Categories
QUEBEC

5. Tadoussac: Ruta Tadoussac – Lac Saint-Jean

Estem a punt de començar un dels dies més complets que tindran les vacances al Québec. La nostra intenció d’avui és arribar al Lac Saint-Jean per la riba nord del Fiord de Saguenay, i retornar a Tadoussac per la riba sud del Fiord de Saguenay. Es tracta de passar el dia sencer per a visitar el Parc Provincial de Saguenay, que protegeix tot el territori a ambdós costats del Fiord de Saguenay. Amb 105 kilòmetres de longitud i 300m de profunditat, és un lloc impressionant, amb aigües fosques i de tons molt particulars. Pel camí, farem algunes aturades força interessants en alguns miradors, poblets i atraccions naturals que ens trobarem. Comencem.

Riba nord del Fiord de Saguenay

El riu Saguenay flueix pel fiord més al sud de tota Nordamèrica. Es va formar a finals de la última glaciació, fa més de 10.000 anys, quan la pressió del gel va llaurar una esquerda enorme sobre la gran massa rocosa. El fiord destaca per les seves aigües fosques, de fins a 300 metres de profunditat, que avancen uns 155 kilòmetres entre penya-segats de quasi 300 metres d’alçada. Degut a aquestes dimensions, creuers de port oceànic penetren riu endins fins al petit municipi de La Baie.

Igual que els creuers, nosaltres us proposem remuntar el riu Saguenay fins al llac Saint-Jean per gaudir del bell paisatge que discorre per els seus marges, intentant descobrir si alguna balena s’ha animat a deixar la llera del Sant Llorenç per la del Saguenay.

La primera aturada que podem realitzar, és en el petit poble de L’Ansé de Roche, a 25,5km de Tadoussac. Es tracta d’un emplaçament ideal per observar el fiord.

Vistes des de l’Ansé de Roche

Serà una aturada ràpida, perquè el llogaret és molt petit i l’”únic” que s’ha de contemplar son les delicioses vistes al fiord de Saguenay.

Aquest parc marí que hem comentat abans, abarca tot el fiord de Sagenay, incloent els penya-segats i els boscos propers. Una forma de recórre’l és amb cotxe, parant en els miradors.

Seguidament continuarem la ruta i ens aturarem al cap d’uns 15 minuts a la Baie-Sainte-Margueritte, on hi ha un dels millors miradors de belugues. Es tracta d’un Centre d’Informació del Parc, en el qual ens podran prestar prismàtics i ens explicaran històries sobre els cetacis. Consulteu l’horari en l’oficina de turisme de Tadoussac. És un lloc increïble on ens hi passarem el temps que necessitem per poder veure-les.

Baie-Sainte-Margueritte

El poble de Val-Jalbert

I continuarem amb la nostra ruta fins ben bé al llac de Saint-Jean, admirant pel camí, els immensos paisatges del fiord de Saguenay. La nostra intenció és arribar a la Vil·la Històrica de Val-Jalbert, que es troba propera al llac Saint-Jean. Des de la Baie-Sainte-Margueritte fins el “Village Histórique de Val-Jalbert” hi ha un xic més de dues hores de cotxe, per a gaudir de l’impressionant paisatge del fiord. Ens anirem aturant allà on ens ho demani el cos.

Le Village historique de Val-Jalbert

Es tracta d’una visita a un museu a l’aire lliure. Experimentaràs la vida com era en els anys 20 del segle passat, en una genuïna ciutat empresarial completa amb quaranta o més edificis originals de l’època. El convent-escola, el magatzem de rams generals i la fàbrica de cel·lulosa abunden en secrets que seran revelats per molts pintorescs personatges.

Carrer principal de la vil·la, amb els corresponents personatges

Amb la teva família, amics o grup, descobriràs com vivia la gent en aquest poble ultramodern on, vint-i-cinc anys abans que la resta d’habitants de la província de Québec, tenien el luxe de l’electricitat i l’aigua corrent.

Le Village de Val-Jalabert

A més a més, a part del poble, hi ha unes poderoses cascades que per si soles ja serien un motiu de visita. Es tracta de les poderoses cascades de Ouiatchouan, més altes que les cascades del Niàgara. Et pots col·locar a la plataforma de vidre del nou i espectacular mirador, ubicat en el cor de les cascades.

L’entrada inclou l’ascensió en telefèric fins al punt més alt de la cascada.

Vistes des del telefèric de Val-Jalbert
Cascada Ouiatchoan

Gaudeix d’un dels molts tours disponibles, amb temes que van des de lo tradicional fins a lo tecnològic, o consulta les activitats culturals, recreatives i esportives que estan esperant a ésser descobertes.

L’horari d’obertura del recinte en els mesos d’estiu és de 9 a 18h, i els preus son de 33,05$ pels adults, i 14,79$ pels nens entre 3 i 17 anys (hi ha una tarifa familiar a 74,80$ per si interessés).

Le Village de Val-Jalbert

El poble fou fundat en el 1901 per Damase Jalbert, qui va considerar que era el lloc ideal per instal·lar una fàbrica de cel·lulosa, ja que podia recollir l’energia per el funcionament de les màquines de la producció per les cascades en el riu Ouiatchouan.

Lamentablement, en el 1927 la fàbrica va anunciar el tancament degut a la reducció de la demanda de cel·lulosa. Els costos per modernitzar la fàbrica i convertir-la en productora de paper eren tant grans que va cessar la seva activitat per sempre.

En aquell moment, unes 950 persones habitaven el poble. Tots els treballadors disposaven de cases aportades per l’empresa en l’entorn de la fàbrica. Poc a poc, varen anar marxant tots els habitants, fins que en els primers anys de la dècada de 1930 es va quedar el poble buit.

En el 1960, la Oficina de Turisme de Québec va comprar el lloc i des de llavors l’administra com un lloc de turisme. Es varen realitzar treballs de restauració i de rehabilitació de diversos edificis. Es va millorar el sistema de clavegueram i va incloure-hi l’electricitat.

En l’any 1996, aquest poble va rebre la denominació de lloc històric de Canadà. En l’actualitat dona feina a unes 40 persones i rep uns 60.000 visitants per any. La vil·la obre des de finals de maig fins a principis d’octubre.

Vistes des de lo alt del telefèric de Val-Jalbert

La vil·la històrica de Val-Jalbert és petita. Només es necessita mig dia per completar la visita. Després de pagar l’entrada, pots optar per pujar a un autobús que recorre quasi tota l’extensió del poble mentres un guia explica la seva història en anglès i francès. Disposen de fulletons en espanyol.

El recorregut de l’autobús finalitza en la fàbrica, on està el restaurant i el mirador de la cascada. A partir d’aquí ets lliure de visitar el poble al teu aire. Pots tornar a agafar l’autobús per tornar, però el camí no és gaire llarg i segur que prefereixes explorar una mica.

L’entrada al complex inclou, com hem dit, l’ascensió en telefèric fins al punt més alt de la cascada, des d’on es pot contemplar l’extenció del poble i la seva pintoresca ubicació entre boscos.

A més, hi ha un curt camí de taulons de fusta que et porta enfront de la cascada Maligne, més petita que l’anterior, però rodejada de boscos.

Cascada Maligne

És un lloc molt tranquil, que pot ser visitat amb nens ja que per ells és una aventura entrar i descobrir tots els detalls de les cases antigues o passejar entre les abandonades.

Algunes de les cases dels treballadors s’han desmoronat degut al pas del temps i la falta de manteniment. Hi ha barris sencers enderrocats, però queden altres moltes en peu. Les millor conservades estan en les avingudes Dubuc i Tremblay. Son cases grans, amb escales en l’entrada i un llarg porxo. Son molt boniques.

Tenien un petit saló i una cuina en la planta baixa. I en la part superior les habitacions. Algunes cases poden ser visitades. A altres és millor no acostar-s’hi.

En la zona central del poble hi ha l’església i l’escola, un edifici de dues plantes que regentaven unes monges. Es pot visitar i veure com eren les aules i les habitacions de les docents.

És habitual trobar actors enmig del poble, que ficats en el seu paper et faran, en francès, alguna pregunta impertinent sobre la indumentària o el motiu de la teva visita.

Barri a la vil·la de Val-Jalabert

En el molí, on para l’autobús, hi ha un restaurant amb diferents tipus de menús. Junt a la mansió principal també hi ha una cafeteria. Però pots portar menjar preparat, si vols. No està prohibit entrar menjar i és un lloc propici per prendre algo enmig de la visita, en un banc o sobre la gespa.

Durant la restauració del poble, l’Oficina de Turisme va aprofitar per convertir en allotjament algunes de les antigues cases, sense fer-los-hi perdre ni un xic del seu estil de l’època. Aquestes cases estan ubicades en el centre del poble, junt a la cafeteria i la boutique. Un xic més endavant hi ha un parc infantil i enfront està l’escola junt al riu.

En la pàgina web de Val-Jalbert (Village historique de Val-Jalbert | Destination touristique (valjalbert.com)) es poden reservar els allotjaments dobles o familiars, que també inclouen un sopar i/o un dinar en el Restaurant du Moulin. Hi ha varies opcions i també un càmping, molt més econòmic.

Encara que lo atractiu d’aquest lloc és poder allotjar-se en les cases antigues i dormir amb el sò del cop de l’aigua de fons.

Casa rehabilitada al poble de Val-Jalabert

Lac Saint-Jean

Deixarem la decisió d’entrar a visitar el poble de Val-Jalbert a cadascú. Alguns ho trobaran agosarat en un dia amb tants kilòmetres de cotxe, i d’altres hi voldran accedir encara que sigui per unes poques hores. Deixem llibertat perquè cadascú decideixi. També s’ha de pensar que val la pena la visita únicament per veure la cascada Ouiatchoan…

De Val-Jalbert ens acostarem als pobles de Roberval o de Chambord, per visitar-los o únicament per contemplar la seva estampa en la ubicació al costat del llac Saint-Jean.

Roberval, en el Llac Saint-Jean

Amb els seus 230 kilòmetres de perímetre, el Lac St-Jean és un destí estiuenc molt popular entre els habitants de les ciutats de Québec i Montréal. Constitueix un veritable oasis de tranquil·litat, amagat sota els enormes boscos d’avets que cobreixen tot el centre de la província. Petits pobles com Chambord o Roberval, i varies platges circumden aquest llac d’aproximadament 1000km², instal·lat en un antic cràter que alimenten múltiples rierols abans de desaiguar en el Saguenay.

El llac St-Jean és perfecte per nedar, acampar en les seves platges i donar llargs passejos junt a la seva riba. A lo llarg de tot l’any acull diversos festivals, especialment a l’estiu, com en el que té lloc en el poble de Dolbeau, amb “rodeos” al més pur estil de l’Oest.

Riba sud del Fiord de Saguenay

I d’aquí, lo millor que podem fer, és enfilar la ruta de tornada per la riba sud del fiord de Saguenay. Uns 159 kilòmetres més a l’est del fiord (un xic més de dues hores recorrent-lo tranquil·lament i parant als miradors que més agradin), treu el cap el Cap-Trinité, un penya-segat de 320 metres des d’on es gaudeix d’una meravellosa vista sobre el fiord. Per arribar-hi s’ha d’agafar el trencall a mà esquerra a la carretera 170 a l’alçada de “Rivière-Eternité”. D’aquí farem uns 8,5 kilòmetres fins a la Baie-Eternité, que és d’on arrenca el camí cap al penya-segat.

El fiord de Saguenay, des del Cap-Trinité

A Baie-Eternité estem en el Parc National du Fiord-du-Saguenay, on ens hi trobarem també un Centre de Visitants. En el mateix centre, podem demanar informació de com accedir al Cap-Trinité, o també, demanar informació de com arribar a la famosa estàtua de la Notre-Dame-du-Saguenay. Per arribar en aquesta última, s’hi arriba pel Sentier de la Statue, el qual son entre 2 i 3 kilòmetres a caminar des del Centre de Visitants. Si tenim temps i podem, val la pena acostar-nos-hi (a qualsevol de les dues fites: al Cap-Trinité i/o a l’estàtua de la Notre-Dame-du-Saguenay).

Notre-Dame-du-Saguenay, ubicada a mig penya-segat
Notre-Dame-du-Saguenay

En fi, aquesta és l’”única” atracció que proposaríem visitar en la riba sud del fiord, però quina una! Pot ésser tota una aventura arribar-hi.

Després d’això, continuarem la nostra ruta fins a Baie-Sainte-Catherine, que és on agafarem el ferry gratuït que ens durà de tornada a Saguenay.

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, amb la indicació del kilometratge realitzat i el temps (524km i 6h i 58min):

Ja hem dit anteriorment que seria un dia molt complet. Realment ens podem estar fins a 7 hores conduint. El motiu és la visita al llac St-Jean i al poblat històric de Val-Jalbert. Creiem que aquestes atraccions valen la pena, i si trobeu que és massa tirada per fer en un sol dia, podem partir aquesta ruta circular en dos dies i dormir en un allotjament a la zona del llac St-Jean. Que cadascú opini què li resultaria millor…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *