Categories
DOLOMITES

Dia 5: Viel dal Pan + Paso Sella + Paso de Gardena. Nit a Castelrotto

I amb moltes ganes comencem aquest cinquè dia als Dolomites. Avui farem una de les seves millors caminades, la Viel dal Pan, que també és una de les rutes senderistes més famoses. Realitzada la caminada continuarem la nostra ruta pels principals colls i passos de la zona, trobant-nos primerament amb el Paso Sella (on tindrem vistes del llegendari Sassolungo, un fotogènic massís de 3 pics), i després amb el Paso de Gardena, on tindràs una de les millors vistes dels Dolomites. Serà l’hora de desplaçar-nos al poble de Castelrotto per a buscar el nostre allotjament, ja pensant en el dia següent.
Índex:
1. Viel dal Pan
2. Paso Sella
3. Paso de Gardena

1. Viel dal Pan

Encara que ja l’haguem vist, sobretot en el dia anterior en la Terrazza delle Dolomiti, avui podem dir que anirem fins al Mirador de la Marmolada. La ruta de senderisme Viel dal Pan és fàcil i bonica tot junt. Surt des de lo alt del Paso Pordoi i posa rumb al refugi de Viel dal Pan per un camí ample i senzill, apte per a tots els públics. Tot el trajecte ofereix vistes meravelloses de la Val di Fassa i de la muntanya més alta amb l’únic glaciar dels Dolomites: La Marmolada.

La Marmolada i el refugi Viel dal Pan

A prop ja del refugi, un sortint en el camí fa les vegades de balcó natural. La perspectiva que s’observa del glaciar i de la textura de la roca en tons plata per sota del front de gel és al·lucinant. Per nosaltres, un dels llocs imprescindibles dels Dolomites, amb una recompensa enorme i molt poc esforç. Al refugi pots arribar-hi en aproximadament hora i mitja o dues hores, i retornar pel mateix camí segons aquest track que adjunto. Però, si disposes de més temps, hi ha una ruta circular suspesa per la vessant de la muntanya sobre el Lago Fedaia que suma uns 14 kilòmetres i prop de 5 hores de caminada, una passada!

Viel dal Pan

Amb unes vistes úniques a la Marmolada, la muntanya més alta dels Dolomites, aquesta caminada és una de les més conegudes de la zona ja que promet unes vistes úniques, no només a la “reina dels Dolomites” sinó també a tota la zona del Val di Fassa. Amb 7 kilòmetres (anada i tornada) i recorrent un terreny pràcticament pla en la seva totalitat, excepte la primera part que té una pendent un xic acusada, creiem que aquesta és una de les primeres caminades que has de fer per endinsar-te en els Dolomites.

Trekking Viel dal Pan

Si véns de més lluny, un cop hagis deixat el cotxe en el pàrking dels voltants de l’Hotel Savoia (en el nostre cas l’Hotel ja s’ocupa que tinguem plaça de parking), en el Paso Pordoi a 2.200 metres d’altitud, hauràs de seguir el sender 601 direcció al Refugi Viel dal Pan. Per orientar-te et recomanem fixar-te en una petita església, que normalment obre a mig matí (et recomanem que hi entris a la tornada ja que és preciosa per dins). Un cop passis aquesta petita església i arribis a la zona més alta del sender, et trobaràs amb el Rifugio Sass Becé a més d’unes vistes úniques al Sasso Becé. Un cop aquí tens dues opcions, continuar pel camí que té més pendent (és més curt però més dur) o envoltar el turó (un sender una mica més llarg però més pla). No et preocupis ja que ambdues opcions conflueixen en el mateix punt una mica més enllà i des de les dues podràs gaudir del Grup del Sassolungo.

Viel dal Pan

Passada aquesta primera zona que és la més cansada per la pendent inicial, començaràs a tenir les primeres vistes de la Marmolada. Recorda que només has de seguir la senyalització del sender 601 Viel dal Pan. No té pèrdua i a partir d’aquí el camí és bastant ample, discorre per terreny pràcticament pla i no presenta cap tipus de dificultat. A mesura que vagis avançant i quan comencis a veure a la llunyania el refugi Viel dal Pan, no et perdis a la dreta, un sortint amb unes vistes impressionants de La Marmolada, a més dels glaciars i les vistes a lo lluny, del Lago di Fedaia.

Trekking Viel dal Pan, amb el Lago Fedaia a l’esquerra i el glaciar de La Marmolada a la dreta
Trekking Viel dal Pan

Una mica més enllà i després de continuar el sender, que discorre a través d’uns ondulants turons, arribaràs al Refugi Viel dal Pan, un moment perfecte per gaudir de les vistes des de la seva terrassa prenent algo i, si és l’hora de menjar, aprofitar per provar uns deliciosos canardeli amb goulasch que són aliment per l’estómac i l’ànima. Un cop hagis descansat, tocarà recórrer el camí de tornada recorrent el mateix sender.

Refugi Viel dal Pan

Com ja hem dit abans, la ruta son 7 kilòmetres (anada i tornada) i el temps per recórrer-lo és d’unes 4 hores contant 30 minuts de parada en el refugi per a menjar. La dificultat és mínima ja que el 90% del sender discorre a través de terreny pla. L’única part més cansada és la primera, que comença amb una pendent acusada i al final que hi ha una lleu pendent per arribar al refugi.

Refugi Viel dal Pan

També com hem dit abans, per a fer aquest trekking et recomanem aparcar en el parking habilitat del Paso Pordoi, al costat de l’Hotel Savoia. Hi ha una zona gratuïta de parking, habilitada per a visitants. En la zona de pàrking hi ha varies botigues de souvenirs a més de varis restaurants i bars en els qie pots menjar-hi, prendre algo o inclús, comprar algo per fer un pícnic durant la caminada.

Refugi Viel dal Pan i La Marmolada

2. Paso Sella

Retornats al Paso Pordoi, anirem a buscar el cotxe i ens acostarem al pròxim punt de la nostra ruta del dia, que no és més que el Paso Sella. Es troba a uns 13 kilòmetres que es fan en uns 23 minuts, això si no vols aturar-te a fer fotografies del paisatge. Primer agafem la carretera SS48 que ens fa baixar la muntanya fins a la Vall di Fassa, i després pugem amb la carretera SS242 fins al Paso Sella.

Grup del Sassolungo des del Paso Sella

És un port de muntanya aclaparador. Les vistes des de dalt del Paso Sella en dies clars son impressionants. I poc més a dir, ho tens que veure en persona. El Pas de Sella té 2.244 metres d’alt, i és el més alt dels Dolomites i probablement, és el més espectacular. Des d’aquí tindràs unes vistes úniques del Grup del Sassolungo, compost per el Sassopiatto, els Cinque Ditta i la Punta Grohmann, a més de 3.100 metres d’altura, a més del Grup Sella amb les seves torres, el Sass Pordoi, la Marmolada i el Val di Fassa.

Paso Sella

Des d’aquest port comencen varies rutes de senderisme com la que envolta el massís i que té una longitud de 17 kilòmetres i un desnivell de quasi 1.000 metres, encara que lo millor és agafar un petit telecabina que et portarà fins la part més alta des d’on podràs gaudir de les vistes. Això tenim pensat fer un cop aparcat el cotxe en el Paso Sella: agafar el “Telecabina Gondelbahn Forcella del Sassolungo”.

Telecabina Forcella del Sassolungo

L’horari de funcionament del telecabina és tots els dies d’estiu de 8:15 a 17:00 hores. El preu del viatge és de 30€ l’anada i tornada pels adults, i 23€ l’anada i tornada pels menors de 16 anys. Adjunto la seva pàgina web perquè tinguis més informació.

Telecabina Forcella del Sassolungo
És important saber que les sinuoses i estretes carreteres que porten als passos de muntanya dels Dolomites acostumen a estar plenes de ciclistes i motociclistes, per lo que si et trasllades en cotxe, s’ha d’extremar al màxim la precaució i no aparcar en els marges de la carretera si no estan habilitats.

3. Paso de Gardena

Ens desplacem amb cotxe fins al pròxim dels passos mítics, el Paso de Gardena, ubicat a 10 kilòmetres al nord-est del Paso Sella (s’hi arriba en uns 17 minuts aproximadament), baixant la carretera SS242 i pujant després la SS243. Si algo tenen els Alps italians son ports de muntanya a gran altura i tots ells d’una espectacularitat difícil d’igualar. Pots accedir-hi per carretera, per senders o per remuntadors, telecadires i tot tipus d’enginys mecànics. Son ideals per començar rutes de senderisme, fer bicicleta, practicar escalada o simplement conduir per ells admirant els impressionants paisatges.

Paso de Gardena

El Paso de Gardena (2.121m) comunica la vall del mateix nom amb el Val Badia. La nostra idea, a part d’aparcar el cotxe en l’aparcament habilitat i gaudir de les vistes (vistes excel·lents al massís del Sella, al Parc Natural Puez-Odle i al Grup Sassolungo, grans clàssics del perfil dolomític), és caminar una mica per l’entorn i anar a trobar la preciosa capella de Sant Maurici, que es troba aproximadament a uns 12 minuts a peu del mateix Paso.

Capella de Sant Maurici, al Paso de Gardena
Capella de Sant Maurici, al Paso de Gardena

Com ja sabeu, el Paso de Gardena que connecta les valls de Val badia i la Val Gardena, és un altre dels passos de muntanya més bonics que veure en els Dolomites. Des d’aquest punt gaudiràs d’una de les millors vistes dels Dolomites, amb el massís del Sella i el Sassolungo de fons, a més de poder completar diferents rutes de senderisme i vies ferrates, pels més valents.

Paso de Gardena

La nostra intenció és la mateixa que en el Pas del Sella, un cop haguem deixat el cotxe en un aparcament habilitat (aquí hi ha poques places) i fer una petita caminata pels miradors dels voltants sense completar cap ruta de senderisme. Hem de tenir en conte que un bon moment per observar les muntanyes dels Dolomites és al capvespre quan la roca dolomita (calcària de magnesi) adquireix tonalitats de color rosa segons l’incidència dels rajos del sol. El Paso de Gardena és el lloc ideal per “esperar” aquest capvespre i gaudir-lo.

Paso de Gardena
Una alternativa a la ruta del dia d’avui, és fer un dels tours dolomítics amb cotxe més famosos, que també es pot recórrer en bicicleta o en moto, per una carretera que connecta cinc dels passos de muntanya més icònics dels Dolomites: Paso de Sella; Paso Pordoi; Paso Fedaia; Paso Falzarego; i Paso de Gardena. Mentres recorres la carretera podràs veure les cimes del grup del Sassolungo, el grup Sella, la Marmolada, les Tofane i les Conturines. A més, i per si això no fos suficient, aquesta carretera és la que es recorre varies vegades a l’any en diferents proves de ciclisme com la famosíssima “Maratona de les Dolomites” que es celebra cada any en el mes de juliol.
Com hauràs vist, en les propostes de rutes pels Dolomites ja hem inclòs a tots els passos indicats en aquest apartat, però alguns en diferents dies. Si vols, es pot recórrer la carretera completa per passar pels 5 i fer el total del recorregut en el mateix dia. Aquesta pot ser una gran opció pels viatgers que estiguin fent un viatge sense incloure caminades i poden invertir més temps en les carreteres escèniques. Si no fas cap ruta de senderisme en les zones dels passos, amb 15-30 minuts en cadascun d’ells podràs gaudir de les vistes. En cadascun dels passos de muntanya et trobaràs parkings habilitats (gratuïts) en els que podràs deixar el cotxe per gaudir dels miradors. A més, en tots ells hi trobaràs botigues de souvenirs a més de restaurants o cafeteries per fer una aturada en el camí.

Adjunto un mapa de google maps amb aquesta opció alternativa de recórrer els 5 ports de muntanya de cop (total de 122 kilòmetres i 3h i 9 minuts sense comptar amb les aturades als Passos):

I per finalitzar amb la ruta del dia només faltarà que ens arribem al poble de Castelrotto, que es troba a uns 30 kilòmetres a l’oest de Paso de Gardena (es recorre amb uns 45 minuts aproximadament). Serà el punt on l’endemà començarà la nostra visita.

Adjunto un mapa de google maps amb la previsió de la ruta del dia feta amb cotxe, sortint des de l’allotjament del Paso Pordoi i acabant a l’allotjament de Castelrotto, a punt pel dia següent, i amb els principals atractius del mateix (després de 53,30km i de 1 hora i 26 minuts de ruta):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *