Categories
VALL D'ARAN

3. NAUT ARAN: RUTA AL SANTUARI DE MONTGARRI + TELECADIRA BLANHIBLAR + MIRADOR PANORÀMIC PIRINEUS

Una altra de les rutes mítiques de la Val d’Aran i del Naut Aran: ruta fins al Santuari de Montgarri. Aparcarem en el Pla de Beret i enfilarem una excursió clàssica fins al Santuari i el poble abandonat de Montgarri. Un cop allí, dinarem de pícnic, i a la tarda, pujarem al telecadira Blanhiblar del Pla de Beret, d’on s’obtenen unes grans vistes des dels 2.200m d’alçada. Farem una passejada panoràmica d’1 hora anomenada “Mirador Panoràmic Pirineus”, i tornarem a baixar al Pla de Beret.

La primera incursió en el Naut Aran i és per fer una de les mítiques caminades de la Val d’Aran. Anirem a Montgarri, un santuari entre l’Aran i el Pallars. Descobrirem el santuari de Montgarri i el naixement del riu Noguera Pallaresa, un indret preciós entre la Val d’Aran i el Pallars Sobirà.

La caminada és d’una dificultat mitjana, amb una distància total de 10,6km, un desnivell acumulat de 205m i un temps total efectiu de 2h i 20min. El punt de sortida i el d’arribada son al Pla de Beret.

Santuari de Montgarri

És una ruta circular de 10,6km de longitud que ressegueix el riu Noguera Pallaresa des del seu naixement al Pla de Beret fins al santuari de Montgarri, a l’extrem nord-oriental de la Val d’Aran, just al seu límit amb el Pallars Sobirà i el departament francès de l’Arieja. L’itinerari comença al pla de Beret, al costat de l’estació d’esquí de Baqueira-Beret, a la divisòria d’aigües entre la conca atlàntica i la conca mediterrània. La ruta ressegueix la Noguera Pallaresa pel vessant solell, recorrent extenses zones de pastures, prats d’alta muntanya i pinedes de pi negre fins atènyer l’històric santuari de Montgarri. El retorn es fa pel vessant obac, envoltats d’un espès bosc subalpí. El recorregut transcorre per camins amples i pistes. És un itinerari fàcil de seguir, amb poc desnivell i distància moderada. Ideal per fer amb els més petits de la família.

Mapa de la ruta a Montgarri

Comencem l’itinerari a l’aparcament del Pla de Beret (0:00h – 1.845m)(1). Ens dirigim en direcció Nord cap a darrera d’una gran nau on trobem els senyals del sender de gran recorregut GR-211, que fa la volta a la Val d’Aran.

Aparcament del pla de Beret
Tuc de Barlonguèra (2.802m) des del pla de Beret

Travessem un petit torrent i continuem per una pista que ja no deixarem fins al santuari. La pista, ampla i còmoda, ens permet gaudir del paisatge del pla de Beret, format per extensos prats on a l’estiu pasturen grans ramats de cavalls i vaques. 

Entre prats, camí a Montgarri

Anem perdent altura imperceptiblement, travessant diversos torrents que vessen les aigües al Noguera Pallaresa, que neix al pla de Beret, just a la divisòria d’aigües amb la conca atlàntica del Garona. 

Camí de la solana cap a Montgarri

Més avall ens endinsem al bosc de pi negre, típic de l’alta muntanya pirinenca i arribem a la cabana de Parros (0:35h – 1.790m)(2)

Cabana de Parros

Continuem baixant per la pista, ara per terreny obert. Després de creuar l’arriu Horcalh arribem a la borda Es de Cabau (0:45h – 1.730m)(3)

Borda Es de Cabau

Continuem entre pastures d’alta muntanya i ens trobem una creu (0:50h – 1.743m)(4), ja a les envistes del santuari de Montgarri. 

A les envistes de Montgarri
La creu

A partir d’aquí perdem altura més decididament i ens endinsem momentàniament al bosc abans de sortir a l’extensa esplanada de prats i pastures que envolta el santuari de Montgarri (1:05h – 1.645m)(5)

La Noguera Pallaresa i el Santuari de Montgarri
El refugi de Montgarri
Interior de l’església
El santuari i la Noguera Pallaresa
Des del santuari també podem visitar les restes de l’antic poble de Montgarri, ara abandonat. Per fer-ho, hem de creuar el riu i agafar la pista que surt a mà esquerra i baixa pel costat dret orogràfic del riu. Avancem en paral·lel al curs del Noguera Pallaresa aigües avall i, al cap d’uns 500m, arribem a les restes del poble. 
Fora de la ruta base: restes del poble abandonat de Montgarri
Fora de la ruta base: enllaç amb la pista que va a Alòs d’Isil des del poble abandonat de Montgarri
Fora de la ruta base: camí de tornada cap al pla de Beret des del poble abandonat de Montgarri

Després de conèixer Montgarri i el seu Santuari, ens prenem alguns moments de relax i també per dinar de pícnic, a l’entorn del Santuari.

Entorns de Montgarri i de la Noguera Pallaresa
És un bon moment per banyar-nos els peus
A dins de la Noguera Pallaresa

Continuem la nostra excursió des del santuari. Farem el camí de tornada al pla de Beret pel vessant obac de la vall. Des del santuari creuem el riu Noguera Pallaresa. Deixem de banda el camí de l’esquerra que ens conduiria fins a les restes del poble abandonat de Montgarri i ens enfilem en direcció Sud pel mig del bosc, seguint un corriol que ens condueix fins a un aparcament a la pista (1:18h – 1.707m)(6) que comunica el pla de Beret amb Alòs d’Isil. 

Camí al santuari des de l’aparcament de la pista
Aparcament a la pista

Agafem la pista cap a la dreta (Sud-Oest) i emprenem la tornada al pla de Beret per aquesta via, apta per a vehicles. 

Tornant cap al pla de Beret

La pista, que ressegueix l’obaga, va recuperant a poc a poc el desnivell que hem perdut a l’anada. Durant força estona avancem pel mig del bosc, a l’ombra dels arbres. Resseguim el vessant obac del Cap de Dossau i retornem sense presses, contemplant el paisatge forestal d’alta muntanya. 

Vista cap al vessant solà des de la pista

Més amunt, el bosc deixa pas a les pastures i arribem a les pistes d’esquí de l’estació de Baqueira-Beret i a l’aparcament del pla de Beret (2:20h – 1.845m)(1), punt d’inici i final d’aquest itinerari fins al santuari de Montgarri. 

Arribant al pla de Beret

Adjuntem els punts importants de pas de la caminada realitzada:

Finalitzada la caminada, anirem a buscar el telecadira “Blanhiblar”, el qual també es troba al mateix Pla de Beret. El seu aparcament es troba a 500 metres al sud de l’aparcament de Beret que hem fet servir per la caminada a Montgarri.

A l’estiu, des de finals de juliol a finals d’agost, el telecadira de Blanhiblar està obert de les 10h a les 18h. És una manera diferent de viure la muntanya sense neu. Els preus son de 13€ pels adults i 8€ pels nens.

Si vols portar la teva bicicleta, un adult pot gaudir d’un dia de diversió per 25€, mentres que el ticket infantil té un valor de 15€.

En el cas que vulguis degustar el menú amb plats típics de la cuina aranesa, seràs benvingut al Restaurant Pla de Beret per un ticket que inclou també el preu del telecadira, el qual té un valor de 31€ pels adults i 18€ pels nens fins als 11 anys.

Telecadira Blanhiblar

Una vegada arribem a dalt trobem unes vistes molt boniques de Baqueira, Val de Ruda i l’Aneto. També hi ha un bar on es pot prendre qualsevol cosa.

Ens trobem a 2.245m i podem escollir fer una de les quatre rutes que se’ns proposa: 3 son a peu i una és en bicicleta.

Rutes proposades
  • Ruta 1: Ruta a peu. Mirador Val d’Aran: Es tracta d’una ruta que es realitza en només 30 minuts de caminada, la qual et posa enfront a les millors vistes de tota la Val d’Aran. El camí comença des de la part superior del telecadira.
  • Ruta 2: Ruta a peu. Mirador Panoràmic dels Pirineus: Es tracta d’una ruta en la que descobriràs la major part dels pics del Pirineu, entre ells el Montarto, l’Aneto i el Parc Natural de Posets-Maladeta. Aquest tram es completa en 1 hora, per ésser un punt de major dificultat i alçada.
  • Ruta 3: Ruta a peu o amb bicicleta. Mirador Roques d’en Macià: És una excursió fantàstica que es completa en 2 hores (a peu) i pot realitzar-se en bicicleta. El trajecte d’aquesta ruta és des de la pista d’esquí del Blanhiblar fins a arribar al Pla de Beret.
  • Ruta 4: Ruta a peu. Uelhs deth Garona: És el recorregut més llarg de tots, surt des de l’àrea superior del telecadira i presenta una ruta fins el Mirador Panoràmic Pirineus. Recorre el Pla de Beret, i gaudiràs de la zona del naixement del riu Garona. Aquesta ruta es completa en aproximadament unes 3 hores i et porta de tornada a l’estació inferior del telecadira.

Com hem dit en anterioritat, la nostra intenció és realitzar la ruta nº2 (Mirador Panoràmic dels Pirineus). Si estiguéssim molt cansats per la caminada anterior a Montgarri, ho podríem deixar en la ruta nº1 (Mirador Val d’Aran).

Vistes des de dalt el telecadira Blanhiblar

Realitzada la visita al mirador panoràmic dels Pirineus, ens en tornarem amb el telecadira al Pla de Beret a buscar el cotxe i enfilar el camí de tornada a Vielha.

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (45,80 kilòmetres, en 1 hora i 6 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *