Categories
ALPS FRANCESOS

10. Balcon Sud: Le Brévent + La Flegère + Caminada Lac Blanc o Lac des Chéserys + Luge Alpin Coaster

El dia d’avui serà molt panoràmic. Explorarem la vessant nord de la vall de Chamonix, el seu Balcon Sud que es diu. Començarem per pujar a Le Brévent enllaçant dos remuntadors, seguirem per pujar a La Flegère enllaçant igualment dos remuntadors més, i farem una caminada molt panoràmica des de La Flegère, a escollir entre dues. Finalitzarem la jornada a Chamonix, amb el tobogan Luge Alpin Coaster.

Anirem primer, a buscar l’estació inferior del telecabina que ens ha de dur a mig camí de Le Brévent. Està ubicada a 400 metres a l’oest de l’oficina de turisme de Chamonix, o sigui, que també hi anirem a peu. El telecabina que hem d’agafar es diu “Chamonix PlanPraz”, i et porta de la cota 1045m de Chamonix fins a la cota 2.000m de Planpraz. Els dos remuntadors estan oberts i en funcionament durant els mesos estivals cada dia de 8:15h a les 18:00h, i els preus son d’anada i tornada de 35,50€ pels adults i 30,20€ pels nens de 5 a 14 anys. Els menors de 5 anys és gratuït. Hi ha un passi familiar per 110,10€. No cal dir que amb la tarja MBM ens surt gratuït.

Sortint de Planpraz pots fer a l’estiu belles escapades com les del llac Cornu i del Gran Balcó sud. També és una apreciada zona de enlairament per els parapents. També es pot menjar en Planpraz: la “Berguerie” ens proposa una cuina tradicional o menjar ràpid.

Després del telecabina agafarem un telefèric anomenat “Brévent”, que ens porta de la cota intermitja (2000m) fins al pic de Le Brévent a cota 2.525m.

Des de la seva cima, podem agafar el camí cap a la Aiguillette des Houches passant per el refugi de Bel-Lachat. Sortint des de la cima del telefèric, a 5 minuts a peu, hi ha les plaques de Brévent, enfront el Mont Blanc, les quals son un lloc d’escalada agradable i tranquil.

Tant a l’estiu com a l’hivern, gaudeix d’un moment de tranquil·litat i contemplació amb les boniques terrasses assolellades. Aquí a Brévent, hi ha el restaurant “El Panoràmic” que ofereix menjar i un panorama únic de la cadena del Mont Blanc. Le Brévent està considerat com un dels millors miradors de la serralada del Mont Blanc, i per això sol, ja val la pena haver pujat fins aquí.

Un cop marxem de Le Brévent, anirem a buscar el telecabina de La Flegère que ens durà a l’inici de la caminada que farem. L’estació inferior del telecabina es troba a cota 1062m al poble de Les Praz, a 3 kilòmetres de l’estació inferior de Le Brévent. Hi podem anar amb cotxe o amb transport públic, que ens entra per la tarja Multipass.

Podem agafar fins a 4 autobusos diferents i un tren (el Mont-Blanc Express) per anar de Chamonix Centre fins a Les Praz Flegère. Dels autobusos, podem agafar la V2 (rosa), la 1 (vermella), la 2 (blau clar), i la nocturna (blau fort). El preu del ticket del dia del bus val 3€, però amb la MBM ens surt gratuït.

El tren Mont-Blanc Express passa cada 30 minuts en hores punta (fins a Les Praz només hi ha 4 minuts de trajecte):

Els autobusos segons la corresponent línia:

 • Línia 1 (vermella): Passen cada mitja hora. De Chamonix Centre a Les Praz/Flegère hi ha 8 parades. El trajecte tarda 10 minuts.
 • Línia 2 (blau clar): Passen cada mitja hora. De Chamonix Centre a Les Praz/Flegère hi ha 7 parades. El trajecte tarda 11 minuts.
 • Línia V2 (rosa): Passen cada hora. De Chamonix Centre a Les Praz/Flegère hi ha 7 parades. El trajecte tarda 8 minuts.
 • Línia nocturna (Chamo’nuit): Circula a partir de les 20:50h cada 45 minuts fins a les 23:49h

Considerem que els pobles de la vall de Chamonix tenen una xarxa de tren i busos molt competent, i per tant no hi haurà cap problema en contar amb el transport públic pels nostres desplaçaments.

Un cop arribem a l’estació inferior de La Flegère, pujarem al seu telecabina, el qual funciona cada dia d’estiu de les 8:15h a les 18:00h. El telecabina ens deixarà a mitja muntanya, a una cota de 1894m (La Flegère). Llavors, per arribar fins al mirador superior haurem de pujar a un telecadira anomenat “Index” que ens portarà fins a la cota 2.396m (L’Índex). Els preus d’ambdos remuntadors anar i tornar son de 20€ pels adults i 17€ pels nens de 5 a 14 anys (el passi familiar a 62€). Amb la tarja MBM ens surt tot gratuït.

La Flegère, orientada cap al sud, enfront a la cadena del Mont-Blanc, és el punt de sortida de grans caminades clàssiques que arriben fins a magnífics llacs de muntanya.

A l’estiu, camins del Llac Blanc, llacs de Chéserys… des d’on es pot observar la fauna i la flora de la mitja muntanya, ja que el domini de Brévent-Flegère es troba en el gran massís de les Aiguilles Rouges, reserva natural protegida. Els gossos estan prohibits, encara que vagin amb corretja.

Domini de Le Brévent – La Flegère

Per tal d’escollir la caminada que farem, passem a descriure-us ambdues caminades:

 1. Caminada al Lac Blanc
 2. Caminada al Lac des Chéserys
 1. Caminada al Lac Blanc

Es tracta d’una caminada que surt des de l’Índex, a cota 2.396m. Es baixa pel camí nº7 fins a trobar el Lac Blanc, i d’allí amb el camí nº11 fins a “La Flegère”. És una ruta totalment en baixada, d’unes 3 hores i mitja. El Lac Blanc és l’únic llac glaciar de tot el massís des Aiguilles Rouges.

El Lac Blanc està considerat un dels llacs de muntanya més bonics i es troba a 2.300m d’alçada, a més disposa d’una panoràmica increïble enfront el massís del Mont Blanc.

L’excursió al Lac Blanc és segurament la més famosa de totes les que es poden fer a Chamonix i un dels grans clàssics del senderisme en els Alps francesos. Prova d’això és que en temporada alta hi sol haver bastanta gent.

Podem dir que la caminada al Lac Blanc és dels millors miradiors per a contemplar el gran balcó nord que corona la mítica cima. Durant el trajecte fins al llac tindreu unes increïbles vistes del Mont Blanc, l’Aiguille du Midi, les agulles de Chamonix, el Mont Dolent, el Dent du Geant, les Grandes Jorasses i inclús la glacera de Argentiere.

Només baixar de l’Índex (2.395m) podreu quedar-vos embadalits amb la majestuosa panoràmica del balcó nord de Chamonix: un somni fet realitat sense haver caminat encara ni un metre.

Després d’una bona estona fent fotos iniciem la nostra ruta cap al Lac Blanc, a través d’una pista ampla a la dreta i que va baixant per salvar la Canal de la Combe des Aiguilletes de Crouchues.

El camí és molt fàcil i no té cap complicació i només cal salvar una última pendent de deu minuts a l’alçada de la bifurcació que ens porta al Lac Blanc o als llacs de Chéserys sense passar per el primer. Com passa en altres casos, la entrada no és triomfal. Aquesta es fa deixant el refugi del llac a la nostra dreta i amb les muntanyes just a darrere. Només s’ha de vorejar el llac que és molt petit, per veure’l des de l’altra riba, aquesta vegada sí amb les muntanyes de neus eternes com a teló de fons.

La vista és majestuosa, però us recomanem seguir pujant per guanyar alçada i una perspectiva més aèria del llac. Les muntanyes estan tant a prop que sembla que les puguis tocar amb el palmell de la ma.

A més, d’esquenes al Mont Blanc podreu contemplar tot el circ de muntanyes i agulles de les Aiguilles Rouges i la part superior del Lac Blanc, que per el matí encara llueix més bonic que la part de baix.

Hi ha molta menys gent ja que aquesta es sol quedar a baix. Inclús veureu algun valent que es banyi en les seves gèlides aigües, encara que en teoria està prohibit per a protegir l’entorn.

Abans d’anar-nos-en d’aquest magnífic lloc us recomanem aturar-nos en el refugi del llac. La seva terrassa és preciosa i amb grans vistes, i és el lloc ideal per recuperar forces menjant alguna cosa.

El lac blanc és el famós, però una mica més avall estan els llacs de Chéserys (a molt estirar a mitja hora de camí) que tenen la virtut que en dies clars i sense vent que agitin les seves aigües, es veuen reflexades les agulles de Chamonix i tota la cresteria de pics del balcó nord.

Queda aproximadament una hora de camí per el balcó sud de Chamonix i les seves contínues i enlluernants vistes al massís del Mont Blanc.

Just abans d’arribar passarem per una encantadora terrassa-restaurant que dóna peu a una forta pujada d’almenys quinze minuts, que serà el colofó final a la ruta per el Lac Blanc.

2. Caminada al Lac des Chéserys

La caminada és sortint des de La Flegère, a cota 1894m, pel camí nº8 (Grand Balcon Sud). En total es veuen uns 5 llacs. El primer llac és el més gran i maco. La durada de la caminada son 3 hores. Hi hauria una versió conjunta amb la caminada del Lac Blanc, és a dir, quan s’arriba al Lac Blanc continuar fins als llacs de Chéserys i tornar pel Grand Balcon Sud. És una altra opció a tenir en compte.

Diuen que el primer llac de Chéserys és un dels llacs més bonics dels Alps francesos. Fa uns anys hi havia un refugi de muntanya en aquest llac, però el varen treure. Però no importa, hi ha un altre refugi a uns 20 minuts d’aquest en el que et pots quedar a dormir, és el mateix refugi que el del Lac Blanc, perquè aquests dos llacs estan a uns 20 minuts caminant l’un de l’altre.

En aquest llac gaudiràs d’unes vistes com poques hagis vist. Si el vent no bufa quan el visitis i et quedes fins al capvespre, segurament veuràs amainar el vent degut a la convecció. Això farà que puguis veure reflexades tota la cadena muntanyosa del Mont Blanc en el llac. Una imatge que et durarà de per vida.

Triem la caminada que triem, haurem escollit bé. Anirà en funció de la gent que ens trobem, de la climatologia, de les forces, etc… ja ho veurem. Lo important és que tenim dues opcions de gaudir paisatgísticament dels voltants del Mont Blanc i de Chamonix.

Quan haguem acabat la caminada només ens restarà agafar el telecabina de La Flegère i tornar-nos-en a Chamonix amb els busos o el tren Montblanc exprés.

En funció de l’hora que sigui, potser encara tindrem la oportunitat de gaudir de l’última atracció reservada per aquest dia. Es tracta del tobogan Luge Alpin Coaster.

Està ubicat al Chamonix Amusement Park, el qual és un parc-recinte de jocs que es troba al domini esquiable de “Domaine des Planards”. Està a 1,1km a l’est del centre de Chamonix (a uns 15 minuts a peu de l’Oficina de Turisme). Si no volem caminar podríem anar-hi en cotxe, perquè té un gran aparcament gratuït habilitat. En bus, però, no hi ha cap parada a prop.

Un cop al parc, pujarem al Luge Alpin Coaster. És una divertida atracció per a tota la família ubicada enmig de les muntanyes. Al llarg dels 1300m de llarg d’un circuït en forma de vuit, els visitants gaudiran de salts, corbes i girs de 540º a bord d’un trineu sobre rails. Diversió i emocions fortes garantides.

Aquesta muntanya russa, que obre pràcticament tot l’any, és l’atracció estrella del Chamonix Amusement Park, que a l’estiu ofereix una desena d’atraccions més. Aquesta divertida atracció ofereix varies avantatges:

 • Possibilitat de pujar dos adults en un mateix trineu
 • Trineu sobre rails amb totes les mesures de seguretat
 • Circuït tancat: es puja en la part baixa i el trineu surt remuntat fins a l’inici de la pista de baixada.
 • Salts, onades, inversions, girs,… tots els ingredients per a gaudir de sensacions increïbles amb total seguretat.

A l’estiu obre tots els dies de 9:00h a 17:30h. I els preus son de 8€ per viatge. No s’inclou amb la tarja MBM.

I la idea era acabar el dia d’aquesta manera. Si no tenim sort i ens trobem tancat el tobogan, un altre dia serà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *