar entre deu i quinze minuts més per a poder admirar la seva espectacular llengua de gel blau.

L’espectacle és grandiós. En primer pla el glaciar de Bionnassay i com a teló de fons el Piton des Italiens (4.002m), l’Aiguille de Bionnassay (4.052m) i l’Aiguille de Tricot (3.665m).

És poc més que un passeig de 20 minuts des de l’estació i que no suposa dificultat alguna. Per el camí podreu construir algun cairn alpí o observar exemplars de cabres salvatges que poblen aquesta zona.

Un cop ens haguem afartat de la bellesa de l’entorn, anirem al Nid d’Aigle a buscar el tramvia per baixar i continuar la ruta del dia. Aquí adjuntem els horaris de baixada del tramvia:

Un cop arribem a l’estació de St-Gervais-Le Fayet, pujarem al tren Express del Mont-Blanc per anar fins al poble de Les Bossons (cota 1.012m). Farem un total de 7 parades, on la freqüència de pas serà cada mitja hora i la durada del trajecte és de 36 minuts:

Pel camí de Les Bossons, passarem el poble de Servoz (cota 814m), on hi ha dues atraccions que valen la pena. Malauradament, no tot es pot fer amb el temps que tenim. Es tracta de les Gorges de la Diosaz, i la Maison du Lieutenant.

Gorges de la Diosaz

Es tracta d’unes gorges que es troben en un camí original que pots descobrir fins a 5 cascades dins l’espectacular Diosaz Canyon. El camí de les Gorges ofereix una visita espectacular i insòlita en un entorn natural i salvatge. El camí ombrejat presenta una dificultat moderada i està ben equipat, sòlidament implantat, a vegades en l’escarpada paret rocosa, a vegades inclús creuant el torrent per agradables passarel·les, el que permet endinsar-te en el misteriós i pintoresc paisatge. Una bona idea per a passejar, aquest paratge natural és tant fascinant quan fa bon temps que quan plou.

Pots observar i admirar l’erosió natural de la Diosaz i contemplar la majestuositat i bellesa crua de la mare naturalesa mentre et pares enfront a les cascades.

Al llarg del camí, els dolls d’escuma blanca contrasten amb l’esquist negre i verd, o amb la roca oxidada gris i vermella esquitxada de liquen groc brillant. La cascada segueix a la cascada amb un brogit constant mentre l’aigua es llença en bols gegants i profunds per acabar en una escuma transparent abans de continuar el seu camí per el barranc a través de roques formades per l’aigua. Troncs despullats, amuntegats a les ribes del torrent, donen testimoni de la violència de les aigües tempestuoses. Nombrosos panells informatius expliquen la geologia i la història de les gorges i t’ajudaran a comprendre millor aquest lloc llistat. S’han trobat més de 100 tipus de falgueres en el lloc.

Maison du Lieutenant

Es tracta d’un Museu en un edifici històric dedicat a la forma de vida de les valls, així com l’agricultura de muntanya. En el cor d’un edifici històric, descobreix un centre d’interpretació sobre l’agricultura de muntanya, el seu entorn, els seus productes i el seu saber fer. Durant tot l’any, visita la Maison du Lieutenant amb la teva família, la seva exposició permanent i temporal, i explora la zona durant les nombroses activitats i excursions que s’ofereixen.

L’exposició permanent: “Agricultura de muntanya, cor del territori”, presenta un vincle entre la cultura alpina d’abans, la professió avui i els reptes de l’agricultura de muntanya per el demà. La Maison du Lieutenant ofereix una ruta escènica única dissenyada per a tots els públics. Descobreix el seu model del territori viu, el seu espai i els seus mòduls d’entreteniment educatiu, el seu contingut multimèdia, i la seva col·lecció d’objectes antics.

Exposició temporal: “Alta muntanya, una vida sota la influència”. Una exposició per descobrir o redescobrir els riscos naturals i la seva evolució enfront el canvi climàtic.

La Maison du Lieutenant és també un espai per viure i compartir. T’ofereix un complet i variat programa d’activitats, tallers o sortides durant tot l’any per a (re) descobrir la riquesa del nostre territori: el patrimoni cultural alpí, granges i pastures de muntanya, espais naturals, gustos i sabors del Mont-Blanc, coneixements tècnics, etc… Els horaris son de tots els dies els mesos d’estiu de 10:30h a 18:30h. L’entrada és gratuïta amb la tarja MBM.

Un cop arribats al poble de Les Bossons (1.012m), anirem a buscar el telecadira que ens portarà a la glacera des Bossons, a 1.425m d’alçada. El telecadira està a 1km de distancia de l’estació de tren (son uns 15 minuts a peu en direcció sud).

Amb el telecadira que surt de Bossons, puges a 1.425m, passes a prop de la glacera de Bossons i gaudeixes d’una vista excepcional de les esquerdes de la glacera.

El xalet del Glaciar de Bossons està a 5 minuts a peu del telecadira. Des de la Terrassa hi ha una fabulosa vista de la llengua terminal de la glacera i dels seracs de l’altiplà de les Piràmides. Un camí temàtic relata l’apassionant historia de la glacera. Cada rètol que es troba en el sender presenta un tema especial: la vida de la glacera, la petita edat de la glacera, l’evolució de la glacera, etc…

El xalet és el punt de partida de la caminada al xalet de Pyramides, vista de la cascada de la glacera, els seracs i les piràmides de gel.

Des d’allí, sortida de la famosa caminata de la Jonction, que et porta a les portes de l’alta muntanya, a 2.589m. La Jonction, últim promontori rocós abans del regne del gel. Punts de vista grandiosos sobre els glaciars de Bossons i de Taconnaz. J.Balmat i el doctor Paccard varen seguir aquest mateix itinerari durant la primera ascensió al Mont Blanc en el 1786.

Per menjar, els xalets del Glaciar de Bossons i de Pyramides proposen un menjar típic en un ambient únic.

Els preus del telecadira son de 13,40€ pels adults, 10€ pels nens de 5 a 14 anys, i el passi familiar oscil·la entre 35,20€ i 46,60€. Amb la tarja MBM ens surt tot gratuït. Els horaris d’obertura del telecadira son durant els mesos d’estiu tots els dies de 8:30h a 17:30h.

Haurem tingut una altra aventura amb una glacera, i ja van… unes quantes. Després d’aquest acostament en farem un parell més, ambdós al poble de Les Houches. Un cop tornats a l’estació inferior del telecadira estem a la mateixa distància de l’estació de tren que de la parada d’autobús. Aquest cop agafarem, però, l’autobús ja que Les Houches és força gran i per acostar-nos als dos remuntadors tindríem que caminar força des de l’estació de tren. Les línies del bus t’hi acosten en millor mesura. Podem agafar les següents línies:

  • Línia 1 (vermella): S’han de fer 9 parades (des de “Les Bossons” a “Bellevue”), amb una freqüència de pas de 30 minuts i una durada de trajecte de 11 minuts.
  • Línia V1: S’han de fer 9 parades (des de “Les Bossons” a “Bellevue”), amb una freqüència de pas de com a molt 1hora i 30 minuts i una durada de trajecte de 9 minuts.

Ens plantarem en pocs minuts a la parada de “Bellevue” on anirem a buscar un telefèric amb el mateix nom de Bellevue que ens portarà a la cota de 1.794m.

El telefèric et donarà la oportunitat de guanyar altura per admirar un panorama de 360º del massís del Mont-Blanc, les agulles de Chamonix, la cadena Fiz i el Aravis que et revelarà tots els seus secrets. En 5 minuts arribes a l’altiplà de Bellevue (1800m) i gaudeixes de moltes rutes de senderisme en un entorn únic enfront a la serralada del Mont-Blanc. L’accés també és possible amb el tramvia del Mont-Blanc, que puja al Niu de l’Àguila a l’estiu: el punt de partida per a l’ascensió del Mont-Blanc és a través de la famosa “Voie Normale”.

Els preus per pujar al telefèric son de 20€ pels adults, 17€ pels nens de 5 a 14 anys, i el passi familiar de 62€ (tot anar i tornar). Amb la tarja MBM ens surt tot gratuït. Els horaris de funcionament del telefèric son de tots els dies durant els mesos d’estiu i de 8:30h a 16:30h.

A dalt a Bellevue hi ha la possibilitat de fer una caminada panoràmica anomenada “Mont Lachat”, la qual és la caminada nº34 de la vall i arribes a un mirador a 2.115m de tota la serralada del Mont-Blanc. Té una durada d’anada de 2h i mitja, i la dificultat és moderada.

La nostra intenció, però, és arribar a l’altiplà de Bellevue per admirar la panoràmica de la serralada del Mont-Blanc i no fer cap tipus de caminada especial, perquè la farem en el proper pas de la ruta.

Un cop disfrutades les vistes, anirem a buscar el bus en la parada “Bellevue” que ens durà a la parada “Prarion”.

Tant la Línia 1 (vermella) com la línia V1, ens hi portaran realitzant únicament dos parades, amb un trajecte que són uns escassos 2 o 3 minuts.

El telecabina que hem d’agafar és allà mateix, s’anomena el Telecabine du Prarion, i ens durà fins a 1.900m.

El telecabina de Prarion vol atraure a tots els adeptes a la muntanya: des de l’aficionat a la mountain bike fins al vianant que vol arribar a les cimes.

Des del poble de Les Houches, el telecabina ens permet accedir a un decorat meravellós de mitja muntanya: la planície Prarion (1.900m) i el seu increïble panorama a 360º. La vista sobre el Mont-Blanc és espectacular. En el programa: passejos i senderisme fàcils així com descensos en mountain bike.

Els preus per pujar al telecabina son de 20€ pels adults, 17€ pels nens de 5 a 14 anys, i el passi familiar a 62€ (tot d’anada i tornada). Amb la tarja MBM ens surt tot gratuït. Els horaris del telecabina per els mesos d’estiu son de tots els dies de 8:30h a 16:30h.

La nostra intenció és, un cop a dalt Le Prarion, fer una caminada senzilla de 1 hora anar i tornar fins a un mirador de la vall de Chamonix, la Tête du Prarion, a 1.969m. Es tracta de la caminada nº36 de la vall, i la seva dificultat és molt fàcil.

Arribem al mirador de la vall, i les vistes son impressionants, amb el massís del Mont-Blanc en primer terme. Aquesta serà la última caminada que farem a la vall de Chamonix, per tant, ens hi podem recrear com vulguem, tenint en compte que l’últim telecabina baixa a les 16:30h.

Un cop hem baixat del telecabina Le Prarion, anirem a buscar el nostre autobús, de les línies nº1 i/o la V1. Ens portaran al Centre de Chamonix en qüestió de 16 parades amb una freqüència de pas de 30 minuts (la línia vermella nº1) i amb una durada del trajecte de 22 minuts.

Abans de marxar de Les Houches, però, volem indicar que hi ha dues atraccions que valen la pena en aquest poble. Per qüestions logístiques nosaltres no les hem fet, però aquí us les indicarem perquè si hi esteu més dies i si voleu, les pogueu fer. Es tracta del Parc de Merlet i del Musée Montagnard.

Parc de Merlet

Es tracta d’un zoològic amb animals de la zona, ideal pels nens. Des de les Houches hi ha cotxes-llançadora. En el juliol i agost es proposen animacions en francès sobre varis temes, els animals i la muntanya (informeu-vos a recepció). La sala d’exposicions acull constantment amb projecció de pel·lícules. Consulta també el programa d’aconteixements de l’estiu. La visita és lliure. Dos circuïts permeten descobrir el parc:

  • Circuït balisat en verd: És el més fàcil. Dura aproximadament 1 hora i és accessible amb cotxets de nen.
  • Circuït balisat en blau: allarga el seu recorregut en, aproximadament una hora. Convé calcular un total de 2h. Permet recórrer la totalitat del parc, amb una mica de desnivell. Va dirigit als bons caminants i no és accessible als cotxets de nens (preveieu el porta-bebès).

El Parc està obert els mesos d’estiu tots els dies de 9:30h a 19:30h, i s’ha de reservar amb antel·lació. Els preus son de 8,5€ per adults i 5,5€ pels nens de 4 a 15 anys. En el nostre cas hi arribaríem amb llançadora de vuit places des de l’estació de Les Houches, amb una freqüència de pas de 30 minuts entre les 9:30h i les 12:30h i les 14:00h a 17:00h. La tornada es fa des del parc amb una freqüència també de 30 minuts entre les hores de les 9:45h i les 12:45h i les 13:45h a les 18h. No hi ha descomptes amb la tarja MBM.

Musée Montagnard

Es tracta d’un museu etnogràfic de la vida rural i de la muntanya. El museu evoca la vida rural en la muntanya a través de la reconstrucció de peces de l’hàbitat tradicional i la presentació d’objectes etnogràfics utilitzats en el passat en la vall de Chamonix.

Exhibició permanent:

El museu Montagnard, ubicat en una de les cases més antigues de la capital, presenta una important col·lecció d’objectes etnogràfics anteriorment utilitzats en l’alta vall de l’Arve per a feines agropastorals tant en granges de poble com en xalets alpins.

Tres parts del hàbitat tradicional es reconstrueixen i donen vida al patrimoni rural local: el pele (el dormitori i la sala d’estar), la outa (la cuina) i el sarto (bodega). Dues sales alberguen exposicions temporals. En la planta baixa s’exhibeixen objectes relacionats amb el tractament de la llet, els mitjans de transport, el treball del camp i la immigració de Houchards en el segle XIX.Els preus son de 4€ pels adults, i gratuït pels menors de 18 anys. No hi ha descompte per a la tarja MBM. Els horaris durant els mesos estivals son tots els dies de 14h a les 17:45h.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *