Categories
HAUTES PYRÉNÉES

1. VIATGE D’ANADA: SAINT-LARY-SOULAN + PLA D’ADET

Sortim des de Manresa amb el nostre cotxe i agafem la carretera C-25 l’Eix Transversal i enllaçarem amb l’autovia A-2 que ens portarà a les immediacions de Lleida. Des d’allí continuarem per dins Aragó per l’autovia A-22 fins a Barbastre. D’aquí i fins a la frontera francesa per la carretera A-138, que es transformarà en la D173 a dins de França. Arribarem a la vall d’Aure per la carretera D929 que amb pocs kilòmetres ens farà arribar a Saint-Lary-Soulan. En total son uns 297 kilòmetres des de Manresa, que es fan amb unes 3 hores i 40 minuts.

La Vall d’Aure és un lloc agradable amb un temps privilegiat perquè està protegit de les pertorbacions de l’Oest. En efecte, fou preservada de la Revolució Industrial i de les guerres. La vall comença a Arreau i continua al llarg del riu “Neste” cap a Espanya. La connexió amb Espanya es fa gràcies al túnel Aragnouet – Bielsa.

La vall té molts museus, esglésies, pobles autèntics i proposa moltes activitats esportives en el respecte del desenvolupament sostenible.

Saint-Lary es va desenvolupar molt ràpidament gràcies a les grans obres després de la Segona Guerra Mundial: les obres hidroelèctriques i l’estació d’esquí.

En el dia d’avui no ens mourem de Saint-Lary, bé, quan haguem visitat el poble ens podem acostar un moment al Pla d’Adet, per observar-hi les vistes, sobretot les de la vall.

Saint-Lary-Soulan

El poble de Saint-Lary-Soulan té molts atractius. Des de la presència del centre de benestar Sensoria amb el seu espai lúdic “Le Rio”, passant pels espais museogràfics de la Casa del Parc Nacional o la Casa de l’Ós, pensats per a la família, son moltes de les activitats per a fer amb nens.

Descobrir els espais naturals, els museus, gaudir del bike-park i els recorreguts d’aventura, visitar les granges o als productors locals,… son algunes de les idees que faran les delícies de grans i petits.

De moment, en el dia d’avui passejarem pel centre de Saint-Lary, per la Rue Vincent Mir, així com per la Place de la Mairie (Ajuntament), en ple centre neuràlgic.

Place de la Mairie

El primer que ens trobarem a tocar de la Place de la Mairie, és “La Maison du Parc-National des Pyrénées”. Es tracta del centre d’informació i interpretació del Parc Nacional dels Pirineus, i val la pena la seva entrada.

Maison du Parc National des Pyrénées

L’edifici ens donarà una visió dels espais naturals protegits i de la Vall d’Aure. Hi ha exposicions permanents per descobrir la muntanya i el patrimoni pirinenc. Ofereix un espai museogràfic que presenta els diferents entorns forestals de la Vall d’Aure. En el pati exterior hi trobarem un espai sobre l’ús eco-responsable de la fusta. Es projecten pel·lícules sobre el Parc Nacional i el patrimoni natural, així com contes infantils. Una àrea de recepció i informació permet consultar documentació sobre el Parc Nacional i els recursos naturals i culturals de la vall. També es venen guies topogràfiques, mapes, llibres, camisetes, jocs, etc… Et donaran informació sobre visites guiades i reunions realitzades per monitors de guardia. L’edifici està obert tot l’any i la seva entrada és gratuïta.

Un altre de les visites imprescindibles a fer a Saint-Lary és la Maison de l’Ours, ubicada a 300 metres de distància amb l’edifici anterior. La Maison de l’Ours és un museu dedicat a l’Ós, en aquest cas a un ós anomenat Lugo. Un ós jove i entremaliat. Descobreixes el representant més bonic de la fauna pirinenca a través d’una exposició, una pel·lícula i l’espai de visionat.

Maison de l’Ours

Els horaris en Juliol i Agost son tots els dies de 9h a 12h i de 14h a 18:30h. La durada de la visita s’estima en 1 hora, i els preus son de 6,90€ pels adults i 4,90€ pels nens de 5 a 12 anys. Hi ha un pack familiar amb un 20% de descompte en les entrades.

Una visita que també val molt la pena, és la visita a la Central Hidroelèctrica de Saint-Lary. Es tracta d’una visita guiada gratuïta que es fan de dilluns a divendres. Es reserva a l’oficina de turisme de Saint-Lary.

Visita a la Central Hidroelèctrica de Saint-Lary

És una visita molt interessant per a nens i adults també. Explicacions senzilles i clares amb una gran maqueta explicativa, panells i fotografies que narren aquesta aventura que va ésser la construcció d’aquest equipament. A partir de la visita, mirareu aquestes instal·lacions elèctriques de manera diferent.

Un altre edifici que es pot visitar en el poble és l’Església de Saint Bertrand. És l’església parroquial construïda en els anys 50 del segle passat. Reemplaça a l’antiga església de Saint Hilaire ubicada en el jardí enfront a l’Oficina de Turisme. L’església està oberta tots els dies i es pot visitar. També hi ha la possibilitat de realitzar una visita detallada durant la visita al poble els dilluns a les 14h (registrar-se en la Oficina de Turisme).

Església de Saint Bertrand

Un altre edifici religiós que també val la pena visitar al poble és la Chapelle Sainte Marie, una capella romana del segle XII realitzada amb pedra bruta, construïda sobre una capella gòtica. Es van realitzar considerables reparacions en la capella en els anys 1852 i 1868.

Capella de Santa Maria

I l’últim edifici que mereix també una visita és el Balneari del poble, anomenat Sensoria Rio. És com un paradís per a joves i adults. En una font d’aigua natural a 32º, els més joves descobreixen les sensacions del canyoning, desafiant remolins, gèisers i cascades, mentres que els adults es relaxen amb llits de bombolles, dolls de massatge o en el jacuzzi que ofereix una vista panoràmica excepcional dels Pirineus.

El Balneari Sensoria Rio

Existeix una tarifa per un accés de dues hores. Estaria entre un horari de 14:30h a 20:00h. Els preus durant els mesos de juliol i agost serien de 19€ pels adults i de 14€ pels nens de 4 a 12 anys. Hi ha una tarifa familiar de 4 persones per 52€ i de 5 persones per 66€.

Com podeu comprovar, Saint-Lary-Soulan és un lloc turístic pensat per les famílies amb nens, on tot està adaptat perquè ho sigui, i les tarifes també.

A l’estiu hi ha dos remuntadors oberts a Saint-Lary: el telefèric Pic Lumière, que surt del centre de Saint-Lary i gaudeixes d’un panorama excepcional; i el telecadira Soum de Matte, que porta fins al Mountain Bike Park.

Un cop visitat el poble, la nostra intenció és agafar el telefèric Pic Lumière que ens porta fins al Pla d’Adet, a la cota 1700m. Els horaris del telefèric durant els mesos centrals de l’estiu son tots els dies de 9 a 12h i de 13:30 a 18:30h (el dilluns fins a les 19h ja que hi ha mercat en el Pla d’Adet), les sortides cada 30 minuts aproximadament. Els preus son de 9,70€ el viatge d’anada i tornada en un adult, i de 7,10€ pels nens de 5 a 17 anys. També hi ha la possibilitat de fer un sol viatge (anada) per 7,50€ pels adults i per 5€ els nens de 5 a 17 anys. Un cop a dalt, es tenen unes grans vistes del poble i de la vall.

S’observa a l’esquerra el pas del telefèric fins al Pla d’Adet, a 1700m d’alçada
Vistes pujant el telefèric Pic Lumière

Un cop visitat el Pla d’Adet i el poble de Saint-Lary-Soulan, donarem per finalitzada la jornada en el primer dia.

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (301 kilòmetres, en unes 3 hores i 55 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *