Categories
HAUTES PYRÉNÉES

11. PONT D’ESPAGNE: PONT D’ESPAGNE-LA RAILLÈRE + PARC ANIMALIER DES PYRÉNÉES o DONJON DES AIGLES

Avui farem una bonica ruta anomenada Ruta de les Cascades, que és un tram del GR-10. L’inici el farem a l’aparcament de Puntas i la tornada la realitzarem amb bus públic per anar a buscar el cotxe que el tindrem aparcat a l’aparcament de Puntas. A la tarda donarem dues opcions per poder-ne triar una: una primera és anar a visitar el Parc Animalier des Pyrénées, que és un zoològic pensat per els nens; i la segona és el Donjon des Aigles, un zoo-espectacle d’ocells dels Pirineus, i es fa en un castell. N’hem de triar una. Ja veurem.

Avui farem la ruta anomenada “Senda de les Cascades”, a Cauterets. També se n’anomena la Ruta Pont d’Espagne – Raillère. La farem amb els nens. La senda de les Cascades és un preciós recorregut, prop de Cauterets, que permet gaudir d’una successió de salts d’aigua que forma el riu Marcadau al lliscar per la vall. La caminada té una longitud de 5km, una durada de 2h, dificultat baixa, i 15 metres de desnivell.

Senda de les Cascades – Pont d’Espagne

Cauterets és el paradís dels senderistes i els amants de la muntanya. La bellesa del Pirineu francès es fa palpable en aquesta petita localitat, en la que la neu de l’hivern dóna pas a primaveres i estius suaus, que permeten gaudir de rutes de gran bellesa.

No és necessari realitzar grans desplaçaments amb cotxe per gaudir dels nombrosos senders adaptats a totes les condicions físiques i edats. El recorregut que avui us proposem, discorre entre Raillère (barriada o pedania de Cauterets) i Pont d’Espagne. És una senda en la que l’aigua és la gran protagonista, i crea boniques i suggerents cascades.

Pont d’Espagne

La senda de les Cascades es pot fer com a travessia o com a ruta lineal. És indiferent començar a Raillère o en Pont d’Espagne, però si esculls aquesta segona opció, el desnivell és a favor.

Es pot allargar l’excursió, pujant per un sender perfectament senyalitzat des de Cauterets fins a Raillère, i des d’aquí, enllaçar amb la Senda de les Cascades. Per els més “ganduls”, hi ha un autobús gratuït des de Cauterets. És bastant habitual que la gent vagi a Raillère a donar un passeig, comprar souvenirs i gaudir de les terrasses i establiments de snacks. També, realitzen una petita excursió fins la cascada de Lutour.

Si ens decidim per començar a Pont d’Espagne, igualment, es pot ampliar i enllaçar la ruta amb la Vall de Marcadau o amb la mítica senda que puja al Llac de Gaube (tot això, ho veurem els pròxims dies que ens quedarem per aquí!!!). Com veieu hi ha múltiples combinacions per a gaudir de la naturalesa en aquesta zona.

Nosaltres avui escollim fer únicament la ruta linial des de Pont d’Espagne a Raillère, és com una mena de presentació a lo què pot donar de si la zona.

Hotellerie du Pont d’Espagne

Sortim des de Pont d’Espagne. Com que hem pujat amb cotxe, l’haurem d’estacionar en l’aparcament de pagament de Puntas. És obligat gaudir de l’entorn de Pont d’Espagne. Encara que en algunes ocasions pot estar una mica massificat, la bellesa del lloc val la pena. S’ha de visitar sense presses i gaudint de tots els salts d’aigua i cascades que hi ha entorn a l’Hotellerie du Pont d’Espagne.

Des d’aquest refugi surt la Senda de les Cascades. És un recorregut senyalitzat i correspon a un tram del GR-10. El camí és pedregós i amb molta pedra solta des de l’inici. No és un terreny senzill, per tant, pot resultar dur si no s’està acostumat a caminar per muntanya.

Des de l’inici, l’excursió discorre per un bosc de coníferes i de vegetació frondosa. I, en quan la senda es va apropant al riu du Marcadau, ens sorprèn la primera de les cascades: Cascade de Boussès.

Salts d’aigua

Des d’aquest punt, ens endinsarem un xic més en el bosc per llavors retornar a la ribera de Grave du Marcadau i continuar baixant. Arribarem al pont i la cascada du Pas de L’ours, des d’on podrem apreciar la bravura de les aigües que baixen per la vall.

Pont i la cascada du Pas de l’Ours

La senda continua sense modificar la dificultat per una bonica arbrada que en nombroses ocasions ens permet treure el cap al cabal del riu i veure petits salts d’aigua, i altres més significatius com la Cascada de Pouey Bacou.

El descens segueix fins arribar al torrent d’aigua més rellevant de la ruta: la Cascada du Cerisey. És un enclavament natural de gran bellesa, que convida a fer un recés i gaudir del rumor de la llera del riu.

Cascada du Cerisey
Cascada du Cerisey

No abandonem la senda que hem portat i continuarem paral·lels al riu cap a Raillère. El paisatge sofreix poques modificacions en aquest tram, l’únic ressenyable és que creuem una coqueta fageda, abans d’arribar a la cascada de d’Escane Gat.

Des d’aquest punt només queda recórrer el trajecte que ens separa de Raillère on finalitzaria la ruta, a no ser que aneu a fer l’excursió d’anada i tornada. Anirem a Raillère a buscar l’autobús gratuït que ens portarà fins a l’aparcament de Puntas, on tenim el cotxe. A l’oficina de turisme hem de pensar a demanar els horaris i les parades que fa aquest autobús.

Finalitzada l’excursió, tornarem del Pont d’Espagne i proposem per la tarda realitzar una activitat de dues que us proposarem en aquest punt.

La primera d’elles, és la visita al Parc Animaliere des Pyrénées, el qual es troba a Argelès de Gazost. Es tracta d’un zoo en un bosc amb fauna salvatge exòtica i autòctona i on, a més, es pot alimentar a les marmotes. Els horaris d’accés de juliol i agost son de 9:30h a 19h (la taquilla tanca a les 17:30h), i els preus son de 20€ pels adults, i 14,50€ pels nens de 3 a 11 anys. Hem de contar que la visita pot durar entre 2 i 3 hores. També hi ha serveis de bars, zona de pícnic, etc…

Parc Animalier des Pyrénées

La segona activitat proposada és la visita a Donjon des Aigles, en el petit poble de Beaucens. Es tracta d’un zoo-espectacle d’ocells dels Pirineus, en un castell. Hi ha uns horaris pels espectacles: 15:30h, 17:30h. La durada de l’espectacle és de 50 minuts.

El castell medieval de Beaucens és a 15km de Lourdes en els Alts Pirineus, i és la llar d’una de les col·leccions més prestigioses d’aus rapinyaires: Milans, voltors, àguiles i falcons junt a papagais a l’estiu. Sobre un fons musical, un espectacle de gran bellesa rica en emoció per a descobrir unes vacances de primavera a finals de setembre. Els nens i els adults estaran encantats. Es tracta d’una de les col·leccions més prestigioses d’aus rapinyaires i lloros del món en vol lliure en el cel dels Pirineus. Els preus son de 15€ pels adults i de 9,5€ pels nens de 5 a 11 anys. També hi ha la possibilitat de visitar el castell pels matins, pagant una entrada a part (7,5€ pels adults i 4,5€ pels nens).

Donjon des Aigles

De les dues activitats que us hem proposat n’haurem d’escollir una, i així finalitzarà la programació pel dia d’avui.

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (57,00 kilòmetres, en una hora i 28 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *