Categories
HAUTES PYRÉNÉES

3. VALLÉE D’AURE: VALLÉE DE RIOMAJOU + BALNEA SPA + COL DE PEYRESOURDE

El dia d’avui el dedicarem a continuar explorant la magnífica Vall d’Aure: farem un altre trekking, la ruta de la Vallée de Riomajou, ben bé al sud de Saint-Lary, i començarem la ruta per Frédancon. Un cop finalitzada, la nostra intenció serà anar a un balneari per a descansar d’aquestes dues rutes senderistes que ja portarem a sobre: anirem fins a Loudenvielle, al Balnea Spa el qual és un centre termal i de lleure amb una tarifa familiar de dues hores, com no. Un cop visitat, anirem amb el cotxe a coronar el mític Col de Peyresourde, a 1.569 metres d’alçada, el qual fa frontera amb el Departament de l’Alta Garona. Serà una sortida totalment panoràmica per tal de gaudir de les vistes i els paisatges. Comencem.

Començarem el dia anant fins l’Àrea de Frédancon, en la Vall de Riomajou, ubicada a 12,6 kilòmetres de Saint-Lary (a uns 24 minuts amb cotxe).

Vall de Rioumajou – Sender de l’Hospici de Rioumajou

La Vall de Rioumajou és un dels millors emplaçaments per a realitzar senderisme en família en la zona pirinenca de Saint-Lary-Soulan. Un gran espai natural de coníferes, aigües cristallines i amples praderies.

La ruta que volem fer avui és circular i té uns 10,5 kilòmetres de llargada, un temps efectiu per fer-la de 4h, dificultat baixa, i 248 metres de desnivell. També està adaptada per a poder fer-se amb rucs, algo molt tradicional aquí.

El paratge de Rioumajou és un ampli espai natural adaptat a les famílies que té una gran riquesa ecològica, degut a que recera nombroses espècies animals i vegetals úniques. A més, aquesta vall ha tingut una gran importància històrica, ja que ha estat zona de pas de nombrosos ramats de bestiar durant la transhumància, de peregrins del Camí de Santiago, contrabandistes i via d’escapament de nombrosos refugiats durant la Guerra Civil.

Recórrer els seus camins, és recórrer part de la història i de les vivències de nombrosos viatgers en les seves anades i vingudes entre Espanya i França.

Prats de Frédancon

Com hem dit, aparcarem el vehicle en l’Àrea Recreativa de Frédancon. En aquest mateix punt també podem gaudir de diverses activitats que s’organitzen en la vall. És el punt de partida de nombroses rutes de senderisme, passejos en rucs i de tallers d’iniciació a la pesca i respecte per la naturalesa.

L’activitat que té major demanda son els passejos en ruc que organitza l’Asociación del Burro de los Pirineos (els preus son d’uns 45€ el dia i/o 8€ cada 30 minuts). És freqüent veure a nens muntats en dòcils rucs remuntant la vall. Hem de dir al seu favor que semblen estar en bon estat i ben alimentats. La utilització d’aquests animals domèstics per l’oci dels nostres fills és decisió de cadascú.

La caminada que farem serà l’itinerari seguint el “Sentier de Péguère” i el “Sentier de Hospice de Rioumajou”.

Sentier de Péguère

Com ja hem indicat hi ha varis senders i tots correctament senyalitzats. La majoria de la gent realitza el “Sentier de Hospice de Rioumajou”. És de dificultat baixa, i discorre per una pista forestal àmplia i té una durada aproximada de 2 hores.

Nosaltres anem a escometre una senda senzilla, però molt bonica: el “Sentier de Péguère”. Però després, anirem a enllaçar-lo amb el “Sentier de Hospice de Rioumajou”. Així podrem gaudir de tot l’espai natural, de la seva riquesa paisatgística i el seu alt valor ecològic.

Mapa dels senders en la vall

Sortim de Frédancon (alt: 1.380m) seguint els rètols de la ruta Sentier de Péguère. Gaudirem d’un ascens paulatí, però rodejats d’un frondós i espectacular bosc de pins. La pista forestal no té pèrdua i és ampla. Quan hem recorregut uns 200 metres, un cartell vertical indica un creuament de camins entre el Sentier des Vaches i el Sentier de Péguère. Hem de desviar-nos cap a la dreta i continuar ascendint per la vall. Quan hem arribat als 1.505m d’alçada girarem de nou cap a la dreta per anar descendint cap a la llera del rierol de Rioumajou.

Riu Rioumajou

La pista continua sent ampla i l’espès bosc impedeix en alguns moments veure els petits salts d’aigua i cascades que crea el riu al lliscar per la vall. A l’anar apropant-nos a Pont a Soom, el sender passa a ser una senda estreta i amb un ferm irregular. Però a canvi ens ofereix unes boniques vistes del Neste de Rioumajou amb els seus gorgs i marmites excavades a la roca. El pont a Soom ens permet passar al cantó dret del riu i enllaçar amb la pista que puja cap al Refugi de Rioumajou. En la cruïlla de camins, que està senyalitzada, tenim dues possibilitats: retornar a Frédancon, tancant el recorregut circular, o bé seguir el Sentier de Hospice de Rioumajou i fer un tram d’anada i tornada. Nosaltres ens decantem per la segona opció, per tant, girem a l’esquerra (us recomanem seguir els nostres passos, perquè la bellesa de l’espai natural, recompensarà l’esforç).

Hospice de Rioumajou

Un agradable passeig per un camí forestal que va paral·lel al riu, ens portarà fins a les praderies de l’Hospice de Rioumajou. És l’emplaçament ideal per a fer un recés amb els nens i gaudir de la naturalesa. Hi ha qui inclús s’atreveix amb les fresques i cristallines aigües del riu. Nosaltres segur que no passarem dels peus.

En el refugi de Rioumajou es pot prendre un refresc, menjar o pernoctar. Gaudir des de la terrassa dels boscos de coníferes que ens rodegen, el so del riu i els nens corrent per la prada, no té preu. Si us quedeu amb ganes de més, podeu seguir pujant per la vall. Us esperen més cascades i miradors cap a un enclavament natural sorprenent i ple de vida. Per a la resta, només queda baixar per la pista forestal fins a Frédancon, punt de partida d’aquesta interessant ruta.

Àrea Recreativa de Frédancon

Una vegada finalitzada la ruta del dia, continuarem amb la nostra planificació i ens n’anirem amb el cotxe fins al poblet de Loudenvielle, ubicat a 32,4 kilòmetres a l’est de Saint-Lary (a uns 51 minuts amb cotxe). El poble és molt petit i té un immens llac al seu costat, compartit amb altres poblets dels voltants. A Loudenvielle, que té estació d’esquí a l’estiu, hi anem per banyar-nos en un balneari, és a dir, per gaudir tots quatre de les aigües termals. El balneari es diu “Balnea Spa”, i es troba a 1 kilòmetre del centre del poble en direcció al llac.

El Balnea Spa

Es tracta d’un centre termal i de lleure. Els horaris d’estiu son de les 10h del matí fins les 20h del vespre. Hi ha una oferta de tarifa familiar per a dues hores, i els preus en ple mes de juliol i agost oscil·len entre 55€ i 61€ per aquesta tarifa familiar de 4 persones. Una entrada d’adult (2 hores) et costa 21€ i una entrada de nen de 12 a 14 anys 15,5€ (de 3 a 11 anys val 11€).

Balnea és considerat el primer complex de relaxació d’aigües termals dels Pirineus Francesos. És un lloc ideal per venir a recarregar les piles, un lloc rodejat de muntanyes. Ubicat en la vall de Louron, al peu de les estacions d’esquí de Peyragudes i Val Louron, i a la vora del llac Génos-Loudenvielle, Balnea ofereix una veritable peregrinació a les fonts, per a descobrir les virtuts immemorials de l’aigua. És un balneari pensat per les famílies, ja que s’accepten nens a partir de 9 mesos.

Balnea Spa

I per acabar d’explorar les valls de l’est de Saint-Lary, ens enfilarem amb el cotxe fins al Col de Peyresourde, a 1.569m d’alçada, un dels colls mítics de les rutes ciclistes. De Loudenvielle al Col hi ha 11,6 kilòmetres que es fan amb uns 15 minuts. Hem d’anar a buscar la carretera D618. El Col fa frontera entre el Departament en el qual estem (Hautes-Pyrénées) i el Departament de l’Alta Garona. Hi ha un parking habilitat a dalt del Col, perquè puguis baixar i veure les vistes, així com també hi ha un restaurant.

Ziga-zagues pujant al col de Peyresourde

Un cop a dalt, potser no voldrem tornar, veient les vistes de les muntanyes, però serà hora de tornar cap a Saint-Lary-Soulan. Així doncs, acabem amb un dia panoràmic gaudint de les muntanyes i el Col de Peyresourde.

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (90,3 kilòmetres, en unes 2 hores i 3 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *