Categories
DOLOMITES

Dia 6: Castelrotto + Església de San Valentino + Alpe di Siusi. Nit a Compatsch

Arribem al sisè dia de les vacances i ens llevem al poble de Castelrotto. Començarem visitant el poble de Castelrotto, que es troba als peus de l’Alpe di Siusi. Passejarem pel seu centre històric i observarem les façanes pintades al fresc. Després de Castelrotto ens acostarem, de camí a Alpe di Siusi, a l’església de San Valentino, del segle XI amb un bonic campanar i frescos medievals en el seu interior. Finalment, ja a la tarda, anirem a conèixer l’altiplà alpí més gran d’Europa. Aparcarem el cotxe al pàrking de Compatsch, que ja estarà allà on passem la nit. Per la tarda-vespre caminarem per una famosa ruta de senderisme que ens portarà fins a un gran mirador, sota uns grans paisatges de praderies verdes esquitxades amb cabanes de fusta.
Índex:
1. Castelrotto
2. Església de San Valentino
3. Alpe di Siusi

1. Castelrotto

A més de rutes de senderisme, llacs de colors intensos i muntanyes calcàries impactants, els Dolomites ofereixen una bona mostra d’arquitectura típica alpina. Hi ha infinitat de poblets tant bells com Castelrotto. Una petita localitat en la que hi destaca el seu impressionant campanar de 82 metres d’altura i meravelloses casetes de façanes pintades. Aquest poble està ubicat molt a prop del desviament cap a Alpe di Siusi, per lo què et recomano que et reservis una mica de temps per a recórrer el seu centre històric. Nosaltres ens agafarem el temps necessari durant tot el matí, i anirem molt de “tranquis”.

Castelrotto

Ubicada en la província de Bolzano, aquesta petita localitat, a les portes d’Alpe di Siusi, pot ser una aturada perfecta pels viatgers que visiten aquesta zona o inclús, com a punt per allotjar-se si no vols fer-ho a Compastch. La zona centre de la localitat és bastant petita per lo què el podràs recórrer fàcilment en menys d’1 hora si vols.

Façanes a Castelrotto

Et recomano que comencis la visita per Krausenplatz (Piazza Krausen), que és la zona més cèntrica i, des d’aquí, anar recorrent els carrerons que envolten la plaça i estan esquitxats de casetes d’arquitectura tradicional. Com hem dit, el mínim segons nosaltres a destinar-hi a la seva visita és d’1 hora, i pots deixar el cotxe en el pàrking que hi ha a la carretera general d’accés a la localitat (pàrking de pagament). Nosaltres, a l’haver-nos allotjat aquí, ja ho vam preveure.

Castelrotto
Castelrotto, la nit anterior
Castelrotto

2. Església de San Valentino

Vist Castelrotto, no ens dirigirem cap a les praderies d’Alpe di Siusi sense passar abans per un lloc molt especial: l’Església de San Valentino. Està ubicada en un paratge natural d’excepció, a les portes d’Alpe di Siusi, aquesta és una de les esglésies més conegudes dels Dolomites i això no és una simple casualitat ja que les vistes d’aquesta, amb les muntanyes en l’horitzó, son bellíssimes. L’església es troba a 2,2 kilòmetres al sud de Castelrotto, pràcticament a les seves afores.

Església de San Valentino

Per arribar fins a ella has de saber que, encara que hi ha gent que ho fa, està totalment prohibit aparcar en els marges de la carretera d’accés a Alpe di Siusi. Ni tant sols per estar-hi un moment i fer-te una foto. Igualment està prohibit accedir a l’església pels camins que surten de la carretera d’accés a Alpe di Siusi. Aquests son camins particulars i la gent local, després de les destrosses causades en els seus cultius, pels turistes irresponsables, han decidit prohibir el pas. A dia d’avui, la única forma d’accedir a l’església de San valentino és deixant el cotxe en algun aparcament de la localitat de Seis am Schlern (Siusi allo Sciliar) i des d’allí, seguir les indicacions del sender que et porta a l’església de San Valentino. Aquest sender és de més o menys 1,6 kilòmetres (anada i tornada) i, encara que la pendent és bastant acusada, no té cap tipus de dificultat.

Església de San Valentino

Un cop a l’església, has de tenir en conte que únicament es pot accedir per les zones que no estan vallades. A l’igual que els accessos que hi havia fa uns anys des de la carretera general, els voltants de l’església son privats i els propietaris, després dels conflictes amb els turistes, van decidir vallar-ho. En l’exterior podràs veure varis frescos, que representen imatges de la zona. L’interior únicament es pot veure després de demanar la clau, algo que nosaltres no vam poder fer.

Exterior i frescos de l’església de San Valentino

Com a mínim, heu de contar com a temps de visita, entre la caminada des del parking i la visita, creiem que com a mínim hi hauríeu de destinar no més d’una hora. El cotxe l’has de deixar en algun parking de la localitat de Seis amb Schlern (Siusi allo Sciliar), i des d’allí, seguir les indicacions del sender que porta a l’església de San Valentino. Està totalment prohibit aparcar en els marges de la carretera d’accés a Alpe di Siusi.

Església de San Valentino

El lloc és espectacular, i nosaltres vam dinar-hi de pícnic fent temps per pujar per la carretera d’Alpe di Siusi, que fins les 17h de la tarda no l’obrien. Després de visitar-la ens vam adonar que durant els dies d’estiu, l’obren cada dia de 16:00 a 18:00 hores. No ho vam saber…

Església de San Valentino

3. Alpe di Siusi

L’Alpe di Siusi es situa a l’altiplà Seiser. És l’altiplà a més alçada d’Europa i un dels prats alpins més extensos del continent. Composa la típica imatge d’una gran vall verda esquitzada de cabanes de fusta i vaques pasturant, amb muntanyes de fons. Una preciositat a veure en els Dolomites. Per arribar al punt panoràmic (a Google Maps pots buscar “Belvedere Alpe di Siusi”) s’han de caminar uns 4 kilòmetres des d’algun dels aparcaments de Compastch. La carretera fins als aparcaments tanca de 9 del matí a les 5 de la tarda, així que la nostra recomanació és anar a veure-hi el capvespre a Alpe di Siusi perquè hi ha menys gent. Pots arribar a Compastch en cotxe i a més normalment ja no hi ha ningú a la “garita” per pagar. Durant la caminada passaràs per un banc gegant amb bones vistes bastant divertit.

Impressionants paisatges a Alpe di Siusi

Estàs preparat per descobrir les praderies alpines més famoses de tot Europa? De veritat, a Alpe di Siusi les fotos no fan justícia. Estem davant d’una gegantina extensió de pastures verdes esquitxades de pintoresques cabanes de fusta i l’impressionant cadena muntanyosa del Sassolungo dominant l’horitzó. Sens dubte, un dels paisatges més captivadors que visitar als Dolomites.

Paisatges a Alpe di Siusi

Tot molt idíl·lic, sí, però té un petit inconvenient. I és que, la carretera d’accés a Compastch (localitat on s’inicien les rutes i on tenim l’allotjament per aquesta nit) es manté tancada de 9:00 a 17:00 hores. De fet, si vols pujar en cotxe has de fer-ho fora d’aquest horari. Del contrari, tindràs que optar per utilitzar l’autobús o el telecabina. Diuen que el moment més especial es viu durant la sortida del sol, just quan la boira recrea un ambient de misteri i bellesa. Tanmateix, això no t’hauria de condicionar tant, si vols. Nosaltres vam pujar per la tarda poc després de l’obertura de la carretera i vam fer una ruta circular d’unes 2-3 hores (adjunto el track de wikiloc) en pràcticament total soledat que ens va agradar molt. I a aquestes hores, i més si tens l’allotjament a dalt, t’estalvies el pàrking.

Impressionants paisatges a Alpe di Siusi

Coneguda per ser una de les zones més escèniques dels Dolomites, Alpe di Siusi està ubicat en la zona occidental de les muntanyes i s’extén per 52 kilòmetres quadrats entre Val di Gardena, el Grup Sassolungo i el massís del Sciliar. Però, què és un Alp? Aquest nom ens indica que aquest lloc és una zona en la que es porta a terme la pastura alpina. A mesura que vagis recorrent la zona, podràs veure clarament com aquesta està dividida en parcel·les, de les que els agricultors n’extrauen el fenc per les seves granges i masies. A més de lo escènic dels paisatges, que realment són bellíssims, Alpe di Siusi pot presumir de ser un dels Alps més extensos d’Europa, d’aquí la seva importància i, sobretot, l’interès en preservar la zona.

Alpe di Siusi

Diem això perquè puguis entendre els motius que han portat a l’aplicació de diferents restriccions al tràfic que, encara que poden ser molestes pels viatgers, sens dubte, son les que permeten que aquest lloc continuï sent lo què a dia d’avui és: una meravella. Un cop estiguis aquí, pots gaudir de diferents senders, sent el més conegut el que porta al mirador Belvedere, un punt des del que es tenen una de les vistes més conegudes de Alpe di Siusi. Aquest sender, que surt de Compastch, la localitat més coneguda d’Alpe di Siusi, et porta a través d’uns 8 kilòmetres (anada i tornada) per uns paisatges de postal, de valls verdes esquitxades de cases de fusta, que són una autèntica meravella. Tingues en compte que el sender discorre per terreny pràcticament pla en la seva totalitat per lo què és molt fàcil recórrer-lo. La millor hora del dia per fer-ho és a primera hora del matí, quan alguns dies mostren una boirina baixa increïble o per la tarda, una mica abans de la posta de sol, quan els colors ataronjats tenyeixen el cel. Has de saber que el mirador Belvedere no està senyalitzat. Per a poder localitzar el punt, et recomanem seguir els rètols que indiquen “Adler Lodge Alpe”. El mirador està a uns 500 metres abans d’arribar a l’hotel. Si utilitzes l’aplicació “Maps.me” sí que el trobaràs marcat.

Alpe di Siusi. Vistes des del mirador Belvedere

Accés a Alpe di Siusi. Restriccions

Com hem comentat anteriorment, aquesta és una zona restringida al tràfic i, en l’intent de protegir-la i preservar-la, no es permet la circulació de cap tipus de vehicle. Llavors, com pots arribar a Alpe di Siusi? Tens dues opcions depenent de la teva situació:

  • Allotjant-te en Alpe di Siusi: Si t’allotges en algun hotel d’Alpe di Siusi tindràs un permís especial per circular per la carretera general que t’emetran en l’oficina d’informació, ubicada en la carretera d’accés, després de mostrar la teva reserva. Aquest és únicament vàlid el dia d’entrada i sortida i únicament entre el post de control i el teu hotel. No pots circular per la resta de carreteres. És a dir, encara que t’allotgis en la zona, no podràs moure’t lliurement amb cotxe.
  • Sense allotjarte a Alpe di Siusi: La carretera d’accés a Alpe di Siusi està restringida al tràfic de 9:00 a 17:00 hores. La resta d’hores pots arribar fins a Compastch, deixar allí el cotxe en el pàrking habilitat (26,5€/dia, i 13€ fora de temporada alta, del 7 d’abril al 8 de maig) i moure’t per tota la vall caminant o en autobús. A dia d’avui recorda que, si no estàs allotjat a Alpe di Siusi, només pots accedir fins a Compastch abans de les 9:00h i després de les 17:00 hores i que no es pot circular per les carreteres de la vall en cap cas i a cap hora del dia. Si hi vas fora d’aquestes hores, hauràs d’arribar a Alpe di Siusi en transport públic.
Una altra foto des del mateix Belvedere (mirador)
Anar en cotxe als miradors i aparcar en els marges de les carreteres, en qualsevol moment del dia, està prohibit. No fer-ho lo únic que provoca és el deteriorament del lloc i que al final, acabin per no deixar entrar al turisme. Durant la nostra visita, vam veure a molta gent saltant-se la normativa i aparcant en els marges de la carretera per fer-se fotos i realment és una pena veure la falta de respecte amb la que viatgem.
Capvespre a Alpe di Siusi

Nosaltres per això vam contractar un hotel per passar la nit aquí. El nostre hotel és el “Seiser Alm Plaza”, ubicat a Compastch. És una opció perfecta per recórrer la zona i tenir accés lliure amb cotxe fins allí a qualsevol hora del dia. Si només vols fer el sender al mirador Belvedere, has de contar unes 2 hores de caminata més l’estona que estiguis al mirador. Una opció perfecta, que és la que nosaltres et proposem fer en la ruta pels Dolomites, és arribar a Compastch per la tarda, fer la caminata, dormir en el poble i, al dia següent, continuar la ruta. Si no has visitat l’església de San valentino, pot ser un bon moment perquè ho facis.

Alpe di Siusi

Com hem dit abans, si no voleu o podeu pujar fora dels horaris restrictius de la carretera, hi ha l’opció, a part del bus, de pujar a Compastch amb telefèric. Es tracta d’agafar el telefèric al poble de sota, Seis am Schlern, que es diu “Cabinovia Alpe di Siusi”. L’horari de funcionament durant l’estiu és de tots els dies de 8:00 a 19:00 hores. El preu del viatge és de 26,5€ pels adults anar i tornar. Adjunto la seva pàgina web perquè tinguis més informació.

Cabinovia Alpe di Siusi
Cabinovia Alpe di Siusi

I d’aquesta manera acabem el dia a les praderies d’Alpe di Siusi. Feta la caminada al capvespre, després ens n’anirem al nostre allotjament a descansar i demà serà un altre dia.

Alpe di Siusi

Adjunto un mapa de google maps amb la previsió de la ruta del dia feta amb cotxe, sortint des de l’allotjament de Cstelrotto i acabant a l’allotjament de Alpe di Siusi (Compastch), a punt pel dia següent, i amb els principals atractius del mateix (després de 13,80km i de 24 minuts de ruta):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *