Categories
ALSÀCIA

Dia 3: Mutzig Fort + Château de Guirbaden + Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler + Obernai + Sanctuaire du Mont Sainte-Odile

I en el nostre tercer dia a Alsàcia, deixarem Estrasbourg per començar la roadtrip pel territori. Durant el matí visitarem varis elements i fortaleses defensives, iniciant-nos en el Mutzig Fort amb una relació molt estreta amb la Primera Guerra Mundial, el Château de Guirbaden, una visita a les ruïnes d’un castell del segle XI, i acabarem el matí visitant l’únic Camp de Concentració nazi en territori francès. Després ens acostarem al poble d’Obernai, on ens introduïrem a l’encant i l’arquitectura de la regió. L’últim atractiu que ens quedarà serà la visita al Santuari del Mont de Sainte-Odile, el lloc de peregrinació més important a Alsàcia, on contemplarem, a part del monument, unes increïbles vistes de la regió. Així finalitzarem el dia, en un nou allotjament, ubicat al poble de Sélestat.
Índex:
1. Mutzig Fort
2. Château de Guirbaden
3. Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler
4. Obernai
5. Sanctuaire du Mont Sainte-Odile

1. Mutzig Fort

Sortirem d’Estrasbourg en direcció al municipi de Dinsheim-Sur-Bruche, ubicat a 31,7 kilòmetres a l’oest d’Estrasbourg. La nostra intenció és visitar el Mutzig Fort, un antic fort que té una relació molt estreta amb la I Guerra Mundial. I és que en el seu moment, ammí per el 1914, era una de les fortificacions més grans d’Europa i la més poderosa de l’imperi alemany de l’època. Si t’agrada l’arquitectura bèl·lica, els búnkers i recórrer llocs que expliquin històries, estic convençut de que aquest fort t’agradarà.

Mutzig Fort

L’entrada per visitar el Mutzig Fort costa 12€ per persona (un pèl cara), i l’horari d’accés és de 10:00 a 17:00 hores cada dia. Tingues en compte que si fas la visita guiada (es pot recórrer el fort per lliure si ho prefereixes), necessitaràs almenys un parell d’hores per visitar-lo. Adjunto la seva pàgina web perquè puguis tenir més informació.

Mutzig Fort

2. Château de Guirbaden

Per introduïr-nos també en el món dels castells d’Alsàcia, aquesta propera visita pot ser molt interessant. Deixat el Mutzig Fort ens acostarem al municipi de Mollkirch on es troben les ruïnes d’un imponent castell del segle XI, el Château de Guirbaden.

Château de Guirbaden

També s’ha de dir que anomenar-lo castell és ésser un xic optimista, perquè lo què pots visitar és bàsicament lo què queda d’ell, que no és molt. Tanmateix, és una visita curta i interessant si tens alguna estona lliure en el teu viatge per Alsàcia. I és que aquí on el veus, en la seva època, allà pel segle XI, fou un dels castells més grans i imponents de la zona. Adjunto la seva pàgina web.

3. Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler

Deixem el castell i ens acostarem a l’antic Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler. Es troba al municipi de Natzwiller. Cal dir que amb aquesta visita potser trenquem una mica la màgia d’aquest viatge de conte, però s’ha de saber que també aquí va arribar el terror del nazisme. Visitar aquest tipus de llocs és algo molt personal, però la veritat és que a nosaltres ens sembla imprescindible conèixer a fons la nostra història més terrible per evitar repetir-la.

Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler
Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler

Obert a l’1 de maig de 1941, aquest camp de concentració fou un dels primers que els aliats varen descobrir segons anéssin recuperant-los-hi terreny als nazis. A més de les tortures típiques de les SS, a Struthof-Natzweiler també es duien a terme experiments amb éssers humans. Quan el visitis reserva almenys un parell d’hores per poder veure també el museu i les exposicions. La visita costa 8 euros per persona i obre tots els dies de 9:00 a 18:30 hores. Adjunto la seva pàgina web.

Memorial del Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler

4. Obernai

Deixem l’antic Camp de Concentració força impactats i corpresos per lo què havia de ser aquell lloc, i ens dirigim al primer dels poblets que volem visitar de la regió d’Alsàcia. Es tracta de Obernai, un poble que no serà el més bonic d’Alsàcia, però és una bona introducció a l’encant i a l’arquitectura de la zona. Lo bò que té Obernai és que es troba de camí des d’Estrasbourg a la zona en la que es troben tots els pobles més famosos d’Alsàcia, per lo que si tens temps és una parada interessant.

Obernai

A més, Obernai és una de les parades importants si estàs fent la ruta del vi d’Alsàcia. Si finalment et decideixes a visitar aquest poble, especialment bonic en primavera, no et pots perdre la Plaça del Mercat, lo què queda de l’antiga Muralla i la Reconstrució del seu Pou Renaixentista. Obernai té un gran patrimoni arquitectònic, amb la plaça central del Mercat com a gran referent. A més, té un dels mercats de Nadal més importants d’Alsàcia, en el que es dedica una part als productes típics gastronòmics com el formatge, la xocolata, el foie gras o el vi, i l’altra part a articles de Nadal com pessebres, decoració pels avets i regals de tot tipus.

Obernai

Per aparcar, veureu que us fan deixar el cotxe a l’entrada del poble, i en pocs minuts arribaràs al Centre Històric. Com hem dit abans, passeja pel carrer principal i arribaràs a la Place du Marché. Gaudeix del bon ambient del poble i ves a visitar l’església de Sant Pere i Sant Pau.

5. Sanctuaire du Mont Sainte-Odile

I per acabar amb les visites programades del dia, ens acostarem al municipi de Ottrott, per arribar-nos al Sanctuaire du Mont Sainte-Odile. El Mont Sainte-Odile es troba a meitat de camí entre Estrasbourg i Colmar i és el lloc de peregrinació més important d’Alsàcia (rep milers de visitants cada any). Tanmateix, lo més interessant d’aquesta visita en la nostra opinió son les vistes de la zona que s’obtenen des d’allí. En un dia clar, podràs veure inclús la Selva Negra.

Mont Sainte-Odile

El santuari es pot visitar gratuïtament i per lliure, encara que també tenen audioguies disponibles i fan visites guiades. En la visita no et pots perdre la Basílica ni la infinitat de capelles repartides per el recinte. La visita al convent recorre diferents capelles decorades amb mosaics bizantins i la tomba de la patrona.

Mont Sainte-Odile

Per cert, sabies que Santa Odília és la patrona de la regió? El Mont Sainte-Odile es troba a 763 metres d’alçada. Des de lo alt, tindràs unes vistes fabuloses de l’Alsàcia i de la Selva Negra. Si hi vas en un dia clar, l’exterior del convent és una absoluta meravella. Adjunto la seva pàgina web perquè disposeu de més informació. Finalitzada la visita anem a buscar el nostre campament base (allotjament) ubicat en el poble de Sélestat.

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia (hem recorregut 152,00 kilòmetres en unes 3 hores i 1 minut):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *